ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΚΕ για Εθνικό Συμβούλιο – «Οι εθνικοί στόχοι επιβάλλουν εθνική ενότητα»

Ενημέρωσε για Πύλα και Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχει κάποια κατάληξη για το θέμα της Πύλας και είμαστε ακόμη σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις μετά την μακρά συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ανέφερε ότι το Εθνικό απασχόλησαν οι εξελίξεις στην Πύλα, το Κυπριακό υπό το φως των επαφών του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο και ενόψει της μετάβασης του ΠτΔ στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση και το μεταναστευτικό.

Είπε ότι στη σύσκεψη έγινε μια εποικοδομητική, ωφέλιμη, ουσιαστική συζήτηση για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να ευχαριστήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολύ εποικοδομητική τους στάση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, προχώρησε σε ενδελεχή ενημέρωση ως προς τους χειρισμούς σε σχέση με την προσπάθεια μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και ενόψει της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

"Ο Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έχει καταστεί σαφές ότι η πλευρά μας, η Κυπριακή Δημοκρατία, ο ίδιος ο Πρόεδρος, είμαστε έτοιμοι για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί", ανέφερε.

Ο ΚΕ είπε ότι ο Πρόεδρος συζήτησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς "και αυτό που μπορούμε να πούμε με ικανοποίηση είναι ότι οι εθνικοί στόχοι επιβάλλουν εθνική ενότητα και είναι αυτό ακριβώς που είδαμε σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου".

"Μια εθνική ενότητα, μια ανταλλαγή απόψεων εποικοδομητική, ουσιαστική, όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις να θέτουν πάνω από όλα το εθνικό όφελος και το εθνικό συμφέρον", ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Είπε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα και με τους διπλωματικούς έγκαιρους χειρισμούς για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή διεθνή κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τον ΚΕ, οι πολιτικές δυνάμεις αναγνώρισαν τους ορθούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών προς κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, και τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας "που θέτει σε πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους το πλαίσιο και επαναβεβαιώνει τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο συμφωνημένο πλαίσιο, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, αλλά και την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, θέση που και ο Πρόεδρος έχει υπογραμμίσει κατ΄επανάληψη και στον Γενικό Γραμματέα".

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι συζητήθηκε και το Μεταναστευτικό και ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πορεία, την εξέλιξη, τις δράσεις και τις επόμενες ενέργειες στις οποίες η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει.

"Αυτό που έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος της Δημορκατίας είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεματική μεταναστευτική πολιτική που ολιστικά θα αντιμετωπίζει το ζήτημα", ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως είναι γνωστό ότι η Κύπρος, ως χώρα πρώτης γραμμής, έχει δεχθεί υψηλές μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια και το Μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί ως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

"Αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους τέσσερεις μήνες, για πρώτη φορά στα ιστορικά που υπάρχει το Μεταναστευτικό είναι η ανατροπή των αριθμών, οι αναχωρήσεις να είναι περισσότερες από τις αφίξεις για πρώτη φορά, να εξετάζεται διπλάσιος αριθμός αιτήσεων σε μηνιαία βάση από ό,τι πέρσι, 1,800 αιτήσεις τον μήνα αντί 1,000", ανέφερε.

Ο ΚΕ είπε επίσης ότι έχει στελεχωθεί το τμήμα αιτήσεων ασύλου με 27 επιπλέον εξεταστές και τον ερχόμενο μήνα θα γίνει πρόσληψη άλλων 25 ατόμων για να επισπευσθούν περαιτέρω οι διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι είμαστε σε διαδικασία ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών και δημιουργίας νέων δομών.

Αναφέρθηκε σε έκκληση της εκτελεστικής εξουσίας προς τις πολιτικές δυνάμεις όπως προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο για σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης "που θεωρούμε είναι αυταπόδεικτο από τις διαδικασίες που έχουν τροχοδρομηθεί ότι θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ριζική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού".

Τόνισε ότι ήταν κοινή γραμμή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, και είναι προφανές και κατηγορηματικό "ότι μέσα από φαινόμενα βίας, μέσα από επεισόδια πρόκλησης υλικών και με κίνδυνο ζωές, δεν μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα".

"Η βία φέρνει βία και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε όλοι μαζί. Η Κυβέρνηση, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Πολιτεία δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα έξαρσης βίας, φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο", τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας και αν είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάποια κατάληξη".

"Βρισκόμασταν και βρισκόμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη. Το πλαίσιο το έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα από την ομόφωνη Δήλωση του και αυτό είναι να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για ανατροπή του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Αυτό είναι ξεκάθαρο και μέσα από τη Δήλωση , να διασφαλιστούν οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, να αποτραπεί η επέκταση της κατοχής από το κατοχικό καθεστώς» ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί που έθεταν ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, την αμφισβήτηση των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και την επέκταση της κατοχής.

"Αυτά δεν τα συζητούμε ούτε εμείς ούτε το ΣΑ", τόνισε.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκύπριους θα ανακοινωθούν πριν από τη Γενική Συνέλευση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα το αποφασίσει αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα έχουν τύχει τελικής επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν όταν ο Πρόεδρος αποφασίσει ότι πρέπει να ανακοινωθούν. Είπε ότι αφορούν τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας σε μια σειρά από τομείς.

"Εχουμε δει δημοσιεύματα, μπορώ να σας πω ότι δεν είναι αυτά τα μέτρα, κάποια εξ αυτών ενδεχομένως να είναι, αλλά δεν είναι αυτή η λίστα των μέτρων που θα ανακοινωθεί" είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα όσα συνέβησαν στη Χλώρακα και σε παρατήρηση ότι βουλευτές ζητούν παραιτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι συνταγματική εξουσία του Προέδρου.

"Εμάς ως Πολιτεία, αυτό που μας απασχολεί και έχουμε θέσει ως στόχο είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας. Είναι η επιβολή του νόμου μέσα από τα συντεταγμένα όργανα μιας ευνομούμενης πολιτείας και αυτό θα αναμέναμε και θα ελπίζαμε αυτή τη στιγμή", ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη και αν υπάρχει κάτι νεότερο είπε ότι θα έχει πολλές επαφές και μόλις τροποποιηθεί το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί.

Επανέλαβε ότι η Γενική Συνέλευση έχε τεθεί ως ορόσημο με αφορμή και την ανάληψη πρωτοβουλίας για επανάληψη των συνομιλιών και αναμένουμε αυτές τις σημαντικές επαφές. "Η Γενική Συνέλευση έχει τεθεί ως ορόσημο όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά. Ήταν ένα ορατό, μεγάλο, σημαντικό ορόσημο, ιδιαίτερα τώρα που ο Πρόεδρος έχει αναλάβει μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια με τα πρόσφατα αποτελέσματα στη συμπερίληψη των Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένουμε και τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει πολύ σημαντικές επαφές", ανέφερε.

Ερωτηθείς εξάλλου για τις επαφές Γιέντζια στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση μέχρι στιγμής, είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι αφού πρώτα αναφερθεί στον ΓΓ των ΗΕ, θα προκύψει ενημέρωση πριν τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη ή κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση