ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΚΕ για αναφορές Στιούαρτ: Πρέπει να υπάρχει αντικειμενική παρουσίαση γεγονότων

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αναμένει τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΚΥΠΕ

Τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει αντικειμενική παρουσίαση των πραγματικών δεδομένων και γεγονότων, εξέφρασε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για δημιουργία προϋποθέσεων έναρξης διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Κόλιν Στιούαρτ, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αναμένει τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές και εξακολουθούμε να εργαζομάστε προς προώθηση τους», είπε. «Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι θα πρέπει να υπάρχει αντικειμενική παρουσίαση των πραγματικών δεδομένων και γεγονότων», πρόσθεσε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τους όρους εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης, με πλήρη σεβασμό και διαφύλαξη του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Επεσήμανε ότι, οι δηλώσεις του επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης, σε απάντηση ερωτήματος δημοσιογράφου, κινήθηκαν στη γραμμή των εκθέσεων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για δημιουργία προϋποθέσεων έναρξης διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Ο κ. Στιούαρτ προέβη την Τετάρτη σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρας της ενημέρωσης του ΣΑ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ενόψει της υιοθέτησης στις 30 Ιανουαρίου του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολή για «παραβιάσεις της ε/κ πλευράς στην Πύλα και άλλου» και με ποιό τρόπο τα ΗΕ σκοπεύουν να τις αντιμετωπίσουν, ο κ. Στιούαρτ δήλωσε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι «να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και ιδιαίτερα να διατηρήσουμε το στρατιωτικό στάτους κβο για να διασφαλίσουμε ότι οι εντάσεις δεν θα αυξηθούν και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα».

«Είχαμε παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη και από τις δύο πλευρές και μάλιστα υπήρξε μια κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, που περιγράφεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και είναι μια κατάσταση που δεν είναι επωφελής για κανέναν (no win situation)» είπε, σημειώντας ότι «ανεβάζει την ένταση και δημιουργεί προβλήματα για όλους».

Είπε ακόμη ότι η ειρηνευτική δύναμη βλέπει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά «και ένα από τα λάθη που γίνονται είναι να εξισώνονται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά σημεία της νεκρής ζώνης».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση