ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε «ευελιξία» προτρέπει τις πλευρές το Λονδίνο για συνομιλίες στο Κυπριακό

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν στη Λευκωσία οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπάτου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ στην «Καθημερινή»

ΚΥΠΕ

Σε επίδειξη «ευελιξίας» από όλες τις πλευρές ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού καλεί το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν στη Λευκωσία οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπάτου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση υιοθετεί ως θέση τα περί κινήτρων προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και για το αν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την κλήση του κ. Σιντίκ στη Λευκωσία για εξηγήσεις, εκπρόσωπος του Foreign Office απάντησε ότι «η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κύπρο είναι μακρόχρονη, καλά καταγεγραμμένη και παραμένει αμετάβλητη».

«Εναπόκειται εν τέλει στους Κύπριους ηγέτες να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε λύσης ή ενδιάμεσων βημάτων. Συνδιαλεγόμαστε ενεργά με όλα τα μέρη για να υποστηρίξουμε την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία και ενθαρρύνουμε την ευελιξία που απαιτείται για να επιστρέψουμε στις συνομιλίες», σημείωσε.

Η βρετανική πλευρά δεν αποκαλύπτει, εξάλλου, λεπτομέρειες των διευθετήσεων που γίνονται περί επαφών με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, ούτε σχολιάζει επισήμως τις μέχρι τώρα επαφές της σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία.

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Λονδίνο αναφέρουν πως ενόψει των συναντήσεών της στις εμπλεκόμενες χώρες η Κολομβιανή αξιωματούχος των ΗΕ είχε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της συναντήσεις και με Βρετανούς αξιωματούχους που έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματική πηγή στη βρετανική πρωτεύουσα σχολίασε πως ο διορισμός της κ. Ολγκίν είναι ένα «σημαντικό βήμα» και πως το Λονδίνο «καλωσορίζει τη μέχρι τώρα εμπλοκή της» στη διαδικασία.

Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε επαφή με την κ. Ολγκίν για να την υποστηρίξουμε όπως αρμόζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση