ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς και άλλα λαμόγια

Προωθείται η Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στέλιος Ξιουρής

Ρηξικέλευθο νομοθέτημα που ενδεχομένως να προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική ζωή αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, αφού θα δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να καταγγέλλουν πέραν από διεφθαρμένους πολιτικούς και σε άλλα λαμόγια που περιφέρονται στην κοινωνία και καταχρώνται χρήμα.

Με την σύσταση της περιβόητης Αρχής κατά της διαφθοράς όπως περιγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο οι πολίτες θα μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες ακόμη και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των βουλευτών, των Επιτρόπων, των Διευθυντών του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα και όλων των δημόσιων υπαλλήλων.

Ακόμη θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες εναντίον Τραπεζών, εταιριών, Διευθυντών και προσωπικού ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Επιτροπή Νομικών της Βουλής που συνήλθε σε συνεδρία που ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά ολοκλήρωσε την συζήτηση και ετοίμασε το τελικό κείμενο, με τις εισηγήσεις και τις παρατηρήσεις, ανεξάρτητων φορέων με κατεύθυνση το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τελικές παρατηρήσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δύο βδομάδες και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Η Αρχή κατά της διαφθοράς θα είναι τριμελής με επικεφαλής τον επίτροπο διαφάνειας.

Θα δέχεται καταγγελίες από πολίτες για πράξεις διαφθοράς, για οποιοδήποτε αξιωματούχο, πολίτη, ή νομικό πρόσωπο, δηλαδή εταιρίες. Η έννοια της διαφθοράς καθορίζεται από σειρά νόμων.Η Αρχή θα μπορεί και αυτεπάγγελτα να προχωρεί σε διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση