ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο κακός χαμός με τον διορισμό της 19χρονης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νεαρή φαίνεται ότι είχε έντονη δράση στην προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη

24news team

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πολιτική ζωή του τόπου και όχι μόνο, ο διορισμός της 19χρονης στο Υφυπουργείο Τουρισμού, η οποία εκτελεί χρέη... συμβούλου χωρίς να έχει καν πτυχίο!

Πρόκειται για φοιτήτρια η οποία έχει συμβόλαιο με αμοιβές που συναγωνίζονται μισθό κλίμακας Α8!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νεαρή φαίνεται ότι είχε έντονη δράση στην προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές.

Ως εκ τούτου, τα social media εδώ και αρκετές ώρες έχουν πάρει...φωτιά. Βουλευτές, επώνυμοι και απλός κόσμος εκφράζουν την αντίδρασή τους επί του θέματος, με την Κυβέρνηση να καλείται να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς που έχει επιφέρει η ανάδειξη αυτής της ιστορίας.

 

 

 

 

 

 

 

Εν τω μεταξύ χαμό έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ανάρτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενεκη, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "οι κομματικοί μηχανισμοί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ασελγούν επί της προσωπικότητας μιας νέας κοπέλας, για να εξυπηρετήσουν πρόσκαιρες μικροπολιτικές σκοπιμότητες" με τα σχόλια να πέφτουν... σωρηδόν.

Διαβάστε αυτούσια την ανάρτηση του Βουλευτή και τις αντιδράσεις στα social media:

Οι κομματικοί μηχανισμοί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ασελγούν επί της προσωπικότητας μιας νέας κοπέλας, για να εξυπηρετήσουν πρόσκαιρες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Γιατί στην Κύπρο μπορείς να τα παίρνεις από τη FOCUS του Βγενόπουλου, να κλέβεις εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων της CYTA, τα οποία κατέληξαν σε κομματικά ταμεία και σωματεία (βλ. σκάνδαλο Δρομολαξιάς), και να παίρνεις "εισφορές" δεκάδων χιλιάδων ευρώ από απατεώνες, που ήθελαν τη στήριξη της κυβερνητικής παράταξης για να πάρουν "χρυσά διαβατήρια", αλλά είναι "εγκληματικό" να διοριστείς αν είσαι 19 χρονών...


 

Απάντηση Χριστοδουλίδη μετά τον ντόρο για τον διορισμό 19χρονης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε επί του θέματος το πρωί της Δευτέρας (08/05) ο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τίποτα, μα τίποτα, δεν θα γίνει που ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας». Εν συνεχεία τόνισε πως: «αν υπάρχει οποιαδήποτε κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη, θα πρέπει να γίνεται προς την Εκτελεστική εξουσία και να μη γίνονται κανιβαλισμοί εναντίον ατόμων».

«Επιτέλους ας είμαστε λίγο προσεκτικοί», αναφέρει καταληκτικά ο Πρόεδρος.

Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας - «Πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία μέσα από ανακοίνωση της σχολιάζει την απόφαση του Υφυπουργού Τουρισμού να διορίσει ως Σύμβουλο/Συνεργάτη του 19χρονη φοιτήτρια.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σε σχέση με το θέμα που προέκυψε λόγω της Απόφασης του Υφυπουργού Τουρισμού να διορίσει ως Σύμβουλο/Συνεργάτη του 19-χρονη φοιτήτρια, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

(α) Είναι γνωστό ότι η προκήρυξη των δημόσιων θέσεων επιβάλλεται, γενικότερα, προς διασφάλιση της ισονομίας και ισοπολιτείας αλλά και για λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζεται με την αξιοκρατική στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο διορισμός, όπως και η προαγωγή, των πλέον άξιων και ικανότερων υποψηφίων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το κοινό καλό. Η άρτια στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας προάγει άμεσα το συμφέρον του δημοσίου. Αναξιοκρατικά κριτήρια για τη στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας όχι μόνο δεν προάγουν αλλά πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.

Όπως δε έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί σε αριθμό δικαστικών αποφάσεων, ο διορισμός υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία αποτελεί αμιγή διοικητική πράξη. Ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) ή το Υπουργικό Συμβούλιο ή οι Υπουργοί ή οι Βουλευτές για το διορισμό υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία. Το Σύνταγμα αποκλείει την ανάμειξη κάθε οργάνου της πολιτικής εξουσίας από την άσκηση της λειτουργίας για τη στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας..

(β) Στη βάση των πιο πάνω, η Υπηρεσία μας ήδη από το 2014 εξέφρασε έντονους προβληματισμούς σε σχέση με διορισμούς υπαλλήλων ως συνεργατών του ΠτΔ, Υπουργών και Βουλευτών. Αντιλαμβανόμενοι ωστόσο την ανάγκη εργοδότησης ικανών και έμπιστων προσώπων για να πλαισιώνουν τους αξιωματούχους αυτούς, συμφωνήσαμε με μία κα’ εξαίρεση διαδικασία πολιτικών διορισμών τέτοιων συνεργατών, η οποία όμως θα ήταν νομοθετικά κατοχυρωμένη, και σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοζόταν με ιδιαίτερη φειδώ και στη βάση αυστηρών προϋποθέσεων.

(γ) Στις 16.10.2014 η Προεδρία μάς απάντησε ότι έχει προχωρήσει σε ετοιμασία όρων υπηρεσίας για τους Συμβούλους του ΠτΔ και των Υπουργών, για να διασφαλιστεί η ομοιομορφία και για αποφυγή διαφορετικών ερμηνειών των όρων των συμβολαίων τους.

Τελικά, στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2016, περιλήφθηκε σχετική σημείωση και πρότυπο συμβόλαιο, χωρίς όμως καθορισμό κριτηρίων και όρων εργοδότησης.

(δ) Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδέχθηκε τη θέση μας για νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών και ψήφισε τον περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2019 (Ν. 41(I)/ 2019).

(ε) Μετά τη ψήφιση του πιο πάνω Νόμου, επανήλθαμε στις 13.3.2019 προς την Κυβέρνηση και εισηγηθήκαμε τα ακόλουθα:

- Να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο αναφορικά με την αμοιβή και τα άλλα ωφελήματα των Επιτρόπων και Ειδικών Συμβούλων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.

- Στο Επεξηγηματικό Υπόμνημα του Προϋπολογισμού, η Προεδρία να καθορίζει τις ανάγκες της σε Συμβούλους, το ύψος της αμοιβής τους ανάλογα με τα καθήκοντα της θέσης και τα απαραίτητα προσόντα. Στη συνέχεια να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών αυτών, βάσει καθορισμένων διαδικασιών.

- Για σκοπούς διαφάνειας να δημοσιοποιούνται τα ονόματα, τα προσόντα, η θέση και η αμοιβή των Συμβούλων που επιλέγονται.

- Τα πιο πάνω είναι δημοσιευμένα στην Ειδική Έκθεση μας με αρ. ΠΜ/01/2019 και ημερ. 17.7.2019.

(στ) Η Προεδρία της Δημοκρατίας απέρριψε τις εισηγήσεις μας με το αιτιολογικό ότι ένα τέτοιο πλαίσιο, θα προσέδιδε μεγάλη ανελαστικότητα, θέση με την οποία δεν συμφωνούμε. Ταυτόχρονα όμως, μας πληροφόρησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφασή του, που λήφθηκε στις 27 Μαρτίου 2019, ενέκρινε ολοκληρωμένο πλαίσιο απασχόλησης τέτοιων Συμβούλων. Με βάση το πλαίσιο αυτό, θα πρέπει οι Σύμβουλοι να έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους και να κατέχουν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία.

(ζ) Η σπουδαιότητα τέτοιων θέσεων Συμβούλων του ΠτΔ και των Υπουργών τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι η Επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούν ότι η θέση του Συμβούλου αποτελεί θέση επιρροής και για αυτό ζητούν όπως οι κάτοχοι τέτοιας θέσης προβαίνουν σε δηλώσεις πόθεν έσχες.

2. Στη βάση των πιο πάνω θεωρούμε ότι η πρόσληψη ως Συμβούλου προσώπου που είναι 19 ετών και δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου θα είναι πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική. Είναι συνεπώς εισήγησή μας προς τον Υφυπουργό να μην υλοποιήσει τέτοιο σχεδιασμό και να απεμπλακεί από τέτοια δέσμευση. Σε περίπτωση που διενεργηθεί δαπάνη έναντι τέτοιου διορισμού θα υποβάλουμε σχετική καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για εξέταση του ενδεχομένου διάπραξης του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας.

3. Η Υπηρεσία μας θα ζητήσει στοιχεία όλων των Συμβούλων που έχουν προσληφθεί από τον ΠτΔ, τους Υπουργούς και Υφυπουργούς και θα δώσει στη δημοσιότητα όσα από τα στοιχεία αυτά είναι επιτρεπτό να δοθούν. Προς τούτο θα γίνει διαβούλευση με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το ΑΚΕΛ ζητά ανάκληση του διορισμού της 19χρονης

Πρόκληση προς το σύνολο της κοινωνίας συνιστά ο διορισμός της 19χρονης αναφέρει μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ:
"Ο διορισμός 19χρονης φοιτήτριας, χωρίς πτυχίο, στη θέση του συμβούλου-συνεργάτη του Υφυπουργού Τουρισμού συνιστά πρόκληση προς το σύνολο της κοινωνίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει ποια προσόντα ή εμπειρία διαθέτει το εν λόγω πρόσωπο για να διοριστεί για τη συγκεκριμένη θέση.

Το γεγονός ότι οι Υπουργοί πρέπει να έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους για τη θέση του συνεργάτη τους, δεν σημαίνει ότι δικαιούνται να περιφρονούν τη λογική και τη νοημοσύνη των πολιτών. Άλλωστε, αυτή η απόφαση παραβιάζει ακόμα και το πλαίσιο που θέσπισε, μετά από πολλές πιέσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο οποίο συμμετείχε και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πλαίσιο εκείνο προβλέπει ότι οι σύμβουλοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών και να κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο.

Με τη φόρα που πήρε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τον προκάτοχό του στην ημετεροκρατία.

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον συγκεκριμένο διορισμό."

ΔΗΣΥ: Η Κυβέρνηση έχει εκθέσει ένα νέο πρόσωπο

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωση αναφέρεται στον διορισμό της 19χρονης στο Υφυπουργείο Τουρισμού, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση έχει εκθέσει έναν νέο άνθρωπο:

"Δυστυχώς, λυπούμαστε πραγματικά που διαπιστώνουμε ότι μέσα από άκομψους χειρισμούς, προχειρότητα και άγνοια των νόμων και αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση έχει εκθέσει έναν νέο άνθρωπο.

Επαναλαμβάνουμε, όπως είχαμε τοποθετηθεί και για τον άστοχο διορισμό στην ΕΔΥ, η κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση