ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στη Βουλή τα Pandora Papers με απουσίες

Τα πυρά τους σε Προεδρία και Εισαγγελία ΑΚΕΛ - Ατταλίδου

Παναγιώτης Ευριπίδου

Στην Επιτροπή Θεσμών για ακόμα μια φορά βρισκόταν το θέμα για τα Pandora Papers αλλά και οι αποκαλύψεις των Paradise Papers. Ουσία της συζήτησης ήταν οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και οι πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει αναφορικά με τα ζητήματα φοροδιαφυγής, φοροαπαλλαγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

Το πρόβλημα που προέκυψε όμως στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η απουσία της Προεδρίας, της ΜΟΚΑΣ και της Εισαγγελίας, παρά το ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή τους είχε καλέσει. Αντίδραση υπήρξε κυρίως από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων οι οποίοι με δηλώσεις τους έδειξαν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια τους.

Χαρακτηριστικό ήταν το ότι σύμφωνα με την κα. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, «Ο Εισαγγελέας έδωσε γνωμοδότηση στους Υπουργούς ότι δεν είναι υπόχρεοι να έρθουν», ενώ κος. Κουλλίας μίλησε για: «καραμπινάτα ποινικά αδικήματα και δεν συγκινήθηκε κανένας».

Με το πέρας της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, προέβη σε δηλώσεις κατηγορώντας το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα τον κο. Παναγιώτη Δημητρίου ότι επιτέθηκαν στο ΑΚΕΛ για μη κάλεσμα τους στην Επιτροπή.
Τέλος, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως η συζήτηση θα μεταφερθεί την επόμενη Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας πως όσο και να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα δεν πρόκειται αυτό να συμβεί. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και για την απουσία της ΜΟΚΑΣ όπως και της Νομικής Υπηρεσίας από τη συνεδρία, ξεκαθαρίζοντας πως έχουν πάρει επιστολή από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που ασκεί εποπτικό έλεγχο και ερευνά στα δύο δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στα Pandora Papers για να τους δώσουν στοιχεία και δεν έχουν απαντήσει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, αναφέρθηκε για το νομοσχέδιο της αρχής κατά της διαφθοράς το οποίο μελέτησε και η Επιτροπή Θεσμών, ξεκαθαρίζοντας πως θα εφαρμόσουν τη διαφάνεια στη πράξη ψηφίζοντας κάτι το οποίο θα εφαρμόζεται.

Για το θέμα των Paradise και Pandora Papers διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη Τετάρτη. Αναφορικά για την απουσία της Προεδρίας, δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε με επιστολή πως η Προεδρία είναι έτοιμη και θα έρθει, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια των υπολοίπων Βουλευτών για τη μη συμμετοχή της.

Σε ότι αφορά την απουσία της Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ είπε «τους θεσμούς χρειάζεται να τους σεβόμαστε όλοι, δώσαμε πρόσκληση, οφείλουν να παρευρίσκονται. Θα αποσταλεί επιστολή από την Επιτροπή Θεσμών που να υπογραμμίζει αυτή την ανάγκη του αλληλοσεβασμού και θα τους καλούμε να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών».

Τέλος, η Βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις τις εκτόξευσε πυρά προς όσους δεν συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση: «Η διαφθορά υποσκάπτει την Δημοκρατία και αυτό φάνηκε σήμερα. Η άρνηση τους δείχνει μίαν άρνηση για λογοδοσία και διαφάνεια».

Επίσης τόνισε τη σοβαρότητα για το ότι η Επιτροπή Θεσμών ζητά να εξετάσει στοιχεία και κάποιοι αρνούνται να τα δώσουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ότι: «Της Νομικής Υπηρεσίας προΐστανται δύο άτομα τα οποία έφυγαν από τον Υπουργικό θώκο και διορίστηκαν Εισαγγελείς. Όσο καιρό ήταν στον Υπουργικό θώκο, εξέταζαν θέματα τα οποία τώρα είναι οι ίδιοι υπό εξέταση», αναδεικνύοντας ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια της για τον τρόπο που αντιδρούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X