ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρίτα Σούπερμαν: «Έχω σώσει κοπέλες από εμπόρους με κίνδυνο της ζωής μου»

Υποψήφια βουλεύτρια στον ΔΗΣΥ Κερύνειας

Στέλιος Ξιουρής

Με μακρά δράση στην Αστυνομία Κύπρου σε σχέση με την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων που βραβεύθηκε από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, η ΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ επιχειρεί είσοδο στην πολιτική σκηνή μέσω της διεκδίκησης βουλευτικής έδρας με τον ΔΗΣΥ στην επαρχία Κερύνειας.

Αναφέρεται στην συνέντευξή της, στις εμπειρίες που αποκόμισε στην 36ετη υπηρεσία της στην Αστυνομία, όπου και ορισμένες φορές έδρασε με κίνδυνο της ζωής της για να σώσει κοπέλες που περιπλέχτηκαν στα χέρια των εμπόρων ανθρώπινων υπάρξεων.

Νοιώθει την ανάγκη για να διεκδικήσει βουλευτική έδρα με όραμα την επιστροφή στην αγαπημένη της Κερύνεια και με εφόδια όσα αποκόμισε από την κοινωνική και επαγγελματική της διαδρομή.

1) Γιατί έχετε αποφασίσει να κατέλθετε ως υποψήφια για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Η απόφαση μου στηρίχθηκε σε περισσότερους από ένα λόγους. Μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω με ουσιαστικό τρόπο για τον τόπο καταγωγής μου την Κερύνεια και με τον ίδιο τρόπο να προωθήσω τα θέματα που άπτονται της εμπειρογνωμοσύνης μου, δηλαδή της εμπορίας προσώπων, της δικαιοσύνης ευρύτερα και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από ένα άλλο πολύ σημαντικό θεσμικό πλαίσιο τη Βουλή. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και κατ’ επέκταση το ΔΗΣΥ που μου έχει προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

2) Υπηρετήσατε στην Αστυνομία Κύπρου για 36 χρόνια και έχετε διακριθεί για τα θέματα εμπορίας προσώπων. Ονοματίστε μας κάτι που θεωρείτε σημαντικό για εσάς μέσα από την πορεία αυτή.

Στην Αστυνομία Κύπρου υπηρέτησα 36 χρόνια όλα σε επιχειρησιακά τμήματα. Αρχής γενομένης από την Εγκληματολογική Υπηρεσία βρήκα τον εαυτό μου να πολεμά για να μου δοθούν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες αστυνομικούς όσον αφορά στη διερεύνηση της σκηνής εγκλήματος. Δηλαδή την εδραίωση αλλά και συνύπαρξη μου με άνδρες συναδέλφους σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον.
Καθοριστικό στην πορεία μου όμως ήταν το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων.

Στο ΓΚΕΠ όπου από το 2006 ήμουν υπεύθυνη, ανέπτυξα και τη μεγαλύτερη δράση μου τόσο εντός όσο και εκτός Αστυνομίας. Το τι κρατώ από την περίοδο αυτή ήταν η εκτίμηση και αγάπη που λάμβανα πίσω από τα θύματα εμπορίας προσώπων τα οποία είχα διασώσει και κάποτε προστατεύσει με κίνδυνο της ίδιας μου της ζωής.

Επίσης η μεγάλη μου εμπλοκή αλλά και κοινή εργασία με χώρες και οργανισμούς του εξωτερικού με βοήθησε να βλέπω τα πράγματα με διαφορετικό φακό. Με όπλισε με γνώσεις και εμπειρία και με έμαθε ότι αν είναι κάτι που μας λείπει στην Κύπρο είναι η αποκαθήλωση από τα τετριμμένα και η ευελιξία στην επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύω στην εξέλιξη και στη βελτίωση.

Η βράβευση μου το 2016 από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών ως ήρωα της χρονιάς για τη δράση μου κατά της εμπορίας προσώπων μου έδωσε το κίνητρο και τη δύναμη για να συνεχίσω τον αγώνα μου.

3) Εκτός από την Κύπρο, η δράση σας αναπτύχθηκε και στο εξωτερικό.

Εφόσον κάποιος υπηρετεί τον αγώνα κατά της εμπορίας προσώπων τότε η δράση του δεν μπορεί να παραμείνει σε τοπικό επίπεδο. Το έγκλημα αυτό σχεδόν πάντα είναι διακρατικό. Έχω διατελέσει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εμπορία προσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 4 χρόνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA) για την εμπορία προσώπων για 6 χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση έχω εκλεγεί υπό την προσωπική μου ιδιότητα και υπηρέτησα δύο θητείες. Ο ρόλος μου ήταν να αξιολογώ τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά πόσο εφαρμόζουν τη Σύμβαση για την Εμπορία. Υπό την ιδιότητα μου αυτή επισκέφθηκα και αξιολόγησα τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Γεωργία και την Ελλάδα. Επίσης για δύο χρόνια εκλέγηκα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της INTERPOL για το ίδιο θέμα. Επίσης διετέλεσα ως ο σύνδεσμος της Κυπριακής Αστυνομίας με τη EUROPOL για την εμπορία προσώπων.

Περαιτέρω έχω σε αρκετές περιπτώσεις κληθεί να εκπαιδεύσω δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικούς για θέματα εμπορίας από Διεθνείς Οργανισμούς. Κάποια παραδείγματα είναι η εκπαίδευση αυτής της ομάδας στη Μολδαβία , στην Ουκρανία, στο Λίβανο και στην Κίνα. Η συνεργασία στις περιπτώσεις αυτές έγινε με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Συμβούλιο της Ευρώπης την Interpol αλλά και τις Αρχές των χωρών.

4) Τι είναι αυτό που νομίζετε ότι πρέπει να βελτιωθεί ή να αλλάξει για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων;

Πρωτίστως θεωρώ ότι επιτέλους το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί ως πολιτική προτεραιότητα. Είναι ένα θέμα που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και προσβάλλει κάθε υγιή κοινωνία. Θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες που δυστυχώς σήμερα αυξάνονται. Τα θύματα επιτέλους θα πρέπει να τύχουν ειδικής προστασίας με βάση ατομικές αξιολογήσεις κινδύνου και να έχουν άμεσες προσβάσεις στα δικαιώματα τους. Επίσης η διερεύνηση να τεθεί πάνω σε άλλες βάσεις και να εξειδικευτούν τα μέλη της Αστυνομίας για τις νέες μορφές εμπορίας και ειδικότερα μέσω του διαδικτύου.

5) Τι είναι αυτό που σας έχει μείνει από τη δράση σας κατά της εμπορίας;

Η δράση αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Έχω αντιμετωπίσει τη δυσπιστία, τη διαφθορά, την υπόσκαψη, τη ζήλεια, τον κίνδυνο τις απειλές και πολλά άλλα. Ωστόσο, δεν μετανιώνω ούτε δευτερόλεπτο για την όποια δράση έχω αναπτύξει. Μου δίνει ικανοποίηση το ότι έχω σώσει ανθρώπους είτε με κίνδυνο της ζωής μου είτε όχι. Με ικανοποιεί ότι για παράδειγμα, τα θύματα με θυμούνται, μου τηλεφωνούν, θυμούνται τη μέρα των γενεθλίων μου και γενικότερα διατηρούν επαφή μαζί μου. Αυτή είναι η ανταμοιβή μου.

6) Ποιες είναι οι θέσεις σας ως υποψήφια βουλεύτρια του ΔΗΣΥ;

Όσον αφορά στο Κυπριακό, που είναι φλέγον θέμα από της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιστεύω στην κυριαρχική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων συμπεριλαμβανομένων και των Κερυνιωτών, σύμφωνα πάντα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν θέματα ανισότητας και απαξίωσης. Τέτοια θέματα είναι αυτά που άπτονται στη διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων, επιβίωσης των κοινοτήτων, εμπλοκής των νέων στα Κερυνιώτικα δρώμενα ως επίσης και κοινωνικοοικονομικά όπως παντός είδους αποζημιώσεων και βοηθημάτων . Θέματα επίσης ανισότητας που δημιουργούνται από τις ίδιες τις νομοθεσίες όπως τον εκ μητρογονίας νόμο που στην υφιστάμενη του μορφή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα της αναγνώρισης των ηρώων του πολέμου αλλά και των οικογενειών τους είναι από τα λίγα θέματα για τα οποία πιστεύω ότι χρήζουν άμεσης δράσης και αντίδρασης από τους Θεσμούς του Κράτους.

Εκτός από τα θέματα προσφύγων η μεγαλύτερη εμπλοκή γυναικών αλλά και νέων στα κοινά πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα. Το Υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας να προωθηθεί κατεπειγόντως για να επιλυθούν τα τόσα κοινωνικά προβλήματα που όλοι βλέπουμε καθημερινά και που το τελευταίο διάστημα έχουν τραγικές συνέπειες. Τα συστήματα πρόσληψης και αξιολόγησης στην Κυβερνητική Υπηρεσία να τεθούν σε άλλη βάση για να προωθείται η αξιοκρατία και να αποφεύγεται η γραφειοκρατία. Η δομή και η απόδοση της Αστυνομίας και του ποινικού συστήματος γενικότερα να τεθούν στο μικροσκόπιο έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα και να γίνουν πιο αποτελεσματικά συμβατά με την κοινωνία που ζούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X