ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

MED9: Έκκληση για διορισμό απεσταλμένου των ΗΕ για το Κυπριακό

Αναλαμβάνει την Προεδρία των MED9 για το 2024 η Κύπρος

ΚΥΠΕ

Για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών που θα παρέχει σημαντική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία καλούν τα εννιά μεσογειακά κράτη που μετέχουν στην ομάδα MED9 στην Διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής τους στη Μαλτα, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακόμη χαιρετίζουν την ετοιμότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο στηρίζοντας όλα τα στάδια της υπό την αιγίδα των ΗΕ διαδικασίας, με όλα τα μέσα στη διάθεση της, περιλαμβανομένου του έγκαιρου διορισμού ενός εκπροσώπου της ΕΕ.

Εξάλλου σημειώνουν πως η απτή συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των ΗΕ παραμένει εξαιρετικά σημαντική και καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα των ΗΕ, τον περασμένο μήνα στην Πύλα, όπως και άλλες παράνομες ενέργειες επί του εδάφους, περιλαμβανομένων στα Βαρώσια και καλούν για την αναστροφή τους.

Στο απόσπασμα για το Κυπριακό στη Διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεταιι συγκεκριμένα πως οι εννιά μεσογειακές χώρες παραμένουν πλήρως προσηλωμένες «σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, καθώς και το κεκτημένο». «Προς τον σκοπό αυτό, καλούμε για τη γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών που θα παρέχει σημαντική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία», προστίθεται.

«Χαιρετίζουμε, επίσης», αναφέρουν, «την ετοιμότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο στηρίζοντας όλα τα στάδια της υπό την αιγίδα των ΗΕ διαδικασίας, με όλα τα μέσα στη διάθεση της, περιλαμβανομένου του έγκαιρου διορισμού ενός Εκπροσώπου της ΕΕ. Υπό το φως των πιο πάνω, καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα των ΗΕ, τον περασμένο μήνα στην Πύλα, όπως και άλλες παράνομες ενέργειες επί του εδάφους, περιλαμβανομένων στα Βαρώσια και καλούμε για την αναστροφή τους».

«Η απτή συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των ΗΕ παραμένει εξαιρετικά σημαντική σε σχέση με αυτό. Πιστεύουμε πως η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία», αναφέρεται στη Διακήρυξη.

Προσβλέπουμε, προστίθεται, «στη συζήτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2023 και προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων».

«Οι λύσεις σε εκκρεμούντα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειρηνικά μέσα και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να διατηρηθούν και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να τυγχάνουν σεβασμού», αναφέρεται.

Αναλαμβάνει την Προεδρία των MED9 για το 2024 η Κύπρος

Στη σύνοδο των MED9 οι ηγέτες αποφάσισαν όπως η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία των MED9 για το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση