ΚΥΠΕ
Ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα ή άτυπος στόχος, είναι εντός του καλοκαιριού να πραγματοποιηθεί η διευρυμένη διάσκεψη, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Έρχιουρμαν, στη νεκρή ζώνη του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Πιο πολλή σημασία έχει, όχι το πότε θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη, αλλά να καταλήξουν επί της ουσίας σε αυτό το ζητούμενο που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Ήταν μια καλή συνάντηση. Το αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς του Γενικού Γραμματέα που ξεκίνησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Τουρκία δημιουργεί ένα θετικό κλίμα για τα θέματα ουσίας, εκεί που επικεντρωνόμαστε», ανέφερε ο Πρόεδρος.
«Φυσικά και ενοχλεί κάποιους άλλους και βλέπουμε ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε αυτή την θετική προοπτική που διαφαίνεται από την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα», σημείωσε.
Ως προς την απόφαση για σύσταση συμβουλευτικού σώματος για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών» είπε ότι ήταν μια πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία είχε υποβάλει στον Τατάρ.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, πρόκειται για πρόταση που είχε πρωτοϋποβληθεί το 2007 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. «Έγινε αποδεκτό και προχωρούμε», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Αναφορικά με τον αφθώδη πυρετό, ο ΠτΔ είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός. «Για να μπορεί να αντιμετωπιστεί ο αφθώδης πυρετός, θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο θέμα των θρησκευτικών λειτουργιών, ο Πρόεδρος είπε ότι συμφωνήθηκε να καθορίζονται εκ των προτέρων, ανά εξάμηνο, οι ημερομηνίες και οι χώροι όπου θα πραγματοποιούνται οι θρησκευτικές τελετές. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να αποφευχθούν εμπόδια που, όπως είπε, θέτουν κάποιοι.
Πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται «για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα, τα απαράδεκτα που είδαμε τις τελευταίες μέρες».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι στην Τεχνική Επιτροπή για τα οικονομικά και εμπορικά θέματα συμφωνήθηκε η δημιουργία υποεπιτροπής για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποεπιτροπή θα αφορά προϊόντα που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα οποία υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει θετική προσέγγιση από την τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα αναμένουμε».
«Υπάρχει μια θετική προσέγγιση στη συζήτηση που έγινε, στη συζήτηση που γίνεται και ενισχύεται συνεχώς από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και ευελπιστούμε να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκαν οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι έθεσε το συγκεκριμένο θέμα κατά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Πρόσθεσε ότι «οι προκλήσεις προέρχονται από πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση», σημειώνοντας ότι αυτή «είναι ο τουρκικός κατοχικός στρατός».
Ανέφερε ακόμη πως πέραν των συζητήσεων και των αναφορών που έγιναν κατά τη συνάντηση, «η προσπάθειά μας επικεντρώνεται προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ερωτηθείς αν ο κ. Έρχιουρμαν εγκαταλείπει τη θέση περί προτεραιότητας των ΜΟΕ πριν από την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
«Σας περιέγραψα τι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει, σε ποια κατεύθυνση εργάζονται, αμέσως μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τούρκο Πρόεδρο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Σε ερώτηση αν υπάρχει βούληση συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα σε σχέση με το θέμα του αφθώδους πυρετού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη σημερινή συνάντηση.
Όπως ανέφερε, γι’ αυτό περιλήφθηκε σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «χρειάζεται να ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες και από τουρκοκυπριακής πλευράς για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση».
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι «βλέπουμε μια αυξημένη τάση όσον αφορά παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης».
Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε ξαφνικά αμφισβήτηση ακόμα και θρησκευτικών λειτουργιών που ήταν ένα από τα λίγα θέματα τα οποία λειτουργούσαν», ενώ αναφέρθηκε και σε προβλήματα στο θέμα των Αρμενίων.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «επισήμως, ανεπισήμως βρίσκεται σε εξέλιξη προεκλογική εκστρατεία στις κατεχόμενες περιοχές», σημειώνοντας ότι αυτή «επηρεάζει αναμφίβολα σε κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται».
Σε ερώτηση αν η προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα μπορεί να επηρεάσει τον στόχο για σύγκληση διευρυμένης διάσκεψης εντός του καλοκαιριού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά.
Όπως είπε, «κάποιοι προφανώς δεν θα επιθυμούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις», προσθέτοντας ότι «η σύγκληση μιας άτυπης, διευρυμένης διάσκεψης που θα ανακοινώσει επανέναρξη των συνομιλιών είναι μια θετική εξέλιξη που σίγουρα κάποιοι δεν τη θέλουν».





























