ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πάει στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος

Δεν έχει αλλάξει η θέση της Γερμανίας στο Κυπριακό, λέει το ΥΠΕΞ και παραπέμπει στα ψηφίσματα ΟΗΕ

ΚΥΠΕ

Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει στις 25 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο της Γερμανίας Κριστίνε Χόφμαν.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές και μετά τη συνάντηση με τον Καγκελάριο Σολτς θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Χόφμαν είπε πως στην ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνονται διμερή, διεθνή και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε ερώτηση εάν η γερμανική κυβέρνηση ή κάποια προσωπικότητα από τη Γερμανία θα μπορούσε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού, απέφυγε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση εδώ και καιρό καταβάλλει προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Δεν έχει αλλάξει η θέση της Γερμανίας στο Κυπριακό, λέει το ΥΠΕΞ και παραπέμπει στα ψηφίσματα ΟΗΕ

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια κυβερνητικού μπρίφινγκ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ ρωτήθηκε εάν η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει λύση «μιας Κύπρου ή δύο».

Ο κ. Μπούργκερ απάντησε πως «η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει, έχουμε στηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και απορρίψαμε τη διαμεσολάβηση από άλλες πλευρές για λύση δύο κρατών».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μέσω του ΣΑ των ΗΕ καταγεγραμμένες παράμετροι λύσης του Κυπριακού. Επί της ουσίας προβλέπεται διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Αυτό για πρώτη φορά διατυπώθηκε στο ψήφισμα 716/91 του ΣΑ».

Υπάρχουν όμως , σημείωσε, «και έξι προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ για το Κυπριακό, επί των οποίων βασίζεται το ψήφισμα αυτό και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε φέτος από το ΣΑ με το ψήφισμα 26/74 του 2023, όπου και γίνεται λόγος για λύση βασισμένη σε διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X