ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυπριανού: «Με ποια λογική αποφασίστηκαν τα σημερινά μέτρα;»

Για προχειρότητες κάνει λόγο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

24news team

Την έντονη αντίδραση τόσο των πολιτών, όσο και των πολιτικών προσώπων φέρεται να προκάλεσαν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (29/12) από την Κυβέρνηση, όσον αφορά την προσπάθεια για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έχουν ισχύ από τις 29 Δεκεμβρίου 2020, στις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ 

Oι πολίτες για μια ακόμη φορά διερωτώνται πότε η συμβουλευτική-επιστημονική επιτροπή συνεδρίασε και πότε εισηγήθηκε τα νέα αυστηρότερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από σήμερα μέχρι και τις 10/1/2021. Ποια είναι η λογική αυτών των μέτρων;
Πως γίνεται να επιτρέπεται να έχουμε μπουλούκια κόσμου στις εμπορικές οδούς των πόλεων, ή μεγάλη συγκέντρωση κόσμου σε υπεραγορές αλλά ούτε για την παραμονή της πρωτοχρονιάς να μην επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε σπίτι 10 άτομα από τρεις διαφορετικές οικογένειες;
Πως επιτρέπεται να συγκεντρώνονται χιλιάδες στους εμπορικούς δρόμους αλλά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πέραν των δύο προσώπων σε ανοιχτούς χώρους;
Οι πολίτες, που όλη αυτή την περίοδο υπομένουν με θυσίες τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους, αναμένουν εξηγήσεις. Αν υπάρχουν.

Νωρίτερα

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, ο οποίος μέσω Twitter χαρακτήρισε «προχειρότητες και σπασμωδικές αντιδράσεις» τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας.

«Όταν έπρεπε να γίνει έγκαιρος σχεδιασμός δεν έγινε. Με ποια λογική αποφασίστηκαν τα σημερινά μέτρα;» διερωτήθηκε.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

Aπαγορεύεται η παρουσία σε οικίες ατόμων πέραν των μόνιμα σε αυτή διαμενόντων. Εξαιρέσεις για την παρουσία μη μόνιμα διαμενόντων σε οικίες δίνονται για τους ακόλουθους σκοπούς:

1. Για σκοπούς φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους.

2. Για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.

Διευκρινίζεται ότι μόνο για την 31η Δεκεμβρίου 2020, επιτρέπεται η παρουσία πέραν των μόνιμα διαμενόντων σε οικία νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, ότι παραμένουν σε ισχύ οι πιο κάτω απαγορεύσεις σε ανοικτούς υπαίθριους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους:

1. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις πέραν των δύο ατόμων, εξαιρουμένων των ανήλικών τέκνων που συνοδεύουν τους γονείς τους, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συνάθροισης, όπως πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κτλ.

2. Απαγορεύονται οι μαζικές και άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρελάσεις, συναυλίες, πανηγύρια, περιλαμβανομένων φεστιβάλ, χριστουγεννιάτικων παζαριών καθώς και παρεμφερών εκδηλώσεων σε δημόσιου ή ιδιωτικούς χώρους.

Για την εποπτεία της τήρησης των Διαταγμάτων, αρμόδια Αρχή είναι η Αστυνομία Κύπρου και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες είτε επώνυμα είτε ανώνυμα διαβιβάζοντας πληροφορίες για παραβιάσεις Διαταγμάτων, στη Μονάδα που έχει συσταθεί από την Αστυνομία Κύπρου για τον σκοπό αυτό, στα τηλέφωνα 1460, 22 606 803 και 22 606 804.

Παράλληλα, για σκοπούς αποσυμφόρησης και περιορισμού της πιθανότητας μετάδοσης του ιού σε εργασιακούς χώρους, από αύριο, 30 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας εργάζονται με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας στα γραφεία για διαχείριση επειγόντων θεμάτων και εξυπηρέτηση πολιτών για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Το προσωπικό που θα αποδεσμευτεί θα παραμείνει στην οικία του προκειμένου να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας. Στο πλαίσιο καθορισμού του προσωπικού ασφαλείας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για περιορισμό υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύσταση γίνεται και προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως εκεί και όπου είναι εφικτό, να δοθούν διευκολύνσεις στο προσωπικό για κατ’ οίκον τηλεργασία.

Οι πιο πάνω αποφάσεις θα ρυθμιστούν με Διάταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση