ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στη δημοσιότητα το βίντεο του Al Jazeera

Αυτές είναι οι αποκαλύψεις για τα χρυσά διαβατήρια

Κρυφοί ρεπόρτερς επισκέφθηκαν την Κύπρο για να εκπροσωπήσουν έναν "φανταστικό" επενδυτή ονόματι MR X όπου αν και είναι πολύ πλούσιος επιχειρηματίας, έχει καταδικαστεί ερήμην του σε 7 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία και money laundering.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κρυφός δημοσιογράφος του Δικτύου συναντά κτηματομεσίτες με ονόματα Denise και Tony Kay για να δηλώσει ενδιαφέρον για αγορά κυπριακού διαβατηρίου. Ο δημοσιογράφος - εκπρόσωπος του επενδυτή αναφέρει πως στην Κίνα έχει κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά.

Οι συγκεκριμένοι κτηματομεσίτες απαντούν στην κρυφή κάμερα του Al Jazeera πως σε τέτοιες υποθέσεις όταν υπάρχουν προβλήματα, χρειάζονται απλά παραπάνω χρήματα για να δοθεί ένα διαβατήριο.
Στη συνέχεια αναφέρουν στο δημοσιογράφο πως θα δουν σε ποιον πρέπει να μιλήσουν επί του θέματος, ποιος θα πρέπει να πληρωθεί και ποιες επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν.

Οι δύο κτηματομεσίτες σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ συνεργάζονται με τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη, της George F. Pittadjis Law Firm. Ο δημοσιογράφος εξηγεί στον κ. Α.Πιττάτζη πως κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες του "φανταστικού" επενδυτή ήταν παράνομες. Ο κ. Α.Πιττάτζης αναφέρει για δύο οδούς με τις οποίες μπορεί να εξασφαλιστεί ένα διαβατήριο μέσω του Προγράμματος των Πολιτογραφήσεων Ξένων Επενδυτών.

 

 

Όπως αναφέρει στο βίντεο υπάρχει ένας επίσημος δρόμος και ένας για δύσκολες, όπως τις χαρακτηρίζει, υποθέσεις που χρειάζεται ο επενδυτής να δώσει παραπάνω χρήματα. Ο κ. Α.Πιττάτζης σε βίντεο που τρώνε σε εστιατόριο, εξηγεί ότι ναι μεν θα δοθεί διαβατήριο σε κάποιον που κάνει επένδυση 2 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, ωστόσο για επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα 2 εκατ. ευρώ, τυγχάνουν διαφορετικού χειρισμού. Και εξηγεί πως αυτό δεν αναγράφεται πουθενά στους κανονισμούς, αλλά ο κ. Α.Πιττάτζης αναφέρει πως είναι κάτι που ισχύει. Συμβουλεύει δε, τον υποτιθέμενο εκπρόσωπο του επενδυτή (κρυφό δημοσιογράφο) πως, αν ο εκείνος που θέλει να αποκτήσει διαβατήριο έχει περίεργες υποθέσεις και χρειάζεται να λάβει το διαβατήριο γρήγορα, πρέπει να ανέβει η επένδυση χρηματικά και να μην είναι κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. Για το ποσό της επένδυσης ο κ. Α.Πιττάτζης τονίζει πως όσο πιο μεγάλη επένδυση, τόσο πιο εύκολα θα δοθεί το διαβατήριο. Στη συνέχεια, ο κρυφός δημοσιογράφος συναντά τον βουλευτή του ΑΚΕΛ και property developer, Χριστάκη Τζιοβάνη όπου παρουσιάζεται να λέει επίσης σε εστιατόριο τη φράση "βοηθάμε ανθρώπους να λάβουν διαβατήρια, γιατί όχι";

Ο κρυφός δημοσιογράφος φτάνει στο σημείο να συνομιλεί και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για το διαβατήριο που θέλει να λάβει ο υποτιθέμενος πελάτης του, Mr X. Ο κ. Συλλούρης αναφέρει τα ακόλουθα: "Μπορείς να του πεις πως θα το λάβει (το κυπριακό διαβατήριο), δίχως όμως να εμπλακεί πουθενά το όνομά μου ή οποιουδήποτε άλλου, με πλήρη υποστήριξη από την Κύπρο. Σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, όλα. Να το κρατήσουμε εμπιστευτικό όμως. Εμπιστευτικό, εδώ. Πρέπει να προστατεύσω το όνομά μου". Άρνηση Όταν τελείωσε το ρεπορτάζ, το Δίκτυο ενημέρωσε τους βιντεογραφημένους του. Ανάφεραν πως ήταν ενήμεροι αναφορικά με το ότι ήταν "στημένο συμβάν". Ο κ. Α.Πιττάτζης υπογράμμισε δε, στο δίκτυο πως, μετά που έφυγε ο εκπρόσωπος του "φανταστικού" επενδυτή (κρυφός δημοσιογράφος του Al Jazeera) προχώρησε σε αναφορά στην ΜΟΚΑΣ για το ότι ήθελε ένας εκπρόσωπος ενός MR. X να λάβει κυπριακό διαβατήριο και είχαν τις ανάλογες επαφές.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Αναβάλλεται η συνεδρία του Υπ. Συμβουλίου

Σε lockdown η κυβέρνηση

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και δύο τουλάχιστον συνεργάτες του έχουν διαγνωστεί θετικοί στον covid -19
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
<