ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νουρής: «Επείγουσα ανάγκη πρόσληψης 300 συμβασιούχων αστυνομικών»

Κατατέθηκε νομοσχέδιο πρόσληψης για επιτήρηση της πράσινης γραμμής και αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

ΚΥΠΕ

Την πρόσληψη 300 ειδικών αστυνομικών με σύμβαση μέχρι 28 μήνες για επιτήρηση της πράσινης γραμμής και άλλα καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ζητούν Υπουργείου Δικαιοσύνης και Υπουργείο Εσωτερικών σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα του Αρχηγού Αστυνομίας να προσλάβει ειδικούς αστυνομικούς με γρήγορες διαδικασίες, για εκτέλεση υποστηρικτικών καθηκόντων σε σχέση με το μεταναστευτικό και άμεση ανάπτυξη ενός προγράμματος περιπολιακής κάλυψης της πράσινης γραμμής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί θα προσληφθούν για 18 μήνες με δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασής τους για μέχρι 10 ακόμα μήνες. Τα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επιτήρηση της πράσινης γραμμής, των έλεγχο και συνοδεία των παράτυπων μεταναστών και τη φρούρηση των κέντρων κράτησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έκανε λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προσλήψεων, αναφέροντας ότι αυτή η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει χρονοβόρες αποφάσεις.

Επιπλέον είπε, ότι αν κάποια στιγμή μειωθούν οι ροές μεταναστών, το κράτος δεν θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τους μισθούς αυτών των αστυνομικών. Το ετήσιο μισθολόγιο των συμβασιούχων αυτών αναμένεται να ανέλθει στα 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί άλλο 1,1 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό τους και 1,2 εκατ. ευρώ για την αγορά οχημάτων.

Σημείωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2022 το Υπουργείο Εσωτερικών κατάφερε να επιστρέψει 1645 παράνομους μετανάστες από τις πάνω από 7000 που έχουν αφιχθεί.

Ο Υπουργός είπε στην Επιτροπή Νομικών ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στην πράσινη γραμμή δίνει την εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας που δεν μπορεί να ασκήσει κανένα έλεγχο, με την Τουρκία να αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι παρουσίασε και στην ΕΕ την μεθοδολογία που ακολουθείται από τους διακινητές με την παρουσίαση 317 ταξιδιωτικών εγγράφων. Όπως είπε, η διαδικασία είναι η αναχώρηση από χώρες τις υποσαχάριες Αφρικής, με τους μετανάστες να φθάνουν μέσω Κωνσταντινούπολης στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου. Εκεί τους δίνεται βίζα 60 ημερών και στη συνέχεια διέρχονται από διάφορα σημεία της πράσινης γραμμής στο έδαφος της Δημοκρατίας.  

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, είναι ότι φθάσαμε στο σημείο μετανάστες να τηλεφωνούν στην αστυνομία και να ζητούν να τους παραλάβουν.

Ο κ. Νουρής εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση τους τελευταίους μήνες, αναφέροντας ότι υπήρξαν 7620 αιτήσεις ασύλου τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2022, σε σχέση με 2810 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Είπε επίσης ότι η ΚΔ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανασταλεί η δυνατότητα λήψης αιτήσεων ασύλου, όπως είχε γίνει και στην Ελλάδα, κάτι το οποίο η ΕΕ δεν επέτρεψε.

Σημείωσε επίσης ότι το 92% των αφίξεων παράνομων μεταναστών ήταν από την πράσινη γραμμή το 2022 και ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει αλλάξει η φυσιογνωμία των μεταναστών, αφού η πλειονότητά τους είναι από το Κογκό και ακολουθούν, η Νιγηρία, η Συρία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές σε σχέση με κυρίως ανθρώπους ασιατικής καταγωγής που ερχόταν στο παρελθόν. Παράλληλα αναφέρθηκε σε αυξημένα ποσοστά συμμετοχής Αφρικανών σε περιπτώσεις βίαιων συγκρούσεων.

Εξήγησε ότι οι μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν στην Κύπρο, ενώ παραπλανούνται από διακινητές που τους λένε ότι έρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και από εκεί μπορούν να παν όπου θέλουν στην ΕΕ, ωστόσο η Κύπρος είναι εκτός της ζώνης του Σένγκεν και καταλήγουν να μένουν εγκλωβισμένοι στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Νουρής εξήγησε επίσης ότι όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με παρόμοια προβλήματα, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ένας συνδυασμός φυσικός εμποδίων, μονάδων επιτήρησης και καμερών. Τόνισε παράλληλα της σημασία της τοποθέτησης φυσικών εμποδίων για αποτροπή διέλευσης των μεταναστών και είπε ότι δεν μπορεί να αφεθεί να συμβαίνουν φαινόμενα όπως η καταστροφή από κάποιους αυτών των εμποδίων. Κάλεσε επίσης τα δικαστήρια να γίνουν πιο αυστηρά σε όσους συλλαμβάνονται ως διακινητές.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου σημείωσε τη σημασία της ταχείας πρόσληψης σε 2-3 μήνες των ειδικών αστυνομικών ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνδράμουν στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής, όπου όπως είπε οι διακινητές μεταναστών έχουν αποθρασυνθεί.

Ωστόσο τη διαφωνία τους εξέφρασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών που ζήτησαν την κάλυψη μόνιμων κενών θέσεων που υπάρχουν στην αστυνομία για ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους, σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ριζικά το θέμα του μεταναστευτικού μέσα από έναν οργανωμένο σχεδιασμό και έκανε λόγο για βεβιασμένες κινήσεις. Ανέφερε ότι υπάρχουν 600 μόνιμες κενές θέσεις στην Αστυνομία για πλήρωση, ενώ ανέφερε ότι ο χειρισμός της πράσινης γραμμής είναι πολύ λεπτός και ότι ένας συμβασιούχος με ορίζοντα απασχόλησης 28 μηνών δεν αναμένεται να επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΚ, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ενήργησε βεβιασμένα και θα πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες αυτές.

Εκ μέρους του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα ο Νίκος Λοϊζίδης έκανε λόγο για έναν μανδύα για να εισέλθουν οι 300 συμβασιούχοι στον κλάδο της Αστυνομίας, ενώ είπε ότι υπάρχουν 300 ειδικοί αστυφύλακες που προσλήφθηκαν μετά το 2002 και μπορούν με 1,5 μήνα εκπαίδευσης να αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το θέμα είναι εξόχως σοβαρό για αυτό θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι κάλεσε την επίσημη πλευρά να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις των βουλευτών και τους βουλευτές να αντιμετωπίσουν τον νόμο με τη μορφή του κατεπείγοντος. Εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα οδηγηθεί στον Ολομέλεια το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής είναι ένα πολύ σοβαρό και πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και πρέπει τα προσόντα αυτών που θα κάνουν την επιτήρηση να είναι αρκούντως αυστηρά για να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα στο μέλλον, πόσο μάλλον που αυτά τα άτομα θα οπλοφορούν. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα αποφασίσει για αυτά τα ζητήματα ελαφρά τη καρδία. Αναγνώρισε παράλληλα ότι χρειάζεται μια αυξημένη επιτήρηση της πράσινης γραμμής, η οποία πρέπει να παραμείνει γραμμή κατάπαυσης του πυρός και να μην μετατραπεί σε ένα σκληρό σύνορο εντός της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα μάτια των ξένων.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος αφού χρησιμοποιείται από την Τουρκία σε έναν υβριδικό πόλεμο στον οποίο εργαλειοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες. Παράλληλα εξέφρασε τη θέση ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί ο αριθμός των απελάσεων όλων εκείνων που απορρίπτεται το αίτημά τους. Αν το αποτέλεσμα της απόρριψης μιας αίτηση είναι να παραμένουν στη Δημοκρατία, ανέφερε, τότε δεν έχουμε επιτύχει τίποτε. Το ΔΗΚΟ πρόσθεσε, θα σταθεί δίπλα στον τόπο, τον λαό και το αρμόδιο Υπουργείο για οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα για να περιοριστεί ο αριθμός των ροών.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξέφρασε ικανοποίηση που ακόμα μια πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης υλοποιείται και εφαρμόζεται. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στην πράσινη γραμμή αποδεικνύει ότι αποτελεί οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των ελεύθερων περιοχών και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα ως επίθεση και ως ένας υβριδικός πόλεμος. Ζήτησε απελάσεις όσων βρίσκονται παράνομα στη χώρα, μη αποδοχή νέων αιτήσεων και αποκοπές οποιονδήποτε νέων ροών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπεμπτου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στην Αστυνομία και θα μπορούσαν να γίνουν κανονικές προσλήψεις, ενώ υπάρχουν και πολλές θέσεις κενές στης υπηρεσία ασύλου. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο έγινε ποτέ εκστρατεία στο Κογκό, από το οποία έρχονται πολλοί μετανάστες, ώστε να γνωρίζουν τι θα συμβεί αν έρθουν στην Κύπρο και να μην τους παρασύρουν οι διακινητές. Τα άτομα αυτά που έρχονται και νομίζουν ότι μπορούν να πάνε οπουδήποτε στην Ευρώπη είναι και θύματα των διακινητών, ανέφερε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X