ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Σφαγή» στο debate Μακρόν - Λεπέν

Πλαφόν στις τιμές της ενέργειας υπόσχεται ο Μακρόν - Φοροελαφρύνσεις τάζει η Λεπέν

Στο πρώτο και τελευταίο debate πριν τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν παίζουν τα ρέστα τους προκειμένου να κερδίσουν την κρίσιμη ψήφο των αναποφάσιστων. Για τους δύο μονομάχους η αποψινή τηλεμαχία είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους με σκοπό να δείξουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Ελιζέ.

Ξεκινώντας η τηλεμαχία Μακρόν και Λεπέν κλήθηκαν να απαντήσουν για το τι θα πράξουν στην πενταετή τους θητεία εάν εκλεγούν. Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε ότι «επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή», ενώ από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε ότι θα είναι «η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων».

Μακρόν: «Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή»

«Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή» ήταν η δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα επισήμανε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτητη μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Επίσης, είπε ότι η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης. 

Μάλιστα ξεκινώντας την τοποθέτησή του υπενθύμισε τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Γαλλία την τελευταία πενταετία όπως η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ισχυρότερη», είπε. «Πρέπει να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης των Γάλλων. Η Γαλλία θα είναι ισχυρότερη εάν μπορέσει να αγκαλιάσει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», πρόσθεσε ο Μακρόν κάνοντας έκκληση για πρώτη φορά στην αποψινή τηλεμαχία προς τους αριστερούς ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Μελανσόν για τη φιλόδοξη οικολογική του πλατφόρμα.

Επιπλέον εμφανίστηκε υπερήφανος για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η ανεργία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.   «Μπορέσαμε να προσθέσουμε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη μισθοδοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Λεπέν: «Πρόεδρος της καθημερινότητας των Γάλλων»

Από την πλευρά της η Λεπέν υποσχέθηκε πως θα είναι  «η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων». «Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης», συμπλήρωσε. Σημειώνεται πως η Λεπέν ξεκίνησε την τοποθέτησή της εξαπολύοντας τα βέλη της στον Μακρόν λέγοντας πως «τα τελευταία πέντε χρόνια έχω δει το λαό της Γαλλίας να φοβάται και να ανησυχεί για το μέλλον. Απόψε θέλω να τους πω ότι μια άλλη επιλογή είναι δυνατή» υποστήριξε. «Θα είμαι η πρόεδρος της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας». 

Στη συνέχεια κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για κάθετη περικοπή των παροχών υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5% ενώ θα απαλλάξει τους κάτω των 30 ετών από το φόρο εισοδήματος.  «Θα επιστρέψω στους Γάλλους τα λεφτά τους» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι με βάση τα σχέδιά της θα ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών κατά 150 έως 200 ευρώ το μήνα. Ακόμη έσπευσε να κατηγορήσει τον αντίπαλό της λέγοντας ότι τα μέτρα που προτείνει στην οικονομία είναι αναποτελεσματικά. 

Ακολούθως η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αγοραστική δύναμη των Γάλλων πολιτών. Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως οι Γάλλοι  έχασαν αγοραστική δύναμη τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Κάνατε κάποιες επιλογές, τον φόρο καυσίμων. Θέλω η αγοραστική δύναμη να είναι θέμα προτεραιότητας τα επόμενα 5 χρόνια, μέσω μείωσης φόρων, όπως στην ενέργεια (καύσιμα αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο). Αυτά τα 12 εκατ. θα τα επιστρέψω στους Γάλλους. Αλλά θα τους δώσω και αγοραστική δύναμη και θέλω να στηρίξω την αξία της εργασίας. Θα επιστρέψω 150-200 ευρώ το μήνα σε κάθε οικογένεια».

Ακόμη η ηγέτιδα του ακροδεξιού μετώπου επεσήμανε πως θέλει να είναι η «εκπρόσωπος» του λαού της Γαλλίας και να αυξήσει την αγοραστική δύναμή του. «Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους», συμπλήρωσε.

Πάντως ο Μακρόν δεν άφησε αναπάντητες τις βολές της Λεπέν. «Η κυρία Λεπέν έδωσε νούμερα με τα οποία δεν συμφωνώ. Συμφωνώ απόλυτα ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την ανεργία στην πλατφόρμα της Λεπέν, και αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι από τους βασικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Κεφάλαιο Ουκρανία

Από την αποψινή τηλεμαχία Μακρόν - Λεπέν δεν θα μπορούσε να λείπει και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν  είπε πως η Ρωσία ενισχύει την επίθεσή της στα ανατολικά, στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη και θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή, όπως ήδη υπάρχει. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίσει την Ουκρανία με οικονομικό αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό και με φιλοξενία προσφύγων. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ο ρόλος της Ευρώπης, είμαι ο Μακρόν. Η οδός που έχει διαλέξει η Ρωσία είναι θλιβερή, δήλωσε ακόμη.

Στη συνέχεια η Λεπέν εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον ουκρανικό λαό και έκανε λόγο για «απαράδεκτη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Σαφώς πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, με ανθρωπιστική, οικονομική και αμυντική βοήθεια», υποστήριξε.

Ακολούθως επισήμανε ότι ήταν σύμφωνη με τις κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και τράπεζες, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία της με τον αποκλεισμό των εισαγωγών πετρελαίου και αερίου. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα επηρεαστεί πολύ ο λαός της Γαλλίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες. 

Μάλιστα ανέφερε πως η αποστολή αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία απαιτεί προσεκτικά βήματα. Την ίδια ώρα εξέφρασε τον φόβο ότι η Ρωσία στο μέλλον θα γίνει στενός σύμμαχος με την Κίνα και μαζί θα αποτελέσουν μία υπερδύναμη τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τη Λεπέν  θα υπάρξει σοβαρό ρίσκο για τη Γαλλία και την Ευρώπη. «Να μην λύνουμε σημερινά προβλήματα βλάπτοντας το μέλλον μας», είπε.

«Σφαγή» για το δάνειο που πήρε η Λεπέν από ρωσική τράπεζα

Από την τηλεμαχία δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες καθώς ο Μακρόν έβαλε στο στόχαστρο την ανθυποψήφιά του λέγοντας ότι τα συμφέροντά της είναι κοινά με των συνεργατών της Μόσχας. Παράλληλα στάθηκε και στο δάνειο που είχε πάρει η Λεπέν από ρωσική τράπεζα. Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς δεν άφησε αναπάντητα τα βέλη του Μακρόν. 

Όπως είπε πήρε δάνειο από το εξωτερικό καθώς καμία γαλλική τράπεζα δεν ήθελε να της χορηγήσει δάνειο και πρόσθεσε πως είναι μία ελεύθερη γυναίκα που μάχεται για τη χώρα της. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν έχει δεσμούς με τη Μόσχα σχολιάζοντας πως εκείνος που συνομιλούσε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Ανταπαντώντας της ο κ. Μακρόν είπε πως τον υποδέχεται ως αρχηγό κράτους και όως τραπεζίτη. Και άλλοι υποψήφιοι αναζήτησαν και βρήκαν χρηματοδότηση από γαλλική τράπεζα, είπε ο Μακρόν και έκανε λόγο για επιλογή της Λεπέν να δανειστεί από ρωσική τράπεζα. Μάλιστα συμπλήρωσε πως ούτε εκείνος αλλά ούτε οι συμπολίτες του περνούν το κατώφλι ρωσικών τραπεζών για να πάρουν δάνεια.

Η Λεπέν θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ε.Ε.

Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (...) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», είπε η Λεπέν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε την Λεπέν «ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια Ευρώπη των εθνών, εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη».

«Αφόρητη αδικία» η συνταξιοδότηση στα 65 λέει η Λεπέν - Τι απάντησε ο Μακρόν

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών». Απαντώντας της ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.

«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Πηγή: Protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X