ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Κλειδωμένοι» στα ελληνικά όπλα πετάνε οι Τούρκοι πιλότοι

«Ψάχνονται» για ατύχημα

Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας από τη μια δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα και για τον επαγγελματικό τρόπο αντίδρασης των Ελλήνων πιλότων αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται βαθιά ανήσυχοι για την κλιμακούμενη ένταση στον αέρα

Αν και «κλειδωμένος» στα πολυβόλα του ελληνικού f-16 και σε κατάσταση «kill» για μεγάλο χρονικό διάστημα o Toύρκος πιλότος βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Κατέβασε το αεροπλάνο του και πέρασε 150 μέτρα πάνω από την τεράστια ελληνική σημαία στην πλαγιά των Οινουσσών.

Από την πρώτη στιγμή που τα τουρκικά μαχητικά «εισέβαλαν» στον εθνικό εναέριο χώρο βρέθηκαν αμέσως σε μειονεκτική θέση απέναντι στα ελληνικά «γεράκια». Οι Τούρκοι πιλότοι έγιναν νευρικοί και ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας. Με επικίνδυνους και ερασιτεχνικούς ελιγμούς έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ελλήνων πιλότων αλλά και τη δική τους αφού έφτασαν οριακά σε σημείο ακόμα και να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Ακόμα και flares άφησε Τούρκος πιλότος μπροστά από το ελληνικό μαχητικό το οποίο τον καταδίωκε. Θερμοβολίδες είχε χρησιμοποιήσει και στο Καστελόριζο την προηγούμενη ημέρα ένας ακόμη γείτονας αεροπόρος στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από τον Έλληνα αεροπόρο την ώρα που αυτός τον καταδίωκε ανελέητα. Πιθανότατα όταν τον κυρίευσε ο φόβος βλέποντας το Ελληνικό f-16 στα νώτα του.

Όπως εκτιμούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές οι Τούρκοι πιλότοι στις Οινούσσες είχαν ως ξεκάθαρο στόχο να προκαλέσουν «σημαδεύοντας» το ακριτικό νησί και μάλιστα την περιοχή όπου πρόσφατα οι κάτοικοι έβαψαν τα βράχια με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Πάνω στις Οινούσσες νωρίτερα είχε ήδη προσγειωθεί το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού NH-90 το οποίο μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά. Άλλωστε, σχεδόν κάθε φορά που η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται τα ακριτικά μικρονήσια η Άγκυρα στέλνει αεροσκάφη με εντολές να παρενοχλήσουν τα ελληνικά εναέρια μέσα.

Αυτή τη φορά τα τουρκικά f-16 δεν πρόλαβαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ. Ήδη όμως από τα τουρκικά ραντάρ τα προκλητικά μηνύματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, πάντως, σε χαμηλή πτήση που έγινε προς το Καστελόριζο από ελικόπτερο που μετέφερε τον Διοικητή - Καταδρομέα της ΑΣΔΕΝ, ουδείς μάλλον αντιλήφθηκε την παρουσία του πτητικού μέσου την στιγμή μάλιστα που τα ελληνικά «γεράκια» καιροφυλακτούσαν.

«Πετάτε πάνω από τουρκική περιοχή, απομακρυνθείτε άμεσα», φώναζε από τον ασύρματο στο ελικόπτερο το οποίο μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ ο Τούρκος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας για να προσθέσει με θράσος: «Καλούμε τώρα την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αν δεν φύγετε».

Όταν, όμως έφτασαν τα τουρκικά αεροσκάφη στην περιοχή είχαν ήδη σπεύσει τα ελληνικά «φαντάσματα» από την 337 Πολεμική Μοίρα και το αεροδρόμιο επιφυλακής της Σκύρου. Και μάλιστα με δύο από τους πλέον έμπειρους και σκληρούς μαχητές που διαθέτει στις τάξεις της η Πολεμική Αεροπορία.

Όπου εμφανιζόταν ζεύγος τουρκικών αεροπλάνων μπροστά του έβρισκε ελληνικά «φτερά». Σε 12 συνολικά υπερπτήσεις προχώρησαν οι γείτονες όχι μόνο στις Οινούσσες αλλά και στη γειτονική Παναγιά όπως και εκατοντάδες μίλια Νοτιοανατολικά στην ακριτική Ρω στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ το οποίο έρχεται να προστεθεί στη συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα των τελευταίων εβδομάδων. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι όλα τα τουρκικά f-16 μπήκαν οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας από τη μια δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα και για τον επαγγελματικό τρόπο αντίδρασης των Ελλήνων πιλότων αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται βαθιά ανήσυχοι για την κλιμακούμενη ένταση στον αέρα. Ο συνδυασμός μεγάλου αριθμού μαχητικών, νευρικών Τούρκων πιλότων και επικίνδυνων ελιγμών πολλαπλασιάζουν το ενδεχόμενο ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες τονίζουν χαρακτηριστικά.

Τα ατσάλινα νεύρα των Ελλήνων αεροπόρων, η ψυχραιμία τους αλλά και οι συνεχείς εντολές από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έχουν έως τώρα αποτρέψει το ατύχημα. Οι επιτελείς, πάντως, βλέποντας τη διάθεση των γειτόνων να ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο ακόμα και να το επιδιώκουν.

Με νέες παράτυπες Navtex η Άγκυρα τις επόμενες ημέρες «σημαδεύει» εκ νέου την περιοχή του Καστελόριζου. Ναυτικές ασκήσεις σχεδόν πάντα σημαίνουν και μπαράζ προκλήσεων στον αέρα με την Πολεμική Αεροπορία να παραμένει συνεχώς σε πλήρη εγρήγορση.

 

Πηγή: newpost

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X