ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΚΕ για μέτρα κυβέρνησης για την ακρίβεια

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών πληθωριστικών τάσεων που διανύουμε, αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα που η Κυβέρνηση ιεραρχεί στις άμεσες προτεραιότητές της.

Είναι ακριβώς σε αυτό τον άξονα που εντάσσεται και η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά της καθημερινότητας και συγκεκριμένα ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων.

Το μέτρο για εφαρμογή μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί ένα ακόμα μέτρο που συμπεριλαμβάνεται σε ένα πακέτο μέτρων που στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση της ακρίβειας και ανακούφιση του κυπριακού νοικοκυριού. Σε συνάρτηση με το τελευταίο αυτό μέτρο έχει ανακοινωθεί πρόσφατα και η πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία της πλατφόρμας "e-kalathi", ένα ψηφιακό εργαλείο άμεσης ενημέρωσης για τις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων αλλά και η απόφαση για παράταση των μέτρων για επιδότηση κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων. Μέτρα για την επιτάχυνση της Πράσινης Μετάβασης της χώρας μας ενισχύουν αυτό το πακέτο με τελευταία την πολύ σημαντική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση του σχεδίου για "Εικονικό Συμψηφισμό Λογαριασμών" (Virtual Net Billing) αλλά και η χθεσινή απόφαση για συμπερίληψη των εκτοπισθέντων που διαμένουν μόνιμα σε κατοικίες που βρίσκονται σε προσφυγικούς συνοικισμούς, στους δικαιούχους αυξημένης χορηγίας του Σχεδίου Χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες».

Εντός αυτής της συλλογικής προσέγγισης εντάσσεται και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών, εκ μέρους της Κυβέρνησης, προς τα Τραπεζικά Ιδρύματα, τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων της χώρας, ως προς τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων και μείωση των χρεώσεων και την αύξηση των καταθετικών επιτοκίων. Πρωτοβουλία που προσεγγίζεται θετικά από τα Τραπεζικά Ιδρύματα, κάποια εκ των οποίων ανακοίνωσαν ήδη τη θετική τους ανταπόκριση, γεγονός που χαιρετίζουμε.

Τα μέτρα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση θα εμπλουτίζονται και θα αξιολογούνται ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες της οικονομίας και του πληθωρισμού στοχεύοντας πάντοτε στην ανακούφιση του κυπριακού νοικοκυριού, αλλά και στη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας. Αυτό άλλωστε επιβάλλει η υπεύθυνη και χρηστή διακυβέρνηση της χώρας: ολιστικές προσεγγίσεις με συνεπείς και συνετές πολιτικές που να θέτουν στο επίκεντρο τους πολίτες.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X