ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος Κομισιόν: Ανησυχία για παράνομες ενέργειες Τουρκίας στα Βαρώσια

Στην επιστολή της Προέδρου φον ντερ Λάιεν επαναδιατυπώνεται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμερίζεται τις έντονες ανησυχίες του Προέδρου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ενώ ζητά την αντιστροφή όλων των έκνομων τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, αναφέρει ότι σε απαντητική της επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμερίζεται τις έντονες ανησυχίες του Προέδρου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναλαμβάνει την καταδίκη από την ΕΕ, της απόφασης της τουρκικής πλευράς για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και την επέκταση του παραλιακού της μετώπου, ενώ ζητά την αντιστροφή όλων των έκνομων τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Την ίδια ώρα, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της ΕΕ προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν απαράδεκτη η όποια απόπειρα εποικισμού οιουδήποτε μέρους της πόλης από πρόσωπα, άλλα από τους νόμιμους κατοίκους της και ζητώντας τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Περαιτέρω, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν επισημαίνει την ανάγκη όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι συνδράμουν στην προσπάθεια για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, συγκαταλεγόμενων και των εξωτερικών του πτυχών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αξιών, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται στην επιστολή, θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για δημιουργία κλίματος που θα ευνοεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, στην επιστολή της Προέδρου φον ντερ Λάιεν επαναδιατυπώνεται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα ήταν βοηθητικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα διευκόλυναν τις προσπάθειες για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εκφράζεται, παράλληλα, η ελπίδα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί κατά τρόπο εποικοδομητικό στα προτεινόμενα ΜΟΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X