ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε 33 αντιπροσωπείες του εξωτερικού η Κύπρος εκπροσωπείται μόνο με ένα διπλωμάτη

Εκπονήθηκε στρατηγική για ενίσχυση του ΥΠΕΞ

Στέλιος Ξιουρής

Η Εθνική Κύπρου σε πολιτικό επίπεδο είναι το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο αυτή την περίοδο παίζει με ελλιπή σύνθεση παρά το ότι έχει να αντιμετωπίσει αντιπάλους- κολοσσούς. Αν και το έργο είναι τιτάνιο εντούτοις φαίνεται να ξεφεύγει από τα ανθρώπινα και αριθμητικά όρια αφού σε 33 αντιπροσωπείες στο εξωτερικό η Κύπρος αντιπροσωπεύεται με μόνο ένα διπλωμάτη.

Η φωνή της Κύπρου στο εξωτερικό, όπως αποκαλείται το ΥΠΕΞ δεν ακούγεται και λόγω αντικειμενικών δυσκολιών αφού τα κενά είναι τεράστια με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από το 2010 αποχώρησαν από το Υπουργείο 42 διπλωμάτες και προσλήφθηκαν μόνο τρεις.

Εκφράζοντας την ανησυχία τους τόσο η κλαδική του ΥΠΕΞ όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να δοθούν περαιτέρω κονδύλια, αφού το κράτος δαπανά μόνο 0.69% του προϋπολογισμού για τις ανάγκες του νευραλγικού αυτού υπουργείου.

Πάντως το ΥΠΕΞ όπως επισήμανε ο κ. Κορνηλίου βάσει ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου που εκπονήθηκε αποτυπώνει το όραμα του για αναδιάρθρωση των δομών του αλλά και της στρατηγικής εκπροσώπησης των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Προφανώς και μέσα από διαδικασία προσλήψεων και προαγωγών που θα επιφέρουν αύξηση του κόστους ώστε να υλοποιηθεί η στρατηγική που χαράχθηκε και θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο.

Ο αν. Πρόεδρος της Επ. Εξωτερικών της Βουλής ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ μετέφερε την ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων ότι θα πρέπει να ενισχυθεί πάραυτα το ΥΠΕΞ σε όλες τις δομές του ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση