ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η οικονομία κατρακυλούσε και ο Ερντογάν σφύριζε αδιάφορα

H ιστορία της παραίτησης του γαμπρού του από το Υπ. Οικονομικών

24news team

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ, τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο δε και για τα οικογενειακά σκάνδαλα και την διαφθορά που ταλανίζουν την οικογένειά του.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είναι γαμπρός του Ερντογάν, παντρεμένος με την κόρη του Έσρα. Διατέλεσε Υπουργός Ενέργειας, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε στο πολυτάραχο Υπουργείο Οικονομικών, μέχρις ότου δήλωσε την παραίτησή του, υπό την σκιά της οικονομικής πτώσης της χώρας αλλά και σωρείας σκανδάλων και κατηγοριών.

Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ

Αρχικά με την παραίτησή του, στις 8 Νοεμβρίου, μέσα από ανακοίνωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπεράτ, επικαλέστηκε λόγους υγείας, καθώς και την πρόθεση του να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.

Σύμφωνα και με το πολιτικό σύστημα της χώρας, η πρόθεση παραίτησης του Αλμπαϊράκ, θα περνούσε από τα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος θα αποφάσιζε εάν αποδεχόταν την αίτηση του γαμπρού του. Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της ιδιαίτερης συμπάθειας που τρέφει προς αυτόν, η απαίτηση του έγινε αποδεκτή.

Ο Αλμπαϊράκ, την περίοδο της παραίτησης του παρέμεινε εξαφανισμένος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της τότε εποχής. Δεν είναι λίγα τα σκάνδαλα που του καταλόγισαν, εξού και πιθανός λόγος της παραίτησης να αποτέλεσαν οι πιθανές διώξεις εναντίων του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλμπαϊράκ, είχε πολύ καλές σχέσεις με τον γαμπρό του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλτ Τραμπ, τον, Τζάρεντ Κούσνερ. Με αρκετούς αναλυτές να συμπεραίνουν την μη επιβολή κυρώσεων τότε προς την Άγκυρα, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S – 400, στις οικογενειακές σχέσεις των δύο Προέδρων.

Η υπεράσπιση του Ερντογάν στο γαμπρό του

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μετέπειτα από τις κατηγορίες και επικρίσεις, θέλησε να πάρει θέση προς την πολυδιαφημισμένη παραίτηση του γαμπρού του, από το Υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτηριστικά, υπερασπίστηκε με πείσμα τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ιδιαίτερα κατά την περίοδο διακυβέρνησης του στο Υπουργείο τον καιρό της έξαρσης της πανδημίας, όπου η χώρα υπέστη βαρύ οικονομικό σοκ.

Ο Ερντογάν, όντας ο απόλυτος κυρίαρχος της χώρας, δεν έμεινε μόνο στην υπεράσπιση, αλλά παράλληλα, απείλησε και με νομικά μέτρα τους επικριτές του καθεστώτος για την οικονομική διαχείριση της χώρας.

«Από την ημέρα που παραιτήθηκε από τη θέση του, ο κ. Μπεράτ Αλμπαϊράκ ξοδεύει χρόνο με τη σύζυγο και τα παιδιά του στο σπίτι, όπως σε οποιαδήποτε κανονική τουρκική οικογένεια», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος για τον γαμπρό του.

Ο απολογισμός

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με την αντιπολίτευση να πιέζει όλο και περισσότερο. Τα σκάνδαλα και οι πελατειακές σχέσεις του καθεστώτος με επιχειρηματικούς κύκλους, ανασύρονται στο φως της δημοσιότητας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στόχος του Τούρκου Προέδρου, να αποφύγει όσο το δυνατόν τις πολιτικές και οικονομικές ευθύνες, με φόντο το 2023, όπου ευελπιστεί να αναδειχθεί ξανά ο «αυτοκράτορας» της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η παραίτηση του γαμπρού του από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από σωρεία σκανδάλων και κατηγοριών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση