ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
19° Λευκωσία,
04 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Από το «δαμαί είσαι ένα τίποτε» μέχρι την Επιτροπή Δεοντολογίας

Το θέμα κρύβει περισσότερο παρασκήνιο και κόντρα με φόντο το πιο πολυσυζητημένο πολιτικό πρόσωπο των ημερών

Παναγιώτης Ευριπίδου

Τεράστιες διαστάσεις φέρεται να έχει πάρει το θέμα με τον πρώην Βουλευτή του ΕΛΑΜ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, «η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιφύλαξε την απόφασή της για το συμβάν μεταξύ του Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους και της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Έφης Ξάνθου».

Θυμίζουμε πως στη νεοσυσταθείσα ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, προεδρεύει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Επίσης, μέλη της επιτροπής είναι οι Νίκος Τορναρίτης και Ονούφριος Κουλλά από τον ΔΗ.ΣΥ, Γιώργος Λουκαΐδης και Άριστος Δαμιανού από Α.Κ.Ε.Λ.-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Πανίκος Λεωνίδου από το ΔΗ.ΚΟ.

Το θέμα όμως κρύβει περισσότερο παρασκήνιο και κόντρα με φόντο το πιο πολυσυζητημένο πολιτικό πρόσωπο των ημερών, που δεν είναι άλλος από τον αποχωρήσαντα βουλευτή του Ε.ΛΑ.Μ. Ας κάνουμε λοιπόν μία ανασκόπηση των περιστατικών από την επανεκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι σήμερα.

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών – Θεσμών και Παιδείας. Εκεί που άναψαν τα αίματα, ωστόσο, είναι στην Επιτροπή Παιδείας.

Επίθεση Θεμιστοκλέους σε Ξάνθου – «Δαμαί είσαι ένα τίποτε»

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν πριν καλά - καλά επιστρέψουν από τις διακοπές τους οι Βουλευτές, έντονος καβγάς, που θύμισε «πεδίο μάχης», εκτυλίχθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν ο πρώην Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, επιτέθηκε φραστικά και όχι μόνο, προς την κοινοβουλευτική συνεργάτιδα των Οικολόγων, Έφη Ξάνθου. Τα αίματα άναψαν για τα καλά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση ψυχραιμότερου Βουλευτή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κας. Ξάνθου, στο 24News, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, της επιτέθηκε διότι, η ίδια, δεν είναι βουλευτής αλλά κοινοβουλευτική συνεργάτιδα. Χαρακτηριστικά ο κος. Θεμιστοκλέους είπε, «Δαμαί είσαι ένα τίποτε, να βγεις έξω. Όταν εκλεγείς από τον λαό, θα έχεις και δικαίωμα λόγου στην Βουλή», κάνοντας μάλιστα επιθετική χειρονομία με τα χέρια του.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ετοίμασε επιστολή με θέμα την παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας των Βουλευτών.

Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο βουλευτής Λεμεσού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αντίδραση του θα ήταν η ίδια όποιος και αν ήταν παρών, σημειώνοντας ότι η Βουλή δεν είναι ούτε παιδική χαρά ούτε παιδική γωνιά. Κάλεσε μάλιστα την Πρόεδρο της Βουλής να περιφρουρήσει τον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής.

Ο κος. Θεμιστοκλέους επανήλθε και τοποθετήθηκε καυστικά την επόμενη μέρα, αφού καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του Alpha Κύπρου, «ALPHA ΚΑΛΗΜΕΡΑ», είπε ότι: «Η κα. Ξάνθου είναι αυτή που σέρνεται και κλαίγεται στους δημοσιογράφους από χθες το μεσημέρι, στους τηλεοπτικούς σταθμούς».

Ο Βουλευτής Λεμεσού, σύμφωνα με δηλώσεις του στο 24News, έχει δηλώσει ως απάντηση στις καταγγελίες για το περιστατικό με την κα. Ξάνθου πως επιθυμεί όπως δημοσιευθούν στο κοινό τα πρακτικά της συνεδρίας της ημέρας του περιστατικού. Ο ίδιος επιθυμούσε να τα δημοσιοποιήσει όμως τηρώντας τους κανονισμούς της Βουλής δεν το έπραξε και ζήτησε από την επιτροπή δεοντολογίας να το πράξει.

Ενώπιον της Επ. Δεοντολογίας ο Α. Θεμιστοκλέους

Συνεδριάζοντας κεκλεισμένων των θυρών, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, με σκοπό να εξετάσει το επεισόδιο που συνέβη ανάμεσα στον Αντρέα Θεμιστοκλέους και την αναπληρώτρια Πρόεδρο των Οικολόγων και κοινοβουλευτική συνεργάτιδα Έφη Ξάνθου, ομόφωνα αποφάσισε ότι «υπάρχει παραδεχτή υπόθεση» με το εν λόγω θέμα, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής, ως η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε και ότι: «θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος, βάσει διαδικασίας, που απορρέει από τον κώδικα δεοντολογίας».

Ο Βουλευτής ενημερώθηκε γραπτώς και καλέστηκε αμέσως να καταθέσει τις απόψεις του στην Ειδική Επιτροπή.

Το έλα να δεις στη Βουλή... «Οι υμνητές της ΕΟΚΑ Β’ και του Χίτλερ»

Μόλις δύο μέρες μετά, στην Ολομέλεια της Βουλής, έγινε το έλα να δεις ανάμεσα σε Λουκαΐδη και Θεμιστοκλέους, σε μία μείζον Ολομέλεια καθώς με τη μορφή του κατεπείγοντος ψηφίστηκε, τότε, η αναβολή των Δημοτικών Εκλογών.

Το θέμα των εκλογών επισκιάστηκε όπως προαναφέραμε από τις βολές μεταξύ Βουλευτών. Όταν τον λόγο έλαβε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, με αφορμή τις δηλώσεις προηγουμένως του Βουλευτή του ΕΛΑΜ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων είπε: «Ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο προσπαθεί να καμουφλάρετε… αλλά να φτάνει και στο σημείο να μας κάμνει και μαθήματα για την Δημοκρατία, ε πραγματικά είναι εξωφρενικό. Ποιοι οι υμνητές του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’, οι οπαδοί του εθνικοσοσιαλισμού και οι υμνητές του Χίτλερ. Αν είναι ποτέ δυνατόν!».

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο κος. Λουκαϊδης συμμετέχει ως μέλος στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου υπάρχει η περίπτωση Θεμιστοκλέους με το προαναφερθέν περιστατικό και όχι μόνο.

«Οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αθυμήθηκαν να παν να πολεμήσουν τον Ναζισμό, το 1943 16 Ιουνίου, τον Ιούνιο του 43’ το μέτωπο του Χίτλερ κατέρρευσε. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου μαζί με άλλους 48 Παχνιώτες, βρέθηκαν στο μέτωπο τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβριο του 1940. Δεν μπορεί να ακούω την προσβολή ότι είμαι εκπρόσωπος του Χίτλερ. Να κοιτάξουν τους αιμοσταγείς δικτάτορες…», ανέφερε ως απάντηση ο κ. Θεμιστοκλέους.

Καταγγέλλει Θεμιστοκλέους ο Μυλωνάς για απρεπή συμπεριφορά

Η υπόθεση Θεμιστοκλέους όμως δεν τελείωσε με το επεισόδιο Λουκαίδη και Ξάνθου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, σε συνεδρία της επιτροπής, δήλωσε ότι θα καταγγείλει τον Βουλευτή Λεμεσού, Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, «διέκοπτε χωρίς να ζητά τον λόγο, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κανονισμού και σεβασμού προς το Προεδρείο και τους συναδέλφους του… προέβη σε απαράδεκτο χαρακτηρισμό για την προσπάθεια της Επιτροπής να καταγράψει τα προβλήματα, μίλησε απρεπώς σε φιλοξενούμενο και προκαλεί συνεχώς προβλήματα στη λειτουργία της Επιτροπής».

Ποιοι θα τον κρίνουν

Τον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής καλούνται να εφαρμόσουν οι Βουλευτές των τριών παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων. Όπως προαναφέραμε, ένας εκ των συμμετεχόντων στην επιτροπή δεοντολογίας είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης ενώ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς επίσης και βουλευτής του ιδίου κόμματος Πανίκος Λεωνίδου.

Το θέμα θα αποτελέσει σημείο τριβής και σχολιασμού, τόσο από πολιτικά κόμματα και βουλευτές, όσο δε και από τους πολίτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτής της πολυσυζητημένης υπόθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Παναγιώτης Ευριπίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία Αρχείου

«Θα κλαίμε επί ερειπίων»

Συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων η υποστελέχωση του Τμήματος Δασών
Παναγιώτης Ευριπίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ