ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς Ψηφίζω στις Βουλευτικές εκλογές

Δείτε αναλυτικά

24news team

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ

Δικαίωμα ψήφου στις Βουλευτικές Εκλογές έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του/ης μέχρι και την ημέρα των εκλογών και έχει τη συνήθη διαμονή του/ης στην Κύπρο τους τελευταίους 6 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.

Με βάση τις διατάξεις της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας, κάθε πρόσωπο που κατέχει τα εκλογικά προσόντα, υποχρεούται να υποβάλει αίτηση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και απόκτηση εκλογικού βιβλιαρίου, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία απόκτησης τους και οπωσδήποτε το αργότερο μέχρι την τελευταία ημέρα κατάρτισης του συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου. Για σκοπούς των Βουλευτικών Εκλογών 2026, η τελευταία ημέρα υποβολής αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ήταν η 2α Απριλίου 2026.

ΩΡΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Η ψηφοφορία διεξάγεται άμεσα και μυστικά. Αυτή αρχίζει η ώρα 7.00 π.μ. και διακόπτεται για μια ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι. Επαναρχίζει η ώρα 1.00 μ.μ. και συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 6.00 μ.μ. Σημειώνεται πως, στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ο/η προεδρεύων/ουσα υπάλληλος μπορεί, κατά την απόλυτη κρίση του/ης, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας στο εκλογικό κέντρο μέχρι και τα μεσάνυκτα, νοουμένου ότι υπάρχουν εκλογείς έξω από αυτό, οι οποίοι/ες αναμένουν να ψηφίσουν.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ/ΗΣ ΕΚΛΟΓΕΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο/η εκλογέας, για να γίνει δεκτός/ή στο εκλογικό κέντρο και να δοθεί σ’ αυτόν/ή ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει, θα πρέπει:

(α) Να είναι εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο του οικείου εκλογικού κέντρου. Αν είναι εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο άλλου εκλογικού κέντρου θα καθοδηγηθεί από τους/ις υπεύθυνους της εκλογής ώστε να αποταθεί στο κατάλληλο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει.

Αν ένα πρόσωπο, που κατέχει τα εκλογικά προσόντα, παρέλειψε να φροντίσει έγκαιρα για την εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο, είναι άσκοπο να συζητά με τους/ις υπεύθυνους του εκλογικού κέντρου. Η διαδικασία για την κατάρτιση του εκλογικού καταλόγου λήγει αρκετά πριν την ημέρα των εκλογών και καμία αλλοίωση ή διόρθωση του καταλόγου μπορεί να γίνει είτε με την προσθήκη ή την αφαίρεση του ονόματος οποιουδήποτε εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο. Ο/η προεδρεύων/ουσα υπάλληλος του εκλογικού κέντρου δεν έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να προβεί σε διορθώσεις του εκλογικού καταλόγου. Η εργασία αυτή συντελείται πολύ πριν την ημέρα των εκλογών από το Υπουργείο Εσωτερικών.

(β) Να παρουσιάσει το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς του/ης. Χωρίς εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο ταυτότητας, κανένας/καμιά δεν μπορεί να ψηφίσει, ανεξάρτητα αν το όνομά του/ης είναι καταχωρημένο στον εκλογικό κατάλογο.

Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς του εκλογικού βιβλιαρίου, ο/η εκλογέας μπορεί να το αντικαταστήσει, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον οικείο Έπαρχο. Αίτηση για αντικατάσταση του εκλογικού βιβλιαρίου λόγω απώλειας, μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την προηγουμένη μέρα των εκλογών.

(γ) Να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει ψηφίσει προηγουμένως για την ίδια εκλογή.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ

Οι πολίτες της Δημοκρατίας, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις υπό των τουρκικών δυνάμεων εισβολής κατεχόμενες περιοχές της Καρπασίας και Κερύνειας, μπορούν να ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές, προσκομίζοντας πολιτική ταυτότητα ή το διαβατήριο αν έχουν ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

Για κάθε εκλογική περιφέρεια ετοιμάζονται διαφορετικού χρώματος ψηφοδέλτια, ώστε να μη προκαλείται σύγχυση μεταξύ των εκλογέων και ταυτόχρονα να διευκολύνεται το έργο των υπευθύνων υπαλλήλων για σκοπούς της ψηφοφορίας και ιδιαίτερα για τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων.

Αμμόχωστος -Μπλε
Κερύνεια -Πορτοκαλί
Λάρνακα -Ροζ
Λεμεσός -Κίτρινο
Λευκωσία -Άσπρο
Πάφος -Πράσινο

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Όλοι ανεξαίρετα οι εκλογείς θα πρέπει να ελέγξουν τα ψηφοδέλτιά τους και να βεβαιωθούν ότι αυτά είναι κατάλληλα σφραγισμένα με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας, πριν αποσυρθούν στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας για να ψηφίσουν, καθώς, στην περίπτωση που τα ψηφοδέλτια δεν είναι σφραγισμένα, θα θεωρηθούν άκυρα και δε θα ληφθούν υπόψη κατά την καταμέτρηση.

ΤΡΟΠΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Στο κατώτατο μέρος της στήλης κάθε συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο και κάτω από τα ονόματα όλων των υποψηφίων υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο, στο οποίο ο/η εκλογέας μπορεί να σημειώσει το καθορισμένο σημείο, δηλ. «Χ» ή «+» ή «√», για να ψηφίσει το κόμμα της εκλογής του/ης.

Τα ψηφοδέλτια διπλώνονται σαν φυσερό, κατά τρόπο που να ανοίγονται και να διπλώνονται για εύκολη χρήση από τους εκλογείς κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο/η εκλογέας αφού πάρει το ψηφοδέλτιο και, αφού οι παρευρισκόμενοι στο εκλογικό κέντρο αντιπρόσωποι των κομμάτων και υποψηφίων διαπιστώσουν ότι το ψηφοδέλτιο δόθηκε στο πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία περιγράφονται στον εκλογικό κατάλογο, ο προχωρεί ελεύθερα προς τον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, που βρίσκεται σε κάθε εκλογικό κέντρο και ασκεί το εκλογικό του/ης δικαίωμα, άμεσα, μυστικά και ανεπηρέαστα.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ Ή ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

Με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, στις βουλευτικές εκλογές οι εκλογείς δεν έχουν δικαίωμα επιλογής υποψηφίων από διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε ένα συνδυασμό, έστω και αν ο συνδυασμός της επιλογής τους έχει λιγότερους υποψήφιους από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αναλογούν στην οικεία Εκλογική Περιφέρεια, ή ένα μόνο ανεξάρτητο/η μεμονωμένο/η υποψήφιο/α.

ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Σε περίπτωση που ο/η εκλογέας αποφασίσει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί, επιπρόσθετα, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο ή ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού αυτού, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετραγωνάκια που είναι δίπλα από το όνομα των υποψηφίων του συνδυασμού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, κάθε εκλογέας δικαιούται να σημειώσει ένα (1) σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις (4) βουλευτικές έδρες και, σε περίπτωση, που προκύπτει υπόλοιπο μετά τη διαίρεση του ολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια με τον αριθμό τέσσερα (4), ο αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά ένα (1).

Με βάση την υφιστάμενη κατανομή εδρών των Εκλογικών Περιφερειών, οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον αριθμό που καθορίζεται πιο κάτω:


Εκλογική περιφέρεια         Σταυροί προτίμησης

Αμμόχωστος                             3
Κερύνεια                                    1
Λάρνακα                                     2
Λεμεσός                                      3
Λευκωσία                                   5
Πάφος                                         2

Τονίζεται ότι το δικαίωμα του/ης εκλογέα να σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους βουλευτές του συνδυασμού της επιλογής του, δεν είναι υποχρεωτικό.

ΠΟΙΟΙ/ΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑΥΡΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Αν ο/η εκλογέας αποφασίσει να σημειώσει σταυρούς προτίμησης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

(α) Με βάση το Νόμο, ο/η αρχηγός συνδυασμού κόμματος ή επικεφαλής συνδυασμού συνασπισμού κομμάτων, δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης, καθώς θεωρείται ότι αυτός/ή λαμβάνει τόσους σταυρούς προτίμησης όσοι είναι και οι ψήφοι του συνδυασμού του οποίου ηγείται. Είναι γι’ αυτό το λόγο που δίπλα από το όνομα του/ης αρχηγού / επικεφαλής του συνδυασμού συνήθως δεν εκτυπώνεται τετράγωνο.

Κάποιοι/ες αρχηγοί / επικεφαλής, δεν κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας που τους παρέχει ο Νόμος. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δίπλα από το όνομα αρχηγού / επικεφαλής εκτυπώνεται τετράγωνο και αυτός/ή χρειάζεται σταυρό προτίμησης για να εκλεγεί, όπως και οι υπόλοιποι/ες υποψήφιοι/ες του συνδυασμού.

(β) Δεν μπορεί να σημειώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους προβλέπεται για κάθε Εκλογική Περιφέρεια, όπως αναφέρεται πιο πάνω. Στην περίπτωση που σημειωθούν περισσότεροι σταυροί προτίμησης, θα αγνοηθούν όλοι και δε θα ληφθούν υπόψη. Σημειώνεται ότι το ψηφοδέλτιο σε τέτοια περίπτωση θα θεωρείται έγκυρο και θα λογίζεται ως ψήφος υπέρ του συνδυασμού στον οποίο σημειώθηκαν οι σταυροί προτίμησης, νοουμένου ότι δεν ψηφίστηκε άλλος συνδυασμός ή μεμονωμένος/η υποψήφιος/α.

Για τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, οι μόνοι/ες υποψήφιοι/ες που ΔΕΝ χρειάζονται σταυρό προτίμησης είναι οι ακόλουθοι/ες:

Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού, υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας
Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού) – υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας
Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας
Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας
Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Επικεφαλής ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας
Κυριάκος Ανδρέου, Πρόεδρος Το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας
Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος Δημοκρατική Αλλαγή, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας
Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Πρόεδρος Ακρο – Αριστερή Αντίσταση Κομμουνισμός, υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

Όλοι/ες οι άλλοι/ες υποψήφιοι/ες, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων αρχηγών κομμάτων όλων των εκλογικών περιφερειών, χρειάζονται απαραίτητα σταυρό προτίμησης:

Σταύρος Παπαδούρης, Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού
Νικόλαος Προδρόμου, Πρόεδρος Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου
Ανδρομάχη Σοφοκλέους, Συμπρόεδρος ΒΟΛΤ Κύπρος, υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας
Πάνος Λοΐζου Πάρρας, Συμπρόεδρος ΒΟΛΤ Κύπρος, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού
Φειδίας Παναγιώτου, Πρόεδρος Άμεσης Δημοκρατίας Κύπρου, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας
Σωτήρης Χρίστου, Πρόεδρος Σήκου Πάνω, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας
Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Πρόεδρος Δημοκρατικού Εθνικού Κινήματος (ΔΕΚ), υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού
Ανδρέας Χριστοφή, Πρόεδρος Αγρονόμος Αγροτικό Εργατικό Κόμμα, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού
Μαριάννα Αθανασίου, Πρόεδρος Πατριωτικού Μετώπου «ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ», υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού
Απόστολος Αποστόλου, Επικεφαλής Λαϊκού Αγώνα Ελευθερίας, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η’ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Πρόσωπο με οπτική αναπηρία ή με φυσική ανικανότητα που είναι εκλογέας, μπορεί να ψηφίσει μόνος/η του/ης, αν το επιθυμεί, δηλώνοντας απλώς στον/ην προεδρεύοντα/ουσα υπάλληλο ότι είναι σε θέση το πράξει.

Κάθε εκλογέας, ο οποίος λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει, μπορεί να ζητήσει από τον/ην προεδρεύοντα/ουσα υπάλληλο, στην παρουσία ενός/μιας από τους/ις βοηθούς του εκλογικού κέντρου ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του/ης, να τον/ην βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του/ης.

Ο/η προεδρεύων/ουσα υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο εκλογής σε οποιοδήποτε εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια ή κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ οποιουδήποτε συνδυασμού ή μεμονωμένου/ης υποψηφίου/ας.

ΑΛΛΑΓΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΛΟΓΩ ΦΘΟΡΑΣ Η’ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ

Πρέπει να τονισθεί ότι ο/η εκλογέας οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός/ή, για να μην καταστρέψει από αμέλεια το ψηφοδέλτιο του/ης. Αν όμως από απροσεξία το καταστρέψει, μπορεί να το επιστρέψει στον/ην προεδρεύοντα/ουσα υπάλληλο ο/η οποίος/α οφείλει να δώσει στον/ην εκλογέα άλλο ψηφοδέλτιο, για να μπορέσει να ψηφίσει κανονικά.

Ο/η εκλογέας, αφού ψηφίσει το συνδυασμό ή τον μεμονωμένο υποψήφιο/α της επιλογής του/ης, θα διπλώσει το ψηφοδέλτιο του/ης και μετά που θα εξέλθει από τον εκλογικό θάλαμο θα το ρίξει στην κάλπη. Στη συνέχεια ο/η εκλογέας, αφού πάρει το εκλογικό βιβλιάριο ή την ταυτότητά του/ης, θα απομακρυνθεί από το εκλογικό κέντρο.

Η ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

H ψηφοφορία είναι μυστική και για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα. Σε κάθε εκλογικό κέντρο υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι ψηφοφορίας, όπου ο/η εκλογέας μπορεί να ασκήσει ελεύθερα και άμεσα, με κάθε μυστικότητα, το εκλογικό του/ης δικαίωμα.

ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

Οι θάλαμοι ψηφοφορίας τοποθετούνται με τρόπο που να επιτρέπει στους/ις εκλογείς να ψηφίζουν χωρίς τη θέα των επί καθήκοντι υπευθύνων των εκλογικών κέντρων. Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων βρίσκονται σε κάθε εκλογικό κέντρο για να παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία και δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σ’ αυτή.

Αφού ο/η εκλογέας ψηφίσει, διπλώνει το ψηφοδέλτιο του/ης και το ρίχνει ο/η ίδιος/α μέσα στην κάλπη, χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανένα τι ψήφισε.

Απαγορεύεται στον/ην εκλογέα να σημειώσει στο ψηφοδέλτιο οποιοδήποτε άλλο σημείο, εκτός από τα καθοριζόμενα από το Νόμο κατάλληλα σημεία που είναι είτε το «Χ» ή «+» ή «√». Απαγορεύεται ο σχηματισμός οποιουδήποτε άλλου σχήματος ή γράμματος ή αριθμού με το οποίο μπορεί να αναγνωρισθεί η ταυτότητα του/ης εκλογέα.

Απαγορεύεται η αφαίρεση οποιουδήποτε ουσιώδους μέρους ή το σχίσιμο του ψηφοδελτίου.

Με τις πιο πάνω ρυθμίσεις σκοπείται η προστασία των εκλογέων από τυχόν πιέσεις ή/και ανεπιθύμητες παρεμβάσεις, που έχουν ως στόχο τον επηρεασμό των ψηφοφόρων να ψηφίσουν παρά τη θέλησή τους συγκεκριμένο κόμμα ή υποψήφιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση