ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: «Έτοιμος να συζητήσω πακέτο λύσης, εντός των ευρωτουρκικών»

Το Προεδρικό έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη στιγμή της ομιλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ευρωβουλή, υπό τον τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με κύριο στόχο την προώθηση της πρότασης για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, βρίσκεται στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά σημαντικών επαφών, στο περιθώριο της παρουσίας του ΠτΔ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπου θα παραθέσει ομιλία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτήν την ώρα προσφωνεί την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν σχόλια και ερωτήσεις Ευρωβουλευτών και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η δευτερολογία του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Στην ομιλία του ο ΠτΔ ανάφερε ότι σε 5 - 10 χρόνια οι περιφερειακές ενεργειακές διασυνδέσεις της Κύπρου με γειτονικά κράτη θα συνεισφέρουν στη διοχέτευση ενέργειας προς την Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική. «Άρα η ΕΕ πρέπει να στείλει μήνυμα αποτροπής σε όσους δημιουργούν ταραχες στην περιοχή». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, καμία άλλη χωρα δεν εξαιρείται από τις συνεργασίες χωρών στην περιοχή, εφόσον σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Επίσης ο Πρόεδρος τόνισε ότι «εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και σηματοδοτεί την επιστροφή στο σπίτι μας. Στο κοινό μας σπίτι. Σήμερα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια πορείας, η Κύπρος αποτελεί ενεργό μέλος της ΕΕ».

Ακολούθως ο ΠτΔ ανάφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη θητεία της διακυβέρνησής του, αποτελεί η αποτελεσματική ενάσκηση της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026. «Είχα την ευλογία να συμμετέχω ενεργά στην πρώτη προεδρία της Κύπρου το 2012 και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και η επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου από την Κύπρο θα αποτελέσει σημαντικότατο ορόσημο τόσο για την Ένωση όσο και για τη χώρα μου», είπε.  

«Πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο μοντέλο ειρήνης και ευημερίας μετά από ένα φρικτό πρώτο μισό του 20ου αιώνα που στοίχησε τις ζωές σε εκατομμύρια ανθρώπων στην ήπειρό μας. Έχω πλήρη συναίσθηση, ως σημερινός Ευρωπαίος ηγέτης, ότι έχουμε χρέος να εξελίξουμε αυτό το μοντέλο ειρήνης που μας εναπόθεσαν οι μεγάλοι οραματιστές Σουμάν, Μονέ, Αλτιέρο Σπινέλι, Πωλ-Ανρί Σπάακ και Σιμόν Βέιλ», ανάφερε εξάλλου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση