ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΚΕ για Ακρωτήρι: Δεν υπήρξε περιστατικό που να αφορά στην Κύπρο

Αναφερόμενος στην ήχηση σειρήνων το μεσημέρι στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου

ΚΥΠΕ

Δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό που να αφορά στην Κύπρο, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφερόμενος στην ήχηση σειρήνων το μεσημέρι στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Οφείλουμε να αξιολογούμε κάθε πληροφορία στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Τύπου του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «σε σχέση με ενημέρωση που υπήρχε στις Βρετανικές Βάσεις διερευνήθηκε πληροφορία και ένδειξη για ύποπτο αντικείμενο, το οποίο τελικά διαφάνηκε ότι δεν είχε κατεύθυνση προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προς τις Βάσεις».

Ως εκ τούτου, ο συναγερμός έχει λήξει, πρόσθεσε. Σημείωσε ότι ενεργοποιήθηκαν όλα τα μέτρα και όλα τα πρωτόκολλα από πλευράς της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων. «Από πλευράς μας είχαμε αξιολογήσει, αξιολογούμε από την πρώτη στιγμή, κάθε πληροφορία και κάθε ένδειξη. Ως εκ τούτου ενημερώνουμε ότι δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό», είπε.

Ερωτηθείς, είπε ότι «η τελική κατεύθυνση ήταν στην ευρύτερη περιοχή ούτως ή άλλως από την αρχή», ενώ ανέφερε πως «εμείς είχαμε παρακολουθήσει πολύ στενά και παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη».  Πρόσθεσε, επίσης, ότι «έχουν ενημερωθεί ήδη και οι κάτοικοι των Βρετανικών Βάσεων ότι ο συναγερμός έχει λήξει».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι χθες βράδυ, γύρω στις 10.50, λήφθηκε σχετική πληροφορία από τις Υπηρεσίες, σε συντονισμό με τις Βρετανικές Βάσεις, για τη διερεύνηση και πάλι ενδεχόμενου αγνώστου αντικειμένου που ίσως να είχε κατεύθυνση προς τις Βρετανικές Βάσεις. Η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων και πάλι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει, ενημέρωσε για αυτό το ενδεχόμενο. Αφού ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας, διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε κάποιο περιστατικό και ενημερώθηκαν οι πολίτες ότι λήγει ο συναγερμός γύρω στις 11.15 το βράδυ «και ως εκ τούτου ενημερωθήκατε και εσείς επίσημα από εμάς», είπε ο Εκπρόσωπος. «Όποτε έχουμε κάποια ενημέρωση για οποιοδήποτε περιστατικό αυτή η ενημέρωση στη βάση διασταυρούμενων πληροφοριών θα γίνεται άμεσα και το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «περιστατικό σημαίνει ότι υπάρχει αντικείμενο το οποίο έχει κατεύθυνση επιβεβαιωμένη είτε προς τις Βρετανικές Βάσεις ή κάπου αλλού».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο οφείλουμε να πράττουμε και πράττουμε, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται, είναι να αξιολογείται κάθε πληροφορία, να αξιολογείται κάθε ένδειξη και να ενεργοποιούνται από την πρώτη στιγμή όλα τα προληπτικά μέτρα, τα οποία έχουμε στα πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζουμε πιστά, πάντοτε σε συνεργασία με τους εταίρους μας, μαζί με την ανταλλαγή και τον συντονισμό πληροφοριών. Άρα, όταν λέμε ότι δεν έχει υπάρξει περιστατικό, αυτό είναι η ακριβής ερμηνεία και απόδοση των πραγματικών δεδομένων», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε, μεταξύ άλλων πως «θέλουμε να μην υποβαθμίζουμε καμία πληροφορία, να μην υποτιμούμε καμία ένδειξη. Αυτό που είναι πρώτιστο είναι η ασφάλεια της χώρας και των πολιτών. Και σε αυτή τη βάση, τόσο σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αλλά και εμείς με τις Υπηρεσίες αξιολογούμε όλα τα δεδομένα».

Συνάντηση Πάλμα-Χίλι

Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε εξάλλου στη συνάντηση, το πρωί, του Υπουργού Άμυνας, Βασίλη Πάλμα με τον Βρετανό ομόλογό του Τζον Χίλι, «που βρισκόταν για λίγες ώρες στη χώρα μας».

«Η συνάντηση διεξήχθη σε ένα πολύ καλό κλίμα. Έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης της περιφερειακής αλλά και της συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, η οποία είναι πλήρης και πολύ στενή», είπε, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε όπως ο συντονισμός παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον κ. Πάλμα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την έλευση στην Κύπρο του HMS Dragon, «το οποίο αναμένεται την άλλη εβδομάδα και ελικοπτέρων με δυνατότητες anti-drone τα οποία επίσης αναμένονται να έρθουν το επόμενο διάστημα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Κυπριακή Δημοκρατία ευχαρίστησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία της άμυνας της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε κατ’ επανάληψη σημειώσει τις τελευταίες μέρες τις προσπάθειες που λαμβάνονται στη λήψη προληπτικών μέτρων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συνέχισε, «έχουμε επικοινωνήσει με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ασφαλώς την Ελλάδα, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και έχουμε εκφράσει τις ευχαριστίες μας τόσο για την ουσιαστική αλλά και για την άμεση ανταπόκριση, βεβαίως τη Γαλλία, την οποία επίσης ευχαριστούμε». Αναφέρθηκε και στην  Ιταλία, με την Πρωθυπουργό της οποίας, όπως είπε, «είχε μόλις πριν λίγο» τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να την ευχαριστήσει για την πρόθεση και την απόφαση της Ιταλίας να συνδράμει επίσης στη λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε επικοινωνία επίσης και με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, «η οποία έχει επικοινωνήσει την απόφασή της να συνδράμει και εκείνη στη λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων». Σημείωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου «ήταν απόφαση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν και δεν ήταν κατόπιν συντονισμού». Ασφαλώς εντάσσεται και θα υπάρξει ο απαραίτητος υψηλός συντονισμός, στο πλαίσιο των μέτρων που η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Ισπανία θα στείλει φρεγάτα. «Είναι μια από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες φρεγάτες που κατέχει η Ισπανία, με αρκετές δυνατότητες και πέραν των πολλών δυνατοτήτων που έχει, η ισπανική φρεγάτα έχει και δυνατότητες να συνδράμει να συμμετέχει σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για  επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση και από Ολλανδία για αποστολή βοήθειας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε, «είμαστε σε επαφή, όπως έχουμε πει, από την πρώτη στιγμή, πέραν των κρατών που είχαν ανακοινώσει και με άλλα κράτη. Βεβαίως, όπως γίνεται, αυτά θα ανακοινώνονται στη βάση της επικοινωνίας που έχουμε».

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το ΣΕΑ βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του, με κάθε αρμόδια Υπηρεσία» και ότι το κάθε αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει διαρκώς τα μέσα. «Υπάρχει ο κεντρικός συντονισμός υπό το ΣΕΑ αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκεί και όπου χρειάζεται, αυτή η σύσκεψη γίνεται και δια φυσικής παρουσίας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπόψη του αν θα υπάρξει μια νέα σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, «αλλά ο συντονισμός είναι επί 24ώρου βάσεως».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση