ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λετυμπιώτης για Χλώρακα – «Πρώτιστο μέλημά μας η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας»

Δρομολογούνται τα κυβερνητικά μέτρα για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

ΚΥΠΕ

Πρώτιστο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και η εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των σχετικών διαταγμάτων ιδιαίτερα στην κοινότητα της Χλώρακας, δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Οι δηλώσεις του κ. Λετυμπιώτη έγιναν μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των μεταναστών στη Χλώρακα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το βράδυ της Τρίτης η παρουσία της Αστυνομίας στη Χλώρακα ήταν πολύ ισχυρή και έντονη. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ευθύνες για τα πρόσφατα επεισόδια στη Χλώρακα, ο κ. Λετυμπιώτης υπέδειξε ότι «αυτό που προέχει σήμερα είναι να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να μην ξαναδούμε τα περιστατικά και τις εικόνες των τελευταίων ημερών». «Όλα τα πλάνα επιχειρήσεων αξιολογούνται διαρκώς και εκεί που βλέπουμε ότι υπάρχουν αδυναμίες θα αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τους μετανάστες που θα φύγουν από το συγκρότημα της Χλώρακας, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει αποφάσεις κατά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για όσους βρίσκονται παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όσοι είναι αιτητές ασύλου έχουν μεταφερθεί στην Κοφίνου όπου τους δόθηκε το δικαίωμα της εθελούσιας αποχώρησης», τόνισε.

Μιλώντας για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει αναλάβει να τους βρει εναλλακτική στέγη. «Στους νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ήδη υπάρχουν, έχει δοθεί περιθώριο δύο εβδομάδων για να μπορέσουν να βρουν εναλλακτική στέγη», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση επί του ίδιου θέματος, ο κ. Λετυμπιώτης υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εφαρμόσει το διάταγμα της Επάρχου Πάφου το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί». Σε λίγες μέρες, συνέχισε, το συγκρότημα που έχει απασχολήσει τους κατοίκους της Χλώρακας θα εκκενωθεί και θα σφραγιστεί. «Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούνται διαρκώς επιχειρήσεις για εντοπισμό όσων παράνομα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όσοι εντοπίζονται συλλαμβάνονται και ακολουθείται η διαδικασία της αποχώρησής τους», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς της Αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και να υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας στη Χλώρακα «μέχρι να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναδούμε τα έκτροπα που είδαμε τις προηγούμενες μέρες». Ακόμη, είπε ότι όλα τα πλάνα επιχειρήσεων αξιολογούνται. «Όπου εμφανίζονται κενά θα αξιολογηθούν στη βάση εκθέσεων γεγονότων», υπέδειξε.

Δρομολογούνται τα κυβερνητικά μέτρα για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στη σημερινή σύσκεψη το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την επικαιροποίηση των στοιχείων αλλά και την πορεία της υλοποίησης του πλάνου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

«Λόγω του διπλασιασμού των εξεταστών έχουν επιταχυνθεί οι εξετάσεις των αιτήσεων ασύλου σε σχέση με την περσινή περίοδο», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι ενώ πέρσι εξετάζονταν περίπου 1000 αιτήσεις ανά μήνα, σήμερα εξετάζονται 1800 αιτήσεις ανά μήνα.

Επιπλέον, όπως είπε, έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των επιστροφών μέσα από το ειδικό δικαστήριο για σύντομη εξέταση των αιτήσεων. «Για πρώτη φορά στο ιστορικό του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων μεταναστών που αναχωρούν από τη χώρα μας σε σύγκριση με όσους έρχονται παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς του τελευταίου τετραμήνου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι έχουν ήδη ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των αφίξεων, πραγματοποιείται μια εκστρατεία ενημέρωσης σε τρίτες χώρες (Κονγκό, Καμερούν, Νιγηρία). Όπως είπε, έχουν μειωθεί οι αφίξεις κατά 55% τους τελευταίους 4 μήνες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο και οι αιτήσεις ασύλου το 2023 έχουν μειωθεί κατά 53% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Παράλληλα, συνέχισε, ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι υποδομές. «Είναι σχετικές οι εργασίες ύψους €25 εκατ. που γίνονται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο. Θα επιλυθούν προβλήματα, θα βελτιωθούν οι συνθήκες», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κοφίνου και έχει υπογραφεί η σύμβαση για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στις Λίμνες, ύψους €80 εκατ., που θα λειτουργεί ως προαναχωρησιακό κέντρο, θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και θα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων. «Αυτό σημαίνει ότι με το Κέντρο στις Λίμνες έχουμε τη δυνατότητα να εξετάζονται 1.000 αιτήσεις και να αναχωρούν 1.000 άτομα κάθε τρεις εβδομάδες», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το Κέντρο στις Λίμνες αναζητούνται λύσεις που θα μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές ενέργειες για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έκανε λόγο για την κοινή σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η σχετική εκστρατεία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2023 διενεργήθηκαν 1.525 έλεγχοι όπου εντοπίστηκαν 83 περιπτώσεις, είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί μέσω αυτής της εκστρατείας.

Ακόμη, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γίνεται εντατική προσπάθεια για πάταξη κυκλωμάτων και δικτύων διακίνησης μεταναστών. «Είναι σχετικές και οι πρόσφατες συλλήψεις στη βάση πληροφοριών και αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

«Το πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, η εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και των σχετικών διαταγμάτων ιδιαίτερα στην κοινότητα της Χλώρακας», τόνισε.

«Το τελευταίο διάταγμα της Επάρχου Πάφου για το συγκρότημα στη Χλώρακα βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και εντός ολίγων ημερών το συγκρότημα θα εκκενωθεί και θα σφραγισθεί σύμφωνα πάντοτε με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ορισθεί κατά την τελευταία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση