ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κι όμως ο ΠτΔ δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος - Ποιοι είναι

Αυτοί είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι αξιωματούχοι

24news team

Το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης (22/02) έδωσε στη δημοσιότητα τις απολαβές των κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων. Όπως αναφέρει, «η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του Κράτους επιτρέπει στον πολίτη να καθιστά τις κρατικές υπηρεσίες περισσότερο υπόλογες, ενώ η αρχή της διαφάνειας έχει ενσωματωθεί με ρυθμιστικές πρόνοιες στο νομοθετικό μας πλαίσιο για χρηματοοικονομική διαχείριση και έλεγχο από το 2014».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος και οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο Πρόεδρος και οι Δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι κρατικοί αξιωματούχοι στην Κύπρο, σε ό,τι αφορά την ετήσια μισθοδοσία τους με τις ετήσιες απολαβές τους να φτάνουν τις €114.491. Οι συνολικές καθαρές απολαβές των εν λόγω αξιωματούχων υπερβαίνουν τις συνολικές ετήσιες απολαβές του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες ανέρχονται στις 114.039 ευρώ. Να σημειωθεί πως αυτό συμβαίνει σε αρκετές χώρες για να μην υπάρχει ο κίνδυνος χρηματοδότησής τους.

Στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων αξιωματούχων ακολουθούν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εφετείου με ετήσιες απολαβές €103.415. Την τέταρτη μεγαλύτερη ετήσια μισθοδοσία παρουσιάζει η Πρόεδρος της Βουλής με €92.731, ενώ την πέμπτη μεγαλύτερη μισθοδοσία καταγράφει ο Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου με ετήσιες απολαβές €92.332.

Ψηλές ετήσιες απολαβές παρουσιάζονται και για τον Επίτροπο Εποπτείας Υγείας και για τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού αμφότεροι με €91.440, ενώ πάνω από το όριο των €90.000 βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (€90.572).

Ο ετήσιος καθαρός μισθός ανεξάρτητων αξιωματούχων, όπως ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας ανέρχεται σε €89.147, επίπεδο στο οποίο βρίσκονται επίσης οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΚΥΠ και ο Αρχιπρωτοκολλητής.

Οι ετήσιες καθαρές απολαβές των Υπουργών και Υφυπουργών ανέρχονται σε €75.674, ενώ οι απολαβές των βουλευτών και θρησκευτικών εκπροσώπων ανέρχονται σε €65.100.

Τη χαμηλότερη καθαρή ετήσια μισθοδοσία αξιωματούχου έχει ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας με €41.155.

Το Γενικό Λογιστήριο σημειώνει ότι οι ετήσιες απολαβές βασίστηκαν στην μισθοδοσία του Φεβρουαρίου του 2024.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου

Η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του Κράτους επιτρέπει στον πολίτη να καθιστά τις κρατικές υπηρεσίες περισσότερο υπόλογες, ενώ η αρχή της διαφάνειας έχει ενσωματωθεί με ρυθμιστικές πρόνοιες στο νομοθετικό μας πλαίσιο για χρηματοοικονομική διαχείριση και έλεγχο από το 2014.

Με βάση το πιο πάνω πλαίσιο, η αναβάθμιση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που παρέχεται από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας προς το κοινό είναι επιτακτική και συνεχής. Μέσα από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας www.treasury.gov.cy, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για παροχή χρήσιμης και έγκαιρης πληροφόρησης, παρουσιάζονται και επικαιροποιούνται ανά εξάμηνο οι ακαθάριστες και οι καθαρές μισθολογικές απολαβές των κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που πληρώνονται με πάγιο μισθό), ανά κλίμακα και βαθμίδα.

Η πιο πάνω πληροφόρηση είναι αναρτημένη κάτω από την Ενότητα “Τομείς”, Υποενότητα “Μισθολογικές Υπηρεσίες/ Μισθοί” και επιλογή “Απολαβές Δημόσιων Υπαλλήλων και Κρατικών Αξιωματούχων”, ενώ οι ισχύοντες πίνακες μισθοδοσίας για το 2024 παρουσιάζονται ξεχωριστά μέσα στην εν λόγω ενότητα, στους πιο κάτω συνδέσμους:

Διευκρινίζεται ότι σχετικά με το ποσό των καθαρών μισθολογικών απολαβών που παρουσιάζεται, αυτό βασίζεται μόνο στις αποκοπές που προκύπτουν διά νόμου. Για σκοπούς υπολογισμού του φόρου εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη επιπλέον αφαιρέσεις/απαλλαγές/εκπτώσεις ή άλλα εισοδήματα που ενδεχομένως να ισχύουν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Για τους μισθούς κρατικών υπαλλήλων πατήστε ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X