ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μέρκελ σε Ερντογάν: «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται»

Τι αναφέρουν Ελλαδικά ΜΜΕ για τη συνομιλία Μέρκελ με Ερντογάν και Μητσοτάκη

Εντύπωση προκαλεί ο διάλογος μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν κατά της διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

Η καγκελάριος τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειάς της για να μειωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος στο κεντρικό δελτίο του Open, το τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να μη βγει το Oruc Reis στη Μεσόγειο.

Κατά το ρεπορτάζ, η Μέρκελ είπε στον Ερντογάν ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται».

Προσέθεσε ότι: «Να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Oruc Reis για έρευνες». Η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

Τέλος, η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει διάλογος της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ όσο συνεχίζεται η ένταση.

Η Γερμανία προωθεί τον διάλογο, αλλά, αφού πέσουν οι τόνοι.

Η επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν και Μητσοτάκη:

Συμπτωματικά, την Τρίτη 21 Ιουλίου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Αθήνα προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια. Μετά τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Χάικο Μάας συνειδητοποίησε ότι η NAVTEX 0979/20 του παράκτιου σταθμού της Αττάλειας έφερνε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου.

Λίγες ώρες μετά, η καγκελάριος της Γερμανίας Aνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε πρώτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια στον Ταγίπ Ερντογάν, αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλία διαμεσολάβησης προτού η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επικοινωνία με την Aνγκελα Μέρκελ ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κλιμάκωση δημιουργήθηκε μονομερώς από την Τουρκία και μετέφερε απλώς την απόφαση της κυβέρνησής του για υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με κάθε τρόπο, ακόμη και με ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εάν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία ξεκινούσαν έρευνες σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, η καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Τουρκίας. Η κυρία Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση θεωρούνται αξιόπιστοι συνομιλητές του τουρκικού καθεστώτος όχι απλώς επειδή επί πολλά χρόνια ακολουθούν πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας, ούτε μόνο λόγω των γερμανικών επενδύσεων στην Τουρκία (την περίοδο 2002-2019 οι απευθείας γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία ανήλθαν στα 10 δισ. ευρώ), αλλά και επειδή το Βερολίνο ήταν ο βασικός «κυματοθραύστης» εντός της Ε.Ε. για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Πρόκειται για οικονομικά αντίποινα που ζήτησε πιεστικά η ελληνική κυβέρνηση τόσο στις διατραπεζικές ευρωτουρκικές σχέσεις όσο και στον τουρκικό τουριστικό τομέα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν πως αν τα τουρκικά πλοία ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο και προκληθεί θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τότε η διαχείριση της κατάστασης θα καταστεί πολύ δύσκολη.

Το μήνυμα από το Βερολίνο προς τη Αγκυρα ήταν ότι σε περίπτωση που οι τουρκικές σεισμικές έρευνες πυροδοτήσουν στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, τότε οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα είναι υποχρεωμένες να συνδράμουν την Ελλάδα και παραλλήλως να ενεργοποιήσουν κυρώσεις οι οποίες θα τσακίσουν την τουρκική οικονομία.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν δηλώνοντας ότι είναι ακατανόητη η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και δεν βοηθά να γίνει ένας κανονικός διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Πηγή: Cnn.grProtothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση