ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ - Οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό

«Ποιο τελικά θα είναι το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να κτίσουμε»

Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών περιελάμβανε η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου, η οποία, όπως είπε, αφορά όλους του Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, παράλληλα, ότι οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών δημιουργούν προβληματισμό και αναδεικνύουν την έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι ο έλεγχος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. “Κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό ποιο τελικά θα είναι το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να κτίσουμε, της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας της και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων κλπ, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες”, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. "Δυστυχώς, τα όσα επακολούθησαν, που επιβεβαιώνονται από τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, κάπου δημιουργούν ένα προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά και ως προς την προοπτική επιτέλους να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης και σταθερός αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε βήμα και πρωτίστως στην ΕΕ διότι, όπως τόνισε, είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που τελικά θίγει ευθέως η στάση της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, παρά την ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και υπογράμμισε ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί. “Συνοδευόμενη μάλιστα και από μια συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει και τη διεθνή της απομόνωση”, πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρακάθισαν, μετά τη συνάντηση σε γεύμα εργασίας ενώ ξεχωριστό γεύμα εργασίας είχαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος και ο Λειτουργός του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παντελής Παντελίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X