ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Προεδρικός υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης καθορίζει το μέλλον προσφύγων

Υπερασπίζεται Άγγλο που απαιτεί χρήματα για Τ/Κ γη στην περιοχή Νήσου

Στέλιος Ξιουρής

Με καθοδηγητή και υπερασπιστή των συμφερόντων του, τον δικηγόρο ΑΧΙΛΛΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, Άγγλος υπήκοος ζητεί από πρόσφυγες στην περιοχή της Νήσου να ακριβοπληρώσουν τα υποστατικά που κατέχουν ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Σε μια ακόμη πονεμένη ιστορία, απότοκο της Τουρκικής εισβολής και κατοχής, πρόσφυγες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω του ότι κατέχουν τεμάχια Τουρκοκυπριακής γης και ο Άγγλος ιδιοκτήτης τους ζητεί υψηλά ενοίκια διαφορετικά θα προβεί σε εξώσεις.

Προφανώς, ο Άγγλος δεν ενδιαφέρεται για το ότι οι πρόσφυγες έχασαν περιουσία στα κατεχόμενα που δυστυχώς δεν μπορούν να ζητήσουν ενοίκια από τους έποικους και Τ/Κ νυν σφετεριστές τους, ούτε και από την Τουρκία που εισέβαλε.

Ωστόσο, η σχιζοφρένεια του Κυπριακού, υποβοηθεί τέτοιου είδους καταστάσεις, με τους Τ/Κ να λυμαίνονται την περιουσία των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, αλλά και να ζητούν χρήματα για την δική τους περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.

Στην προκειμένη περίπτωση στο χωριό Νήσου της επαρχίας Λευκωσίας, Άγγλος υπήκοος στον οποίο μεταβίβασε την περιουσία της η Τ/Κ σύζυγος με δικηγόρο τον εν δυνάμει υποψήφιο της συμμαχίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 ΑΧΙΛΛΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ζητεί υπέρογκα ποσά από πρόσφυγες που έχτισαν την ζωή τους σ’ αυτή την περιοχή.

Πάντως σ’ αυτήν την περίπτωση ο κ. Δημητριάδης αν και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δεν θέτει ως προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά την υπεράσπιση του Άγγλου, με την γαλαντόμο Τ/Κ γυναίκα, η οποία τα κληρονόμησε από τον Νησιώτη Τουρκοκύπριο πατέρα που απεβίωσε.

Η αγωνία εκατοντάδων προσφύγων, οι οποίοι διαμένουν ή χρησιμοποιούν τουρκοκυπριακή γη, η οποία πωλήθηκε ή μεταβιβάστηκε σε ευρωπαίους πολίτες, τέθηκε στην συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

Ο Άγγλος κατέχει περιοχή στην οποία υπάρχουν 11 κτηνοτροφικά υποστατικά και έξι καταστήματα.

Το 2012 η κυβέρνηση απαλλοτρίωσε τμήμα του τεμαχίου για 6,5 εκ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον αυτοκινητόδρομο και για άλλες βιοτεχνίες.

Ο βρετανός ιδιοκτήτης ζητά από το 2014 ενοίκια για υποστατικά και μάλιστα σε μία περίπτωση ζητά 700 ευρώ το μήνα ενοίκιο και 60 χιλιάδες αναδρομικά.

Ανάλογα αιτήματα από τουρκοκύπριους οι οποίοι κατέχουν νόμιμα περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχουν στους συνοικισμούς Δρομολαξιάς και Πολεμιδιών. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις κινήθηκαν και αγωγές εναντίον προσφύγων, με αίτημα την παραχώρηση των προσφυγικών σπιτιών στα οποία διαμένουν.

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση στο πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί πολλούς πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι ηλικιωμένοι.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων- βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, ανακοίνωσε ότι θα κληθεί ο Υπουργός Εσωτερικών για να καταθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, τόνισε ότι δεν μπορούν οι δικηγόροι, παραπέμποντας στον κ. Δημητριάδη, να καθορίζουν το μέλλον των προσφύγων.

Η βουλευτής της Αλληλεγγύης Ρούλλα Γεωργιάδου τόνισε ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X