ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην τελική ευθεία τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Τ.Α

Συζητήθηκαν οι 30 από τις 80 τροπολογίες των κομμάτων

Παναγιώτης Ευριπίδου

Στην τελική ευθεία οδεύουν τα πολύκροτα και πολυσυζητημένα εδώ και δέκα χρόνια νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως λέχθηκε σήμερα στη Βουλή, εντός Φεβρουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα στις 10 Φεβρουαρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια προς ψήφιση.

Σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, συζήτησε τις 30 από τις 80 τροπολογίες για την τοπική αυτοδιοίκηση που κατέθεσαν τα κόμματα.

Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν οι υπόλοιπες 50 τροπολογίες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν επιπρόσθετες τροπολογίες.

Σημείο αναφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποτελεί και το καυτό ζήτημα του αριθμού των Δήμων. Χωρισμένα σε στρατόπεδα τα κόμματα έχουν καταταχθεί στους εξής αριθμούς Δήμων.

  • Ο ΔΗΣΥ στους 17 Δήμους με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Μικρή διαφοροποίηση στις συνενώσεις αναφορικά με τον Δήμο Αραδίππου.
  • Η ΔΗΠΑ επιμένει στους 14 Δήμους.
  • Η πλειοψηφία των υπόλοιπων κομμάτων προτείνουν 20 Δήμους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, έκανε έκκληση στα κόμματα να μην υπάρξουν πολιτικές σκοπιμότητες και παρεκκλίσεις ελέω Προεδρικών Εκλογών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί αδήριτη, εθνική και κοινωνική ανάγκη, η οποία πρέπει να προχωρήσει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, υπέδειξε ότι ήταν κοινή η επιθυμία για να προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, τόνισε ότι προχωρά με θετικό πνεύμα συναίνεσης και υπευθυνότητας η συζήτηση των νομοσχεδίων όπου διαφαίνεται τελική έκφανση στο θέμα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούτας, προειδοποίησε πως αν τελικά δεν υπάρξει κατάληξη στο θέμα τότε θα πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς θα τα κόμματα θα έχουν αθετήσει την υπόσχεση που έδωσαν στους πολίτες.

Η βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε πως οι τροπολογίες των Οικολόγων που θα συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την διαφάνεια και τον τρόπο εκλογής, όπου πρέπει να αντιπροσωπεύονται όλες οι φωνές στα συμβούλια των δήμων και των κοινοτήτων.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X