ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Να σταματήσει αυτή η ιστορία, δεν είναι δουλειά του Δήμου οι πωλήσεις περιουσιών»

Δεν μπορεί να επέμβει σε πωλήσεις περιουσιών, λέει ο Δήμος Αμμοχώστου

ΚΥΠΕ

Η πώληση περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου πλήττει το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά το εδαφικό, αλλά, υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία ο Δήμος Αμμοχώστου δεν μπορεί να επέμβει, είπε την Τρίτη ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου, έπειτα από συνάντηση του ιδίου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το κύριο θέμα ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε σχέση με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο για πώληση τριών ξενοδοχείων και δύο ορόφων πολυκατοικίας σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία.

Είπε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών. «Μας επαναβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση βλέπει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα, και κάνει τις δέουσες ενέργειες για να έχει όλες τις πληροφορίες γι’ αυτή την υπόθεση», ανέφερε. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ακόμη ότι θα γίνουν «αλλεπάλληλες συσκέψεις» με τον Υπουργό και ότι συζήτησαν για τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαφώτισης στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με τη βοήθεια του Υπουργείου.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς να κρίνουμε τον οποιονδήποτε, αν έχει πωλήσει ή αν δεν πουλήσει περιουσία, δεν είναι ο σκοπός μας αυτός».

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη, ότι κάποια άτομα από το Δημαρχείο θα έχουν άμεση, καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών. «Εμείς ως Δήμος Αμμοχώστου, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι ζήτησαν «κάποιες εξηγήσεις τις οποίες πήραμε», και ότι τόνισαν κατά τη συνάντηση, ότι είναι αναγκαίο οι ενέργειες της Κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να είναι σε τέτοια κατεύθυνση, «για να δώσουμε στον κόσμο την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί».

Σημείωσε ότι ο Υπουργός τους επαναβεβαίωσε τις θέσεις της Κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού «πάνω στην ορθή βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και αυτό θα συνεχίσει με πράξεις», πρόσθεσε. Είπε ότι ο κ. Κόμπος τους ανέφερε κάποιες προτάσεις οι οποίες αφορούν στο να δοθεί στον κόσμο της Αμμοχώστου ειδικά, «ελπίδα ότι θα γίνει επιστροφή στην πόλη».

Σημείωσε ότι η πρώτη γενιά προσφύγων έχει φύγει και η δεύτερη «είναι στην πορεία να χαθεί» και πρέπει, η τρίτη γενιά, «να έχει αυτή την ψυχική σχέση με την Αμμόχωστο, διότι αδυνατίζει αυτός ο πόθος, και είναι πιο εύκολο η τρίτη γενιά να κάνει ενέργειες οι οποίες δεν θα έχουν κόστος».

Αυτό πρέπει να το δει το κράτος πολύ σοβαρά, είπε, αναφέροντας ότι, ακόμη και στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μόνο δύο-τρία άτομα που έχουν γεννηθεί στην Αμμόχωστο.

Για το θέμα των περιουσιών ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς να κρίνουμε τον οποιονδήποτε, αν έχει πωλήσει ή αν δεν πουλήσει περιουσία, δεν είναι ο σκοπός μας αυτός».

Σίγουρα, πρόσθεσε, «ο σκοπός μας ζημιώνει πολιτικά" με το να πουληθεί η περιουσία στην περίκλειστη περιοχή διότι χάνεται το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά στο εδαφικό, «αλλά και από την άλλη, υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέσω του ΕΔΑΔ, στα οποία εμείς ως Δήμος Αμμοχώστου δεν μπορούμε να επέμβουμε ούτε να κάνουμε τους Αστυνομικούς».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, συνέχεια να ρωτούν τον Δήμο Αμμοχώστου ποιοι είναι αυτοί, γιατί έχουν πουλήσει, που δεν είναι δουλειά του Δήμου», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση