ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Η ΚΔ θα κάνει κάθε προσπάθεια για αποκλιμάκωση

Όλα όσα είπε ο Πρόεδρος στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων της, προς αποκλιμάκωση της κρίσης και διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε γραπτή δήλωση.

Αναφέρθηκε, επίσης, «στον σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο» που η Κύπρος διαδραματίζει σε αυτή την κρίση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε απόψε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, το οποίο έχει συγκληθεί, όπως αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, όπως εξελίσσεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ».

Κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτει, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «καταδίκασε για άλλη μια φορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τον ισραηλινό λαό».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές, αλλά και να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης. Καθοριστικό στοιχείο, πρόσθεσε, αποτελεί η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», σημειώνει ο Εκπρόσωπος.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, αλλά και ως κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με κράτη της περιοχής, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων της, προς αποκλιμάκωση της κρίσης και διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή», αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης στη γραπτή δήλωσή του.

Σημειώνει ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ρόλος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να διαδραματίσει, θα πρέπει να είναι πολύ ενεργότερος και πιο ουσιαστικός, «θέση άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη και σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια σε σχέση με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Γειτονίας».

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στον σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο που η χώρα μας διαδραματίζει σε αυτή την κρίση, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι έχουμε μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε πολυάριθμα αιτήματα από τρίτες χώρες, συμβάλλοντας στην εκκένωση πολιτών από 26 χώρες», αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης. Παράλληλα, προσθέτει, «μετέφερε την ετοιμότητα της Κύπρου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας εγγύτητα, αλλά και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικός Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η στενή και διαρκής συνεργασία με τα κράτη της περιοχής, κυρίως με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, στην κοινή προσπάθεια για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης. «Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις συνεχείς επικοινωνίες που είχε με ηγέτες των χωρών της περιοχής, κατά τις οποίες αντάλλαξαν απόψεις ως προς τις ενέργειες που μπορούν από κοινού να αναληφθούν», αναφέρει.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ηγέτες της περιοχής και μετέφερε μηνύματα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του Βασιλιά της Ιορδανίας και του Προέδρου της Αιγύπτου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Ειδικότερα σε σχέση με τη σημερινή μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως χώρα κρίσιμης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται στη δήλωση του κ. Λετυμπιώτη.

Επισημαίνει επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η πρόσφατη ανάφλεξη αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας της Νότιας Γειτονίας για την ειρήνη και την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ και της συνεπαγόμενης ανάγκης για πιο τακτική και μεθοδική ενασχόληση με την περιοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση