ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προεδρία για Β' φάση της τουρκικής εισβολής - «Ο ΠτΔ προσηλωμένος για άρση του αδιεξόδου»

Ύστερα από 49 χρόνια, ο πόθος για απελευθέρωση, επανένωση και επιστροφή παραμένει άσβεστος

Ανακοινώσεις

Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από τη μέρα ολοκλήρωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου, μια μέρα μνήμης και καταδίκης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου το 1974, η Τουρκία με τον Αττίλα 2 και ενώ εξελίσσονταν σε διπλωματικό επίπεδο συνομιλίες στη Γενεύη, προχώρησε στην εκτέλεση του σχεδίου της καταλαμβάνοντας την πόλη της Αμμοχώστου, τη Μόρφου και άλλες περιοχές, επεκτείνοντας την κατοχή και επιφέροντας περισσότερη καταστροφή, νέο κύμα προσφύγων, σκορπώντας τον θάνατο και δημιουργώντας περισσότερους αγνοούμενους.

Τη νέα επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ που συνήλθε στις 15 και 16 Αυγούστου ζητώντας την κατάπαυση του πυρός και την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε τα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο, τα οποία σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Ύστερα από 49 χρόνια, ο πόθος για απελευθέρωση, επανένωση και επιστροφή παραμένει άσβεστος.

Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου και του λαού της. Για αυτό ο μόνος δρόμος στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει αποκλειστικά προσηλωμένος είναι αυτός της άρσης του αδιεξόδου και της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και στο κεκτημένο των συνομιλιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα επίπεδα, στα ΗΕ, στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο ευρύτερα, ώστε η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών, με ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντοτε υπό την αιγίδα των ΗΕ, να έχει θετικό αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση