ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς απαντά ο Πρόεδρος για την τούρκικη Navtex

«Είναι μια συνήθης τακτική που γίνεται από την Τουρκία»

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Κυριακή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε άμεσα αντι-Navtex αντιδρώντας στην ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Navtex σε θαλάσσιο χώρο δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως ενέργειες όπως η έκδοση της τουρκικής Navtex σίγουρα δεν βοηθούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

«Εχουμε αντιδράσει εκδίδοντας αντι-Navtex, είναι χώρος δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάντα αντιδρούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο Πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου μετά την τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά.

Ερωτηθείς εάν αυτές οι ενέργειες βοηθούν στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες είπε ότι «σίγουρα δεν βοηθούν, είναι μια συνήθης τακτική που γίνεται από την Τουρκία, ούτε την υποβαθμίζω ούτε την υποτιμώ, και είναι για αυτό τον λόγο που αντιδράσαμε αμέσως».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα και ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "τις προηγούμενες μέρες ήταν στην Κύπρο μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ακριβώς για αυτό τον λόγο".

"Συζητάμε με τις ΗΠΑ και ελπίζω σύντομα να μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο" ανέφερε.

Ερωτηθείς αν από τα οδοφράγματα μπορούν να περάσουν κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές ανεξαρτήτως αν έχουν έρθει παράνομα στο νησί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, γίνονται σχετικοί έλεγχοι, έχουν ενοποιηθεί πλέον τα συστήματα και του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήταν μια αδυναμία που υπήρχε και έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση