ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κόμπος για την απόφαση Κιουρσάτ - Δεν επηρεάζει την προσέγγιση της ΚΔ

Τι είπε για την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος

ΚΥΠΕ

Δεν επηρεάζει την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας η χθεσινή απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για την υπόθεση Ακάν Κιουρσάτ, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας για εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη δημιουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Προσέθεσε πως πρόκειται για μια εν εξελίξει διαδικασία και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί για τα επόμενα βήματα υλοποίησης του πλάνου που έχουν εκπονήσει Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία για το ζήτημα του σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Ερωτηθείς αρχικά από παρευρισκόμενους δημοσιογράφους αν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα και τις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν ενόψει της καθόδου της στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, ο κ. Κόμπος είπε ότι υπάρχει μία ενημέρωση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αλλά βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδια, χαρακτηρίζοντας τη διαμόρφωση του προγράμματος ως μία ρευστή κατάσταση.

«Εμείς ξέρουμε τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί αρχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εκείνο το σημείο και μετά θα δούμε αναλόγως του πώς θα έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα αν θα υπάρχει κάποια συνέχεια που λογικά θα υπάρχει, καθώς επίσης και ποιους άλλους θα συναντήσει όταν θα είναι στην Κύπρο, αλλά και φυσικά και όταν θα έχουμε επίσκεψη είτε στις Βρυξέλλες, είτε σε άλλες πόλεις», σημείωσε σχετικά.

Σε ερώτηση αν η κ. Ολγκίν αναμένεται να βρεθεί στην Άγκυρα στο προσεχές χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε σε αυτή τη χρονική στιγμή η ενημέρωση του Υπουργείου είναι ότι έρχεται στην Κύπρο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει από πλευράς Λευκωσίας προετοιμασία κάποιων προτάσεων για την επίτευξη προόδου στην εν λόγω προσπάθεια, ο κ. Κόμπος είπε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή προετοιμασία ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα και να δει πώς μπορεί να υποβοηθήσει την πρόοδο της διαδικασίας.

«Έχουμε κάνει τη σχετική προετοιμασία, αν αυτό αφορά σε ιδέες, υποβολή ιδεών, ή πώς αυτό θα γίνει, εάν θα γίνει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε δημόσια να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε σχετικά, προσθέτοντας δεν έχει ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο από την κ. Ολγκίν ενόψει της δεύτερης καθόδου της στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για αναστολή της ποινικής δίωξης του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ και την άποψη ότι με την απόφαση αυτή δημιουργείται προηγούμενο σε σχέση με μέτρα που ενδεχομένως να εξέταζε η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση του σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Κόμπος είπε ότι η ανακοίνωση και η αιτιολόγηση της Νομικής Υπηρεσίας μιλά από μόνη της, χαρακτηρίζοντας τους λόγους της απόφασης «σαφέστατους».

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της ΚΔ, είπε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει μελλοντικούς χειρισμούς, προσθέτοντας πως αν δει κάποιος την ουσία της υπόθεσης μπορεί να εξαγάγει τα κατάλληλα συμπεράσματα κατά πόσον αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει μια προσέγγιση που έχει διαμορφώσει η ΚΔ, σημειώνοντας πως η δική του απάντηση είναι πως δεν θα μπορούσε.

Σε ερώτηση για τα υπόλοιπα μέτρα που θα επεξεργαζόταν η Κυβέρνηση μαζί με τη Νομική Υπηρεσία και πιθανή ενεργοποίηση κάποιων εργαλείων που είχαν αδρανήσει τα προηγούμενα χρόνια, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων για τη προώθηση και υλοποίηση του πλάνου, προσθέτοντας ότι θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα.

Συμπλήρωσε πως πρόκειται για μια εν εξελίξει διαδικασία, η οποία δεν επηρεάζεται από τη χθεσινή απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ είπε στις δικές του σύντομες δηλώσεις ότι η κ. Ολγκίν θα συνεχίσει μετά την άφιξή της τις συναντήσεις της στην Κύπρο και εξέφρασε τη στήριξή του στη διαδικασία.

Ερωτηθείς για τον κύριο σκοπό του δεύτερου γύρου συναντήσεων, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ θα προσπαθήσει να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε με σκοπό την επίτευξη προόδου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση