ΚΥΠΕ
Η ανταπόκριση της ΕΕ για οικονομική ενίσχυση για αντιμετώπιση των προκλήσεων από τον αφθώδη πυρετό, καθώς και μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να προστατευθεί στο μέλλον η Κύπρος από παρόμοιες κτηνοτροφικές κρίσεις, ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Πρόεδρος Κομισιόν, συζήτησαν επίσης το Κυπριακό ενόψει των συναντήσεων με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βοήθεια που έλαβε η Κύπρος από κράτη-μέλη της Ένωσης για αντιμετώπιση της κρίσης, την πορεία της Κύπρου προς την ένταξη της στη Συνθήκη του Σένγκεν, την οικονομική ενίσχυση του Λιβάνου για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και τη βούληση της Κύπρου να φιλοξενήσει συνάντηση Ισραήλ-Λιβάνου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την «Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής» στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση με την κ. Φον ντερ Λάιεν, ως πολύ ουσιαστική.
Στο θέμα του αφθώδους πυρετού, ευχαρίστησε την κ. Φον ντερ Λάιεν για την ανταπόκριση στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση από πλευράς της Επιτροπής, όχι μόνο για να αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν άμεσα, αλλά για την επανενεργοποίηση του κλάδου της κτηνοτροφίας.
«Συζητήσαμε, επίσης, και κάποιοι άλλα μέτρα, κάποιες άλλες κινήσεις που η Επιτροπή θα προχωρήσει έτσι ώστε να προστατεύσει την Κύπρο, να προστατεύσει από ενδεχόμενες, τέτοιου είδους, ασθένειες στο μέλλον και είναι σημαντικός ο ρόλος της Επιτροπής προς τρίτα μέρη, έτσι ώστε να πράξουν ό,τι πρέπει να πράξουν για να μην δημιουργούνται προβλήματα και στην Κύπρο», είπε.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της συνάντησης με την Πρόεδρο της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις επαφές και συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Μιλήσαμε για την προοπτική επανέναρξη των συνομιλιών», είπε, τονίζοντας την σημαντικότητα αξιοποίησης του παραθύρου που υπάρχει μέχρι την λήξη της θητείας του κ. Γκουτέρες στο τέλος του έτους.
Ο Πρόεδρος επανέλαβε πως ούτε η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ , ούτε η Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο την ετοιμότητά του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αξιοποιώντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντάλλαξαν απόψεις για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί πλήρες μέρος της Συνθήκης του Σένγκεν. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη σημαντική, την ουσιαστική πρόοδο που υπάρχει προς την κατεύθυνση αυτή», είπε.
Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση στην περιοχή, τονίζοντας τη σημαντικότητα της απόφασης της Προέδρου της Επιτροπής, μετά και από σχετικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για οικονομική ενίσχυση του Λιβάνου με 100 εκ. ευρώ για αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που δημιουργείται.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε στην Πρόεδρο της Κομισιόν την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να φιλοξενήσει μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ, αν οι δύο χώρες επιθυμούν να συζητήσουν.
Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συζήτηση με την κ. Φον ντερ Λάιεν για την ανταπόκριση κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της κρίσης που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Χωρίς να έχουμε ενεργοποιήσει το άρθρο 42 (7) της ΕΕ, η ανταπόκριση των κρατών μελών έδωσε ουσία -για πρώτη φορά- στο συγκεκριμένο άρθρο και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς να συζητήσουμε το θέμα και να θέσουμε σε μηχανισμό όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεχθεί επίθεση», είπε, τονίζοντας πως όπως είπαν και επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους, είναι επίθεση εναντίον της ίδιας Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευχαριστίες ΠτΔ σε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για την ουσιαστική υποστήριξη προς την Κύπρο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού, καθώς και για την ενεργό συμμετοχή της στις προσπάθειές επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Οι δύο είχαν διμερή συνάντηση το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.
«Με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, συζήτησα βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής μας ατζέντας, καθώς η Κυπριακή Προεδρία συνεχίζει να αποδίδει» δήλωσε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σχετικά με την ενίσχυση της δέσμευσής μας για την αποκλιμάκωση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την υποστήριξη των περιφερειακών εταίρων».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την κ. φον ντερ Λάιεν «για την ουσιαστική υποστήριξη προς την Κύπρο στην κοινή μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την επιδημία αφθώδους πυρετού».
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι εξέφρασε την εκτίμησή του «για την ακλόνητη υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή της Προέδρου στις προσπάθειές μας να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με πλήρη σεβασμό των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του δικαίου της ΕΕ».
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως «η ΕΕ έχει αποδείξει ότι μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία. Και αυτός είναι ο δρόμος που συνεχίζουμε να βαδίζουμε. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί».
Παρά του αιτήματος του ΚΥΠΕ, δεν υπήρξε ακόμη ενημέρωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιεχόμενο της συνάντησης.
Μήνυμα φον ντερ Λάιεν για αλληλεγγύη προς την Κύπρο
Αλληλεγγύη προς την Κύπρο εν μέσω της αστάθειας από την κρίση στη Μέση Ανατολή εκφράζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προχώρησε σε ανάρτηση το βράδυ της Τετάρτης μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
«Αγαπητέ Πρόεδρε Χριστοδουλίδη, η Ευρώπη εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με την Κύπρο, εν μέσω της αστάθειας που προκαλείται από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Μαζί, συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στην αποκλιμάκωση, συνεχίζοντας το έργο μας με τους περιφερειακούς εταίρους» σημειώνει η Πρόεδρος της Κομισιόν στην ανάρτησή της.
«Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συζητήσουμε πώς να μετριάσουμε τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης στην ευρωπαϊκή μας οικονομία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Θα συνεργαστώ στενά σε αυτό μαζί σας και με την Κυπριακή Προεδρία» πρόσθεσε η Πρόεδρος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της συζήτησης της εργαλειοθήκης που έχει καταθέσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, με επεμβάσεις στη δομή της αγοράς ενέργειας στην Ένωση.






























