ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΒ: Πρόταση νόμου για ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού

Ποιες οι ποινές

ΚΥΠΕ

Πρόταση νόμου σε σχέση με τον σχολικό εκφοβισμό το λεγόμενο «μπούλινγκ» κατέθεσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Η πρόταση κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, στην οποία έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση άλλης γενικότερης πρότασης νόμου κατά του εκφοβισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Βουλής, η πρόταση νόμου στοχεύει στην ποινικοποίηση ειδικά του «σχολικού εκφοβισμού», δηλαδή της κατ’ εξακολούθηση και με πρόθεση σκληρής και κακοποιητικής συμπεριφοράς από μαθητή/τρια που ασκεί εκφοβισμό εναντίον άλλου/λης μαθήτριας σε σχολικό ή άλλο συναφή χώρο για παράδειγμα φροντιστήριο, θερινό σχολείο κλπ.

Απώτερος στόχος της πρότασης νόμου είναι η πρόληψη τέτοιων φαινομένων μέσα από τη θέσπιση κατασταλτικών, αλλά και αναμορφωτικών μέτρων για τον μαθητή που ασκεί εκφοβισμό. Σημειώνεται ότι η σύγχρονη διεθνής ορολογία δεν ευνοεί τη χρήση των όρων «θύμα» και «δράστης», καθώς πρόκειται για ανήλικα άτομα.

Ποινική ευθύνη έχει ο μαθητής, ηλικίας δεκατεσσάρων μέχρι δεκαοκτώ ετών, σύμφωνα με όσα ισχύουν στο ποινικό σύστημα της Κύπρου όσον αφορά την ποινική ευθύνη ανηλίκου.

Ποινική ευθύνη θα έχει και ο «μαθητής θεατής», καθώς και το πρόσωπο ηλικίας μέχρι είκοσι ενός ετών για ανάλογη πράξη που διέπραξε πριν από τη συμπλήρωση της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) ετών, αφού στην πράξη, λόγω της ηλικίας του μαθητή θα εφαρμόζεται ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη φιλική δικαιοσύνη στα παιδιά, δηλαδή ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο Νόμος του 2021.

Η πράξη που εμπεριέχεται στον ορισμό «του σχολικού εκφοβισμού» θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δώδεκα μηνών ή με χρηματική ποινή μέχρι 2,000 ευρώ ή και με τις δύο ποινές, εφόσον η συγκεκριμένη πράξη δεν τιμωρείται με ποινή βαρύτερη από τον Ποινικό Κώδικα ή άλλο Νόμο που την καθιστά αξιόποινη.

Όπως αναφέρεται, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά (Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο Νόμος του 2021), οι υποθέσεις ανηλίκων και οι υποθέσεις σχολικού εκφοβισμού θα εκδικάζονται από τα δικαστήρια παιδιών που έχουν συγκροτηθεί ένα σε κάθε επαρχία.

Τα εν λόγω δικαστήρια έχουν την εξουσία να επιβάλλουν άλλα μέτρα και ποινές που συνάδουν με την ηλικία των μαθητών, καθώς και αναμορφωτικών μέτρων, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει να επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αντί ποινής φυλάκισης.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X