ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταρρέει η Δικαιοσύνη αλλά οι δικαστές δεν συναινούν σε αλλαγές

Προθεσμία ενός μηνός για να τα βρουν από Επ. Νομικών

Στέλιος Ξιουρής

Παρά το ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει κατά παραδοχή όλων των εταίρων που εμπλέκονται με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται η κοινωνία και οι πολίτες που προσφεύγουν για να βρουν το δίκαιο τους, εντούτοις η μεταρρύθμιση της όπως περιγράφεται μέσω τριών νομοθετημάτων βρίσκεται εν αμφιβόλω.

Κυριότερος παράγοντας είναι οι επιφυλάξεις που εκφράζουν οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι τα νομοσχέδια έχουν ψήγματα αντισυνταγματικότητας.

Χαρακτηριστικό προς τούτο είναι και η ΕΚΚΩΦΑΝΙΤΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ της Προέδρου του Ανωτάτου από την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής νομικών, που περιορίστηκε στην αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές με την οποία μεταθέτει την ευθύνη για ψήφιση στην Βουλή.

Όπως ακούστηκε στην συνεδρία από τον Γ. εισαγγελέα το Ανώτατο με την προηγούμενη σύνθεση του εξέφρασε την θετική του προσέγγιση κάτι που άλλαξε από την νέα σύνθεση μετά τον διορισμό πέντε νέων δικαστών.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν πάει άλλο και η δικαιοσύνη καταρρέει λόγω καθυστερήσεων, είναι το κοινό συμπέρασμα Γενικού Εισαγγελέα, Υπουργού Δικαιοσύνης, Ανώτατου Δικαστηρίου και Δικηγορικού Συλλόγου.

Προέβησαν σε δραματική εκκλήσεις προς την Επιτροπή Νομικών της Βουλής για να ψηφίσει το ταχύτερο δυνατό τα τρία νομοσχέδια για την αναδόμηση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Σημείο αιχμής παραμένει η σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων, του Συνταγματικού Δικαστηρίωου και του Δικαστηρίου για ποινικές και αστικές υποθέσεις.

Κατά την συνεδρία η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, μίλησε για καλπάζοντα καρκίνο στα δικαστήρια και ανέφερε ότι:

• Εκκρεμούν 42 χιλιάδες πρωτόδικες υποθέσεις

• 5 χιλιάδες εφέσεις

• Υπάρχει καθυστέρηση μέχρι και 7 χρόνια για ολοκλήρωση μιας δίκης

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης επεσήμανε:

• Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν καθυστερήσεις σε υποθέσεις μέχρι και 15 χρόνια

• Εκκρεμούν στο Ανώτατο Δικαστήριο πολλές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας

• Δεν είναι σωστό σήμερα οι ίδιοι Ανώτατοι Δικαστές να δικάζουν καταγγελίες εναντίον Δικαστών του Ανωτάτου, δηλαδή αδελφών τους και γι αυτό επιβάλλεται η σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, υπέδειξε ότι το σύστημα έχει καταρρεύσει. Είναι ανάγκη τόνισε να υπάρξει εξειδίκευση των δικαστών και με την σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων, επανερχόμαστε ουσιαστικά στο Σύνταγμα του 1960.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης ανακοίνωσε ότι δόθηκε ένας μήνας για διαβουλεύσεις και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση με στόχο να ψηφιστεί πριν τον Δεκέμβριο, ορόσημο για να προχωρήσει και η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και η απορρόφηση κονδυλίων

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διαφωνεί με την σύσταση δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων. Πρέπει πρώτα να συγκεραστούν οι διαφωνίες στο Ανώτατο. Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις οφείλονται στις άλλες πλευρές και όχι στην Βουλή.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ότι η δικαιοσύνη καταρρέει και αφέθηκε στην τύχη της. Η Βουλή δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, αλλά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση