ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προεδρικές Εκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των υποψηφιοτήτων

Δείτε πως εξελίχθηκε η υποβολή των υποψηφιοτήτων

24news team

Με φόντο τις Προεδρικές Εκλογές στις 5 Φεβρουαρίου η σημερινή μέρα (05/01), καθώς οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας υπέβαλαν την υποψηφιότητα τους μεταξύ των ωρών 08.00 π.μ. και 12.00 μ.μ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκύψουν κάποια ιδιαίτερα παρατράγουδα και οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις βασικές τους θέσεις για την διεκδίκηση της Προεδρίας. 

Στο ψηφοδέλτιο για τις Προεδρικές Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 05/02 θα βρίσκονται επίσημα 14 πρόσωπα. 

Δείτε πως εξελίχθηκε η διαδικασία των υποψηφιοτήτων 

Υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο Νίκος Χριστοδουλίδης με συνοδεία από τις κόρες του 

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για το πρόγραμμα διακυβέρνησης του που διαμόρφωσε με τους συνεργάτες του. Έκανε λόγο για την πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητας του, εισπράττοντας τη θερμή υποστήριξη από όλο το φάσμα της κοινωνίας όπως είπε.

«Οι καιροί απαιτούν συνενώσεις. Είμαι πανέτοιμος για την αυριανή διακυβέρνηση της χώρας, σχηματίζοντας κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Στη τελική ευθεία με μεγάλη αισιοδοξία παραμένω προσηλωμένος στην επόμενη μέρα όπου πρέπει να μας βρει ενωμένους» είπε μεταξύ άλλων. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα παραμείνει συνενωτικός μακριά από κομματικούς και άλλους διαχωρισμούς. Κάλεσε ακόμη τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές. Τέλος, ευχαρίστησε τον κόσμο για τη δύναμη που του δίνει. «Τώρα μέσα από τη συνένωση δυνάμεων πάμε για το μέλλον που μας αξίζει».

Κατέθεσε την υποψηφιότητά της η Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός

Η κ. Κομνηνού μπαίνοντας και επίσημα στην μάχη των Προεδρικών Εκλογών, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για το λαό της Κύπρου να καθορίσει τη μοίρα του για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υποσχέθηκε να βρει τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, να εξαλείψει τη διαφθορά, να διασφαλίσει την αξία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας.

Επόμενη υποψηφιότητα ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαρίστησε τον Ανδρέα Λαδόμματο που πρότεινε την υποψηφιότητα του. Ευχαρίστησε επίσης τους 100 που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του, τους συνεργάτες του στο «ΝΕΟ ΚΥΜΑ», τον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και την οικογένεια του. «Η επιλογή είναι δική μας. Ή θα πορευτούμε στην πεπατημένη ή θα πορευτούμε στην αλλαγή. Αν δεν επανενώσουμε την πατρίδα μας τότε ποιος; Να αποφασίσετε όχι με κομματικό κριτήριο ούτε το στενά προσωπικό συμφέρον αλλά για το καλό της πατρίδας μας. Το μέλλον ανήκει στους οραματιστές», είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.

Στο συνεδριακό ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους

Κατέθεσε και επίσημα την υποψηφιότητά του ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους. Στο πλευρό του ανεξάρτητου υποψήφιου βρέθηκαν φίλοι και οικογένεια. Στις δηλώσεις του ο κ. Αριστοτέλους ευχαρίστησε «τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη που στήριξε την προσπάθεια του από τον Μάιο του 2022 όπου και ξεκίνησε». «Είναι μια προσπάθεια που θέλει να προκρίνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Να απαλυνθούν τα προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνικές ομάδες και τη νέα γενιά». «Αυτή η υποψηφιότητα αγκαλιάστηκε από τη νέα γενιά όπου το 90% είναι νέοι άνθρωποι», είπε και ευχαρίστησε τον λογοτέχνη Μιχάλη Μαυροθέρη.

Υπέβαλε την υποψηφιότητα του και ο Αβέρωφ Νεοφύτου

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για τη χώρα μας, για κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο. Η οικονομία της χώρας μας είναι σήμερα δυνατή όμως δεν είναι δεδομένη», είπε. Πρόσθεσε ότι «στον ΔΗΣΥ, αποδείξαμε ότι είμαστε το κόμμα της ευθύνης. Αρκεί να συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και πως είναι σήμερα. Η δουλειά ενός ηγέτη να φέρνει αποτέλεσμα».

Έπομενος για υποψηφιότητα ο Γιώρογος Κολοκασίδης 

Οι δηλώσεις του... «Ως ανεξάρτητος πολίτης σήμερα καταθέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της ΚΔ. Τάσσομαι δίπλα στους πολίτες, μάχομαι εναντίον της κομματοκρατίας και αρνούμαι να παζαρέψω την υποψηφιότητα μου. Οι θέσεις μου με θέτουν αντιμέτωπο και με τους τρεις βασικούς υποψηφίους, που επευλογούνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο κ. Κολοκασίδης. Τέλος κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει και να κάνει την «Ειρηνική Επανάσταση».

Ακολουθεί η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη

Στο Συνεδριακό έφτασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από την κόρη του Αθηνά, τον Στέφανο Στεφάνου, τον Τσαρλς Έλληνα, τον Άριστο Δαμιανού, τον Χαράλαμπο Προύντζο, τον Σταύρο Μαλά, τον Ανδρέα Βύρα και την Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τους 100 που στήριξαν την υποψηφιότητά του αλλά και τους χιλιάδες ανθρώπους που τον στηρίζουν. Μίλησε για την προοδευτική αλλαγή που εκπροσωπεί και το όραμα του. «Ο λαός έχει δύο επιλογές. Είτε θα μείνουμε στην ίδια πορεία είτε θα φέρουμε την προοδευτική αλλαγή», είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του. Δήλωσε ταυτόχρονα ότι είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας που φλερτάρουμε με λύση δύο κρατών.

Υπέβαλε την υποψηφιότητα του και ο Αλέξιος Σαββίδης

Συνέχεια στις δηλώσεις των υποψηφιοτήτων με τον κ. Αλέξιο Σαββίδη. Ο κ. Σαββίδης παρουσίασε τις προτάσεις του, τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη στον Κύπριο πολίτη. Επίσης, μίλησε για το ζήτημα του κορωνοϊού και την παράνομη όπως τη χαρακτήρισε μετανάστευση. 

Συνέχεια με τον  Αχιλλέα Δημητριάδη 

Με το σκυλάκι του Άδωνι Γιάγκου έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Στις δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η ανεξάρτητη του υποψηφιότητα στόχο έχει να δώσει φωνή. Ευχαρίστησε την Τιτίνα Λοϊζίδου, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και όσους βρίσκονταν μαζί του. Ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί τέρμα στη διαφθορά, ενώ θέλει να υπηρετήσει τη χώρα του, μια Κύπρο πράσινη και ενωμένη. «Οι εκλογές δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αφετηρία. Είμαι εδώ για να μείνω στη πολιτική ζωή», κατέληξε.

Ακολουθεί ο ο Ανδρόνικος Ζερβίδης

Την υποψηφιότητά του υπέβαλε ο Ανδρόνικος Ζερβίδης. Σε δηλώσεις του είπε ότι είναι μεγάλο προνόμιο για αυτόν η υποβολή της υποψηφιότητας του. Θέση του όπως δήλωσε είναι να υπογραφεί μία λύση με τους Τούρκους για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για μανιφέστο που έγραψε για το «πως θα βρεθούν λύσεις για τα πολλά προβλήματα». Ευχαρίστησε παράλληλα τον Μάρκο Κωμοδρόμου και την μικρή ομάδα του.

Επόμενος υποψήφιος ο Χρίστος Χρίστου

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ανέφερε για τη μη αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών όπως η λύση ΔΔΟ. Επίσης σημείωσε πως έχει σαφές πρόγραμμα για την επίλυση του προβλήματος με τις μεταναστευτικές ροές, ενώ ξεκαθάρισε πως βρίσκεται μακρία από σκάνδαλα διαφθοράς.

Υποψήφια και η Τσελεστινα Ντι Πέτρο

Η κ. Ντε Πέτρο ανέφερε ότι περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να δηλώσει την υποψηφιότητα της, αλλά τελικά τα κατάφερε. Στη συνέχεια εξέφρασε την αγάπη της προς τον κόσμο και πως η προσπάθεια της συνεχίζεται. 

Την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει και στην Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε την Πέμπτη η Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, η οποία υπέβαλε και επίσημα την υποψηφιότητά της για τις Προεδρικές Εκλογές, στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

Στις σύντομες δηλώσεις της, η κ. Ντε Πέτρο ανέφερε ότι επιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή. «Αγωνιζόμαστε πάντοτε για τους Κύπριους, και βήμα βήμα θα τα καταφέρουμε και στην Προεδρία, είμαι σίγουρη», είπε. Σημείωσε ότι αγαπά πολύ τον κόσμο, τους Κύπριους και αυτή, όπως είπε, «είναι η πιο μεγάλη δήλωση» που μπορεί να κάνει.

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη της αίθουσας όπου υποβάλλονται οι υποψηφιότητες, η κ. Ντε Πέτρο είπε ότι δηλώνει «παρούσα» για τον κόσμο και για να αντιπροσωπεύσει όλη την Κύπρο «μέχρι το τέλος». Ερωτηθείσα για τις προσδοκίες της από αυτή τη διαδικασία, είπε ότι είναι να γίνει Προέδρος της Δημοκρατίας, «για το καλό της Κύπρου».

Για το θέμα των υπογραφών 100 ατόμων που χρειαζόταν να παρουσιάσει για τη στήριξη της υποψηφιότητάς της, και αν υπήρχαν προβλήματα, είπε ότι όλα τακτοποιήθηκαν χθες, «μέχρι την τελευταία στιγμή». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί, θα παραμείνει στην πολιτική. «Ο κόσμος με χρειάζεται», είπε. Σημείωσε ότι δεν το κάνει για το αξίωμα, αλλά για τον κόσμο.

«Ο κόσμος υποφέρει και καταλαβαίνω όταν μου μιλούν, όταν μου λένε τα προβλήματά τους και θέλω να βοηθήσω,» είπε η κ. Ντε Πέτρο.

Δεύτερος υποψήφιος ο Λουκάς Σταύρου 

«Ως Εθνική Κοινοτιστική Ανασυγκρότηση (ΕΚΑΝ) καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία. Θα την κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε στην ΕΕ: με άμεση ενσωμάτωση της Εθνικής Φρουράς στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος - ένα έθνος, ένας στρατός», είπε στις δηλώσεις του μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του.

Ο κ. Σταύρου σημείωσε επίσης ότι απορρίπτει και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, και το Ενιαίο Κράτος, στη βάση του Συντάγματος της Ζυρίχης, καθώς, όπως είπε, «η δικοινοτικότητα και το Σύνταγμα της Ζυρίχης πέθαναν το ’63, με την ευθυγράμμιση των πάλαι ποτέ Τουρκοκυπρίων με τον τουρκικό επεκτατισμό». Σκοπός, είπε, είναι η απελευθέρωση, «χωρίς να αποκλείουμε την ένοπλη σύγκρουση με τους κατακτητές».

Επιπλέον, ο κ. Σταύρου δήλωσε ότι απαιτεί την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι δεν δόθηκε βήμα για να αναπτυχθούν οι θέσεις του ΕΚΑΝ. Σημείωσε επίσης ότι «κρατούνται άδικα στις φυλακές ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και ο Ηλίας Κασιδιάρης».

Για την οικονομία, είπε ότι απαιτεί κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την απαλλαγή όλων των δανείων από τους ανατοκισμούς και την επιστροφή των κουρεμένων κεφαλαίων και των ομολόγων. Ακόμα, ζητεί ακύρωση των εκποιήσεων και εκδίωξη των ξένων ταμείων.

«Εναντιωνόμαστε στην τυραννία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και καταθέτουμε το όραμα της αντικατάστασής της με το πολίτευμα του κοινοτισμού: συμμετοχή του λαού σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας, για την υπεράσπιση του λαϊκού αυτεξούσιου και την αντίσταση στα σχέδια της Νέας Τάξης, προτείνουμε τη δημιουργία των ενόπλων λαϊκών πολιτοφυλακών», είπε μεταξύ άλλων.

Πρώτος υποψήφιος ο Ανδρέας Ευστρατίου

Στις δηλώσεις του είπε ότι βρίσκεται και πάλι επί των επάλξεων για μια καλύτερη λύση και ζωή στην Κύπρο. Ευχήθηκε να ελευθερωθεί ο τόπος, τονίζοντας ότι θα αγωνιστεί και πάλι για την επιβίωση των ανθρώπων του. Ως πολύτεκνος, διαβεβαίωσε ότι θα αγωνιστεί για τους συνανθρώπους του, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους. Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Γενικό Έφορο για την άψογη συνεργασία.

Πέραν από τους τρεις κύριους υποψήφιους, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι γνωστή η υποψηφιότητα των Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ, Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη και Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Υποψηφιότητα σήμερα υποβάλλουν επίσης οι Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αλέξιος Σαββίδης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους και Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός.

Το πρόγραμμα υποβολής υποψηφιοτήτων

Πρώτος υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές υποβάλλει ο Αντρέας Ευστρατίου μεταξύ των ωρών 08:00 – 08:15 π.μ, ακολουθεί ο Λουκάς Σταύρου, στις 08:30 – 08:45 π.μ και η Τσελεστίνα ντε Πέτρο στις 08:45 – 09:00 π.μ.

Τέταρτος υποβάλλει την υποψηφιότητά του ο Χρίστος Χρίστου μεταξύ 09:00 – 09:15 π.μ, έπειτα ο Ανδρόνικος Ζερβίδης στις 09:15 – 09:30 π.μ και ο Αχιλλέας Δημητριάδης στις 09:30 – 09:45 π.μ.

Επόμενη υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας καταθέτει ο Αλέξιος Σαββίδης στις 09:45 – 10:00 π.μ, έπεται ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στις 10:00 – 10:15 π.μ και ο Γιώργος Κολοκασίδης στις 10:30 - 10:45 π.μ.

Ακολουθεί η υποβολή υποψηφιότητας από τον Αβέρωφ Νεοφύτου στις 10:45 - 11:00 π.μ, τον Χαράλαμπο Αριστοτέλους στις 11:00 – 11:15 π.μ, τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη στις 11:15 – 11:30 π.μ και την Ιουλία Χορβίνα Κομνηνός. Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος υποβάλλει υποψηφιότητα μεταξύ 11:45 – 12:00 μ.μ καταλήγει η ανακοίνωση από το ΓΤΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X