ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΟΙ ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή βοήθειας στη Γάζα μέσω Κύπρου

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters

ΚΥΠΕ

H Kυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης μέσω της Κύπρου, περίπου 210 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπός του Τζον Κίρμπι αναγνώρισε ότι οι αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στη Γάζα ήταν «εξαιρετικά δύσκολες» λόγω του πυκνού πληθυσμού και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Οι ΗΠΑ εδώ και μήνες ζητούν από το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να ρίξει από αέρος εφόδια στη Γάζα και υποστήριξε την αεροπορική βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια πρώτη στρατιωτική ρίψη τροφίμων και προμηθειών στη Γάζα από αέρος, μια μέρα μετά τον θάνατο Παλαιστινίων που περίμεναν στην ουρά για βοήθεια.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η αεροπορική ρίψη από τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Γαλλίας, έχουν ήδη πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας στη Γάζα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «η βοήθεια που ρέει προς τη Γάζα δεν είναι αρκετή».

Εξάλλου ο Τζον Κίρμπι τόνισε ότι οι αεροπορικές ρίψεις θα αποτελέσουν «μια συνεχή προσπάθεια». Πρόσθεσε ότι η πρώτη αεροπορική ρίψη πιθανότατα θα αφορά φαγητά έτοιμα προς κατανάλωση. "Αυτό δεν πρόκειται να γίνει μόνο μια φορά", είπε ο Κίρμπι.

Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας στη Γάζα.

Οι αεροπορικές ρίψεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας - το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα - βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τον λιμό, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X