ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το «ξέπλυμα», η επίθεση και οι απαντήσεις Αναστασιάδη και δικηγορικού γραφείου

Ο Αναστασιάδης απάντησε στα δημοσιεύματα και στο ΑΚΕΛ

Μετά το ξένο δημοσίευμα, το οποίο έφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σχετίζεται με υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, μέσω του πρώην δικηγορικού του γραφείου, στο εσωτερικό προκλήθηκαν αντιδράσεις, με το ΑΚΕΛ να εκδίδει επίσημη ανακοίνωση, μέσω της οποίας ζητούσε απαντήσεις. Λόγω του ότι δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Προεδρία, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με σχόλιό της στο facebook, επανήλθε. Το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο, προέκυψαν δύο τοποθετήσεις, μια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμα μια από το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης».

Αρχικά, η βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, ζήτησε ξανά απαντήσεις, λέγοντας ότι ήταν υποχρέωση του Προεδρικού να απαντήσει, καθώς διασύρεται η Κύπρος σε διεθνή σώματα στα οποία συμμετέχει, ενώ υπήρχε μια άρνηση για απάντηση:

«Λιβελλογραφήματα»

Λύπη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος με λιβελλογραφήματα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη λύπη του γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος με λιβελλογραφήματα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».


ΑΚΕΛ: Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - Εμπλεκόμενο το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου


"Τα όσα αναφέρονται ως ‘ευρήματα’ σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού", σημειώνει ο Εκπρόσωπος, «υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει, όμως, τη λύπη και την απογοήτευσή του διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λίβελλους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας μας και του ιδίου του Προέδρου, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Είπε ότι όσον αφορά ανάλογη ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, τα σχετικά ερωτήματα που θέτει μπορεί να απαντηθούν μέσα από δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε αρμόδιος Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης εξηγώντας πώς και γιατί παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα για την οποία γίνεται λόγος στην εφημερίδα Cyprus Weekly το 2010.

Κατέληξε λέγοντας ότι στις δηλώσεις του εκείνες "που είχε αναπαράγει σε δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian στις 18 Μαρτίου 2013 ο κ. Συλικιώτης υπογράμμιζε ότι η συγκεκριμένη υπηκοότητα είχε παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση επειδή ‘πρόσφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του’ και ότι ‘συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν την πολιτογράφηση’».

Δεν πείστηκε το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ επέστρεψε με νέα ανακοίνωση, λέγοντας ότι δεν έχει πειστεί με τον τρόπο που απάντησε ο κος Αναστασιάδης:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την απάντηση του κ. Αναστασιάδη στις κατηγορίες διεθνών παρατηρητηρίων σε ότι αφορά υποθεσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αντί ο κ. Αναστασιάδης να απαντήσει σε αυτές, επέλεξε να απαντήσει στα ΜΜΕ που μετεδωσν την είδηση και στο ΑΚΕΛ που έθεσε ερωτήματα.

Επαναλαμβάνουμε: οι κατηγορίες ήταν πολύ συγκεκριμένες και σε αυτές οφείλει να απαντήσει πειστικά ο κ. Αναστασιάδης και όχι να κρύβεται πίσω απο σοφιστείες. Διερωτούμαστε γιατί επέλεξε αντι να απαντήσει σε όσα αναφέρθηκαν από το παρατηρητήριο, επιλέγει να επιτίθεται σε ορισμένους εδώ στην Κύπρο.».

Στην αντεπίθεση το «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης»

To δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης, σε ανακοίνωσή του σε απάντηση των ισχυρισμών της πλατφόρμας OCCRP, σημειώνει ότι ουδέποτε το γραφείο βρέθηκε υπό διερεύνηση και προτίθεται να κινηθεί δικαστικώς εναντίον των όσων μέσα από ψευδείς ειδήσεις και λιβελλογραφήματα, και με καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν να πλήξουν την φήμη του γραφείου.

Παράλληλα, προσθέτει, επιφυλάσσει πλήρως τα δικαιώματά του εναντίον κυπριακών εντύπων που αναδημοσίευσαν τα λιβελλογραφήματα.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Στάθης Λεμής, Διευθύνων Σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ, σε απάντηση των ισχυρισμών της πλατφόρμας (OCCRP) παρατηρεί ότι είναι η «πολλοστή φορά που για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες επιχειρείται δια ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων να στοχοποιηθεί το δικηγορικό μας γραφείο».¨

Σημειώνει ότι είναι «καλά γνωστό πως τα όσα αναφέρονται ως στοιχεία που τάχα εμπλέκουν εταιρείες του δικηγορικού μας γραφείου σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης από ανακριτικές αρχές ανάλογων αδικημάτων από υπηρεσίες διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Εις ουδεμία των ερευνών», τονίζει, «διεφάνει είτε ότι το δικηγορικό μας γραφείο είτε οποιαδήποτε εταιρεία πελατών μας εμπλέκεται σε ανάλογα αδικήματα. Ως εκ τούτου, ουδέποτε το δικηγορικό γραφείο εβρέθει υπό διερεύνηση».

Παράλληλα επισημαίνει ότι το «χείριστο είναι πως η εν λόγω πλατφόρμα επικαλείται πληροφορίες όχι από τις ερευνώσες αρχές αλλά από αμφιβόλου αξιοπιστίας πηγές».

Στην ανακοίνωση, ο κ. Λεμής τονίζει ότι το γραφείο δεν προτίθεται να ασχοληθεί «με τις αθλιότητες των λιβελλογραφημάτων της εν λόγω πλατφόρμας. Είναι όμως πρόθεσή μας να κινηθούμε δικαστικώς εναντίον των όσων μέσα από ψευδείς ειδήσεις και λιβελλογραφήματα, και με καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν να πλήξουν την φήμη του δικηγορικού μας γραφείου».

«Εκείνο που μας θλίβει», προσθέτει, «είναι η απαράδεκτη αναδημοσίευση ανάλογων λιβελλογραφημάτων από Κυπριακά έντυπα, εναντίον των οποίων και επιφυλάσσουμε πλήρως τα δικαιώματά μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ, 24News

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X