ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όσοι δεν δίνουν χρήματα στις γυναίκες τους θα τιμωρούνται…

40 γυναικοκτονίες σε 20 χρόνια στην Κύπρο

Στέλιος Ξιουρής

Οι τσιγκούνηδες ή και όσοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να δίνουν χρήματα στις γυναίκες τους, θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι ενδεχομένως να βρεθούν ενώπιον Δικαστηρίου, αν τους καταγγείλουν.

Ακόμη και όσοι δεν δίνουν διατροφές ή με οποιονδήποτε ρόλο, δεν προσφέρουν στις γυναίκες τους αναγκαίους πόρους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού.

Εξάλλου σε μια άλλη εξέλιξη φαίνεται ότι η ενδο-οικογενειακή βία αυξήθηκε και λόγω εγκλεισμού και ιού. Ακόμη το τραγικό της βίας κατά των γυναικών είναι ότι στα τελευταία 20 χρόνια στην Κύπρο δολοφονήθηκαν, από συζύγους, συντρόφους ή από το οικογενειακό τους περιβάλλον 40 γυναίκες.

Ένα καινοτόμο νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει στην ολιστική πάταξη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, συζήτησαν οι Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Ενσωματώνει τις πρόνοιες της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την βία κατά των γυναικών.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, τόνισε ότι πρέπει να σπάσει η σιωπή και τα φαινόμενα βίας να βγουν στο φως και δήλωσε ότι

• Οι μορφές βίας ξεκινούν από την λεκτική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική και φθάνουν μέχρι και την σωματική.

• Ομάδα ειδικών στην Αστυνομία, θα αναλαμβάνουν την διερεύνηση καταγγελιών.

• Προβλέπονται αυξημένες ποινές, οι οποίοι από τα τρία χρόνια φυλάκιση θα φθάνουν μέχρι και τα 14 χρόνια.

• Η βία κατά των γυναικών είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη από την βία κατά των αντρών. Στην Κύπρο καταγράφηκαν λιγοστά περιστατικά βία κατά των αντρών.

Η Έμιλυ Γιολίτη αναφέρθηκε σε παραδείγματα βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου άντρες εκβιάζουν οικονομικά γυναίκες, ώστε να μην τους εγκαταλείψουν ή να ζητήσουν διαζύγιο.

Στόχος επεσήμανε της νομοθεσίας είναι και η πρόληψη, ώστε να μειωθεί η βία, αλλά και ο αριθμός των θυτών.

Η Μαριέλλα Αριστείδου, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ασπίδα προστασίας των γυναικών και ανέφερε ότι δυστυχώς τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν λόγω και της πανδημίας και είναι πολύ περισσότερα από ότι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Θα συσταθεί ένας συντονιστικός φορέας ο οποίος θα αντιμετωπίζει όλα τα φαινόμενα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά με τη έκφραση επιτέλους το έφεραν αναφέρθηκε στην μακρόχρονη καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Βουλή

Η βουλευτής της Αλληλεγγύης Ρούλα Γεωργιάδη, δήλωσε ότι βία έχει πολλές μορφές και στόχος είναι η τιμωρία των θυτών, αλλά και πρόληψη της βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση