ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σάλος με την επίθεση Βραχίμη σε Ορφανίδου

Η ανάρτηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που προέκυψαν μετά το θέμα που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δευτέρα 23 Μαίου) και αφορούσε το ζήτημα της αναγραφής ονομάτων πατρός και μητρός στις πολιτικές ταυτότητες καθώς και τις περιπτώσεις στιγματισμού ή περιθωριοποίησης παιδιών αγνώστου πατρός ή από μονήρεις γυναίκες.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου υποστηρίζοντας ότι τα αναγραφόμενα στις πολιτικές ταυτότητες στοιχεία ενδεχομένως στη σημερινή εποχή να μην εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο είχαν συμπεριληφθεί τον καιρό που αποφασίστηκε το θέμα, ενώ την ίδια ώρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μερίδα παιδιών, τα οποία υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις. Τόνισε ταυτόχρονα πως η ψηφιοποίηση του Τμήματος Αρχείου και Πληθυσμού, αλλά και η δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου αρχείου το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία θα λύσει πάρα πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες για να μπορούν να γίνονται σωστά όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Μάλιστα, η κ. Ορφανίδου μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες ώρες δέχομαι ένα αισχρό πόλεμο από διάφορες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες βρίζουν εμένα και την κόρη μου, επειδή θεωρούν ότι είναι λόγω της δικής μου περίπτωσης που άνοιξε αυτό το θέμα». Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι είναι πολύ λυπηρό να κατακρίνεται η απόφαση μιας γυναίκας να κάνει παιδί μόνη της. «Έχω απαντήσει σε πάρα πολύ λίγα μηνύματα γιατί δεν μπορείς να τα βάλεις με ανθρώπους που έχουν χάσει το μέτρο της λογικής. Είναι τραγικό εν έτη 2022 να ακούω αίσχη για τον τρόπο που επέλεξα να εγώ προσωπικά να κάνω παιδί -και τόσες άλλες γυναίκες- αλλά και πως εκφράζεσαι για αυτά τα ορφανά και για παιδιά που δεν έχουν μητέρα και πατέρα και στιγματίζονται καθημερινώς με αυτές τις αναχρονιστικές μεθόδους», έγραψε η κ. Ορφανίδου.

Έντονες αντιδράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε η τοποθέτηση του Λάρη Βραχίμη, δικηγόρου αλλά και ειδικού επιστήμονα διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσω ανάρτησης του ο κύριος Βραχίμης κατηγόρησε ευθέως την βουλευτή του ΔΗΣΥ αναφέροντας πως «Η Σάββια ήταν δημόσιος υπάλληλος. Και ενώ ήταν δημόσιος υπάλληλος, δεν είχε χρόνο να βρει άντρα να κάνουν μαζί παιδί (είχε και υποχρεώσεις ως πολιτευτής, πολιτεύτρια -είπε). Έτσι αποφάσισε να κάνει παιδί με δότη έτσι ώστε το παιδί της να μεγαλώσει χωρίς πατέρα - και μας χρέωσε και τη δαπάνη γιατί φταίμε εμείς που δεν είχε χρόνο να βρει άντρα να κάνουν μαζί ένα παιδί ενώ με ένα καλό κυβερνητικό μισθό, χωρίς παιδιά και υποχρεώσεις, δεν είχε λεφτά να πληρώσει η ίδια την εξωσωματική».

Όπως ήταν φυσιολογικό η ανάρτηση του κυρίου Βραχίμη έφερε έντονες αντιδράσεις «αναγκάζοντας» τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσο Χριστοφίδη να τοποθετηθεί επί του θέματος μέσω ανάρτησης στο Twitter. Στο τιτίβισμα του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου θέλησε αρχικά να διαχωρίσει πως ο Λάρης Βραχίμης δεν είναι μόνιμο μέλος του προσωπικού του ΠΚ αλλά εργάζεται σαν ειδικός επιστήμονας προσθέτοντας πως το συμβόλαιο του λήγει σε λίγες μέρες. Εν συνεχεία εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις απαράδεχτες -όπως τις χαρακτήρισε- θέσεις του για την Σάββια Ορφανίδου καταλήγοντας πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επανέλθει για το θέμα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X