ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: «Πολύ δύσκολη η κατάσταση - Ευχή να μην υπάρξει κλιμάκωση»

«Δεν θα εξετάζονται αιτήσεις ασύλου για μετανάστες που προέρχονται από Συρία»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο οίκημα της Αροδαφνούσας από όπου θα ξεκινήσει η πορεία Χριστοδούλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, είπε «βλέπετε τις εξελίξεις, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ευχή και προσδοκία μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Μια επιδείνωση θεωρούμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε είναι δύσκολες. Δύσκολες αποφάσεις οι οποίες, όμως, λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο πώς διασφαλίζουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συναντηθήκαμε και σήμερα σε συνέχει των χθεσινών ανακοινώσεων που κάναμε. Κάναμε μια ανασκόπηση της κατάστασης, είδαμε τις τελευταίες πληροφορίες και εκτός Κύπρου και εντός Κύπρου και θα είμαστε σε συνεχή συνεδρία, είμαστε σε εγρήγορση, γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση.

Στις 4.30μμ σήμερα έχω προγραμματισμένο τηλεφωνικό ραντεβού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μιλήσω και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, την Τετάρτη θα είμαι στις Βρυξέλλες, έχουμε άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κατάσταση θα συζητηθεί αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αντιλαμβάνεστε, είναι και το φλέγον θέμα της μετανάστευσης, κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και ευελπιστώ να ληφθούν κάποιες αποφάσεις.

Είναι για αυτό τον λόγο που δημιουργείται με δική μας πρωτοβουλία, μια ομάδα κρατών εντός της ΕΕ η οποία ζητά να ληφθούν αποφάσεις, ειδικότερα με το καθεστώς στη Συρία. Όλα αυτά θα τα δούμε την Τετάρτη. Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία και αναλόγως θα δούμε τι άλλες αποφάσεις θα ληφθούν».

Ερωτηθείς αν μας ενημέρωσαν οι Βρετανοί για τις επιθέσεις από τις Βάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση των Βρετανών. Μετά που είδαμε και εμείς, ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες βράδυ με τον Βρετανός Υπουργό Εξωτερικών και ενημερώθηκε για την κατάσταση, αλλά, όχι, δεν υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή του ανάρτηση ότι αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου από Σύρους και τι σημαίνει αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σημαίνει αυτό που λέει. Ότι δεν θα εξετάζονται αιτήσεις ασύλου για μετανάστες που προέρχονται από τη Συρία. Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση πραγμάτων, είναι δύσκολες οι αποφάσεις, πάντα εντός του πλαισίου της νομιμότητας, που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού. Και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δείξει διαχρονικά και τις ευαισθησίες της και σε πρόσφυγες και σε δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν στη γειτονιά μας και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που είμαστε και για τον κυπριακό λαό υπεύθυνοι να λάβουμε τέτοιες αποφάσεις. Το έχω αναφέρει εδώ και καιρό, ότι θα πάρουμε αποφάσεις που ενδεχομένως σε κάποιους να μην αρέσουν».

Παρέπεμψε εξάλλου σε σημερινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για το θέμα.

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που λαμβάνονται σε σημεία ιρανικών συμφερόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι σήμερα. Δεν ήταν σημερινή απόφαση, εδώ και μέρες έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, γίνεται συνεχής αξιολόγηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και είμαστε σε συνεχή συνέδρια».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να στοχοποιηθεί η Κύπρος λόγω των επιχειρήσεων των Βρετανών από τις Βάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο. Η Κύπρος – και το δείχνει ο ρόλος μας, χθες το βράδυ, για παράδειγμα, ήρθαν αεροπλάνα στην Κύπρο από γειτονικά κράτη, θα αναχωρήσουν σήμερα φυσικά, κάποια ήδη έχουν αναχωρήσει – η χώρα μας αποδεικνύει στην πράξη με πολλές ενέργειες που κάνει ότι δεν εμπλεκόμαστε σε καμία απολύτως περίπτωση.

Ελπίζουμε να μην υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης και δεν θεωρούμε ότι με τέτοιους τρόπους, μέσα από επιθετικές δραστηριότητες, λύνονται τα οποιαδήποτε προβλήματα».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση