ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δήλωση Επ. Διοικήσεων για Ευρωεκλογές: Δέσμευση για δημοκρατική, διαφανή και υπεύθυνη Ε.Ε.

Παροτρύνουν όλους τους ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους στη δημοκρατική συμμετοχή και να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές

24news team

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι Επίτροποι Διοικήσεως/Διαμεσολαβητών της ΕΕ σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, μεταξύ των οποίων και Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Στην κοινή τους δήλωση, οι Επίτροποι επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για μια δημοκρατική, διαφανή και υπεύθυνη Ευρωπαϊκή Ένωση που θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες και επαναλαμβάνουν την πεποίθησή τους ότι μια ισχυρή εκλογική εντολή αποτελεί ουσιαστικό μέρος της δημοκρατικής λογοδοσίας της Ένωσης.

Παροτρύνουν, δε, όλους τους ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους στη δημοκρατική συμμετοχή και να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές καθότι, όπως υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση, τα εν λόγω δικαιώματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και η υγεία των δημοκρατικών θεσμών απαιτεί συνεχή ενίσχυση μέσω ισχυρής συμμετοχής των πολιτών.

Αυτούσια η δήλωση

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα διαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εκπροσωπήσουν τους ευρωπαίους πολίτες κατά την εκπόνηση νέων νόμων μαζί με τα κράτη μέλη και θα βοηθήσουν να καθοριστεί ποιος διοικεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στον καθορισμό του συλλογικού μας μέλλοντος, ιδίως μετά την πανδημία COVID-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις και η προτεινόμενη διεύρυνση της Ένωσης σημαίνουν ότι ο ρόλος και η επιρροή της θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και να αυξάνονται.

Κατά συνέπεια, εμείς, οι διαμεσολαβητές και οι πρόεδροι των επιτροπών αναφορών,

Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για μια δημοκρατική, διαφανή και υπεύθυνη Ευρωπαϊκή Ένωση που θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες.

Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή μας ότι μια ισχυρή εκλογική εντολή αποτελεί ουσιαστικό μέρος της δημοκρατικής λογοδοσίας της Ένωσης.

Παροτρύνουν όλους τους επιλέξιμους ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους στη δημοκρατική συμμετοχή και να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές.

Υπενθυμίζουμε ότι τα δικαιώματα αυτά δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και ότι η υγεία των δημοκρατικών μας θεσμών απαιτεί συνεχή ενίσχυση μέσω ισχυρής συμμετοχής των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση