ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Νουρής: Διεκδίκηση ειδικού σχεδίου δράσης για ανάσχεση ροών από Τουρκία

Κατά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Κεντρική Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλες κατά το οποίο συζητήθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Κεντρική Μεσόγειο που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τις νέες οδούς διακίνησης μεταναστών που έχουν εμφανιστεί.

Η Κύπρος χαιρέτισε την κατάθεση του Σχεδίου υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για συγκεκριμενοποίηση δράσεων προς την κατεύθυνση τρίτων χωρών με σκοπό τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τις προσπάθειες για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Την ίδια ώρα, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη νέα μεθοδολογία που φαίνεται να επιλέγουν οι διακινητές με τη μεταφορά, με εμπορικά σκάφη, παράτυπων μεταναστών κάτι που το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ζητήθηκε ή άμεση εκπόνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός ανάλογου στοχευμένου Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα για την Κύπρο και την Ελλάδα, με συγκεκριμένα μέτρα για ανάσχεση των ροών από την Τουρκία η οποία, στην περίπτωση της Κύπρου, εξακολουθεί μεθοδευμένα και συστηματικά να διοχετεύει παράτυπους μετανάστες μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Εξάλλου, τοποθετούμενος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή έχει ήδη προβεί σε μια σειρά διαβημάτων προς την Τουρκία ζητώντας τη συμμόρφωση της με τη Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας του 2016 αλλά και χαλάρωση των πιέσεων προς την Κύπρο.

Η συζήτηση για το Σχέδιο Δράσης θα συνεχιστεί κατά τις εργασίες του επικείμενου τακτικού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που είναι προγραμματισμένο για τις 8 Δεκεμβρίου 2022 στις Βρυξέλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση