ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2022

Εγκρίθηκε με 30 ψήφους

24news team

Υπερψηφίστηκε σε νόμο ο κρατικός προϋπολογισμός 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής με 30 ψήφους υπέρ και 25 κατά.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι Δημοκρατικός Συναγερμός με 17 ψήφους, ΔΗΚΟ με 9 ψήφους, ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με 4 ψήφους ενώ υπέρ τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Κατά του προϋπολογισμού του 2022 τάχθηκε το ΑΚΕΛ έχοντας 15 ψήφους, ΕΛΑΜ με 3 ψήφους, ΕΔΕΚ με 4 ψήφους και το Κίνημα Οικολόγων με 3 ψήφους.


 Προϋπολογισμός 2022: «Στόχος να αποκατασταθεί το κύρος της Βουλής»


 Κατατέθηκαν συνολικά 96 τροπολογίες

Ο ΔΗΣΥ δεν κατέθεσε τροπολογίες και καταψήφισε όλες τις τροπολογίες.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

• Αποκοπή όλων των κονδυλιών για την αποκρατικοποίηση ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών, κρατικών επιχειρήσεων και κυβερνητικών τμημάτων. Εξαιρούνται δαπάνες για την ανάπτυξη του λιμανιού και τη μαρίνας της Λάρνακας , της περιοχής Τροόδους και του Χρηματιστηρίου.

Σταύρωμα, δηλαδή δέσμευση:

• 500 χιλιάδων ευρώ, από σύνολο ενός εκ. ευρώ για εκστρατείες ενημέρωσης.

• ποσού 4 εκ. ευρώ για χορηγίες από Υπουργικό Συμβούλιο.

• 25 εκ. ευρώ για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

• 10 εκ. ευρώ για το Σχέδιο Εστία

Για να αποδεσμευτούν τα ποσά αυτά θα πρέπει να τύχουν έγκρισης από την Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΛΑΜ ΔΗΠΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

Σταύρωμα ή δέσμευση:

• 37 εκ. για παροχές στέγασης και παροχές κοινωνικής πρόνοιας

• 4.5 εκ. οικοδομικά έργα σε οικίες και πολυκατοικίες

ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ ΔΗΠΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

• Προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για Αγορά Ακίνητης Περιουσίας από την κυβέρνηση, να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Δέσμευση:

· 30,4 εκ. για συγχρηματοδοτούμενα έργα με Ευρωπαϊκή Ένωση.

• 10 εκ. για οπτικοακουστική βιομηχανία

• 50,8 εκ. για φοιτητικά επιδόματα

ΑΚΕΛ ΕΛΑΜ ΕΔΕΚ ΔΗΠΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

Δέσμευση

• 200 χιλιάδες για μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού σκυροδέματος

ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΛΑΜ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Δέσμευση

• 500 χιλιάδες ευρώ για καταφύγια ζώων

ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

• Τερματισμό των υπηρεσιών συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργών με την λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

· Και επαναφορά στην προηγούμενη μισθολογική βαθμίδα, υπαλλήλων του δημοσίου, οι οποίοι μετακινήθηκαν σε θέσεις συμβούλων της κυβέρνησης, δηλαδή πολιτικοί διορισμοί.

ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΔΗΠΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

Αποκοπή

 • 7% των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου

• 10% για συνέδρια, σεμινάρια και συμβουλευτικές υπηρεσίες

 Δέσμευση

 • 3,3 εκ. για εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων

 ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ ΔΗΠΑ

 ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

 Αποκοπή

 • 4.3 εκ. χορηγία στο ίδρυμα Γρίβα Διγενή και αγορά οικίας Αζίνα στην Πάφο για μετατροπή του σε μουσείο Διγενή.

 ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

 ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

 Δέσμευση:

 • Αμοιβών ειδικών συμβούλων συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών, Υφυπουργών και κυβερνητικού εκπροσώπου, με εξαίρεση τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

• 21,8 εκ. για υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

 ΔΗΚΟ ΕΛΑΜ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

 ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

 · 74 εκ. ευρώ για χορηγίες για δημόσιες μεταφορές

• 11,6 εκ. για χορηγίες για στήριξη του τουριστικού προϊόντος

ΕΔΕΚ ΔΗΠΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

 ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

 · Δέσμευση όλων των κονδυλιών για αγορά νέων οχημάτων

Σταύρος Παπαδούρης: «Οι Οικολόγοι καταψηφίζουν τον Προϋπολογισμό»

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής πως εξέτασε το κορυφαίο νομοθέτημα του κράτους με πρόθεση να είναι δίκαιος αλλά διαπίστωσε πως από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι οι αριθμοί και οι πράξεις δεν συνάδουν καθόλου με τα λόγια και τις δεσμεύσεις που ακούμε συχνά πυκνά τα τελευταία 8 χρόνια, δηλώνοντας ότι οι Οικολόγοι θα τον καταψηφίσουν.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων σε ότι αφορά τα ΜΕΔ,  εξέφρασε την άποψη ότι οι αριθμοί μπορεί να φαίνεται ότι ευημερούν πλασματικά, όμως η λαϊκή βάση υποφέρει καθημερινά.
 
Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δάνεια αξίας 16,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν πωληθεί από τις Τράπεζες στις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, δεν σημαίνει καθ’ ουδένα λόγο ότι έχουμε λύσει και το πρόβλημα. Το αντίθετο, απλά διορθώσαμε τα λογιστικά ισοζύγια των τραπεζών αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να απειλείται από τις λεγόμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων, σε ρόλο αρπακτικού και την κυβέρνηση σε ρόλο τσιλιαδόρου», συνέχισε.
 
Αναφερόμενος στη διαφθορά και την απονομή δικαιοσύνης ο κ. Παπαδούρης είπε ότι οι πολίτες, σωστά και απόλυτα δικαιολογημένα αποστρέφονται τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο, αφού φαίνεται ότι η δικαιοσύνη έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό με τη λέξη ατιμωρησία.

Στη  συνέχεια είπε πως σε μια χώρα που το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, θα περίμενε ότι η τιμωρία θα ήταν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να είναι λέξη άγνωστη για μας και όπως ήταν άλλωστε λογικό επακόλουθο, οδηγηθήκαμε στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.
 
Εξέφρασε περαιτέρω τη θέση ότι το μεγάλο στοίχημα, σε ότι αφορά την προσπάθεια δημιουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και συνιστά μονόδρομο η πραγματική ανεξαρτησία της αρχής αυτής κατά την αρμοδιότητα και ευχέρεια της, ώστε να προχωρεί σε ποινική διερεύνηση σε επίπεδο ποινικών ανακριτών.

Σχολιάζοντας το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, είπε πως είναι τραγικό το λάθος του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και διατυπώνοντας την άποψη ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι η λύση και η έξοδος από την πανδημία, χωρίς αυτό δεν δίνει καθ’ ουδένα λόγο το δικαίωμα επιβολής του όποιου υποχρεωτικού εμβολιασμού, στον οποιονδήποτε.

Η πρωτεύουσα «πρέπει να καθορίσει ένα στιβαρό αναπτυξιακό πλάνο», είπε ο Α. Τρυφωνίδης

Η πρωτεύουσα «πρέπει να καθορίσει ένα στιβαρό αναπτυξιακό πλάνο με ορίζοντα δεκαετιών, το οποίο να περιλαμβάνει τόσο έργα ουσίας υποδομής για την πόλη αλλά και ολόκληρη την επαρχία Λευκωσίας», δήλωσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης. Σε ομιλία του στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι σχεδιασμοί για ανέγερση κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της Λευκωσίας, θα οξύνουν το κυκλοφοριακό χάος που βιώνουμε καθημερινά».

Πρότεινε, «ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, όπως τη δημιουργία χώρων στάθμευσης μεγάλης χωρητικότητας, την σημαντική αύξηση των μικρών λεωφορείων και των δρομολογίων τους, τον επανασχεδιασμό του οδικού συστήματος και την δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και το χαρακτήρα της πόλης μας». Σε σχέση με ζητήματα Άμυνας, ο Βουλευτής, κάλεσε το κράτος, «όπως ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας ισχύ μέσω της αμυντικής μας θωράκισης με την επίσπευση του εξοπλιστικού προγράμματος, την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, έστω και αν διαχρονική μας θέση είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού». Αναφερόμενος στο δημογραφικό, εξέφρασε ικανοποίηση «για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από εικονικούς γάμους και εικονικούς φοιτητές» σημειώνοντας, ωστόσο, «ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να αυξάνεται μέσω θαλάσσης και ιδιαιτέρως της πράσινης γραμμής».

Πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί τόσο η αδυναμία ενεργοποίησης των συμφωνιών επανεισδοχής με αρκετές χώρες, όσο και το σημαντικότατο εμπόδιο στην διαδικασία έφεσης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου που απορρίπτει το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες του πολιτικού δικαστηρίου». Στην ομιλία του ο κ. Τρυφωνίδης εξέφρασε «έντονη ανησυχία σχετικά με την ομαλή πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας» λέγοντας ότι «οι στρεβλώσεις και τα κακώς κείμενα που παρατηρούμε σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη πανδημία του Covid-19, δοκιμάζουν επικίνδυνα τις αντοχές του Συστήματος». Καταλήγοντας είπε ότι «για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε και να στηρίζουμε πολιτικές ουσίας, που θα συνθέτουν απόψεις, θα δημιουργούν προοπτική και θα εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του πολίτη».

 Πολλές οι στρεβλώσεις στην οικονομία μας χωρίς βήματα διόρθωσης είπε ο Η. Μυριάνθους

Οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην οικονομία μας είναι πάρα πολλές αλλά δεν γίνονται εκείνα τα βήματα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τη ευημερία του λαού, ανέφερε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Πρόσθεσε ότι η διαφθορά αποτελεί τη μεγαλύτερη στρέβλωση και το μεγαλύτερο καρκίνωμα στο σώμα της κυπριακής κοινωνίας και πρέπει να γίνουν ενέργειες, όπως η θέσπιση πολύ αυστηρών ποινών που να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους καταχραστές δημοσίου πλούτου. Είπε επίσης ότι το Πόθεν Έσχες θα πρέπει να μπει σε μια πιο εκσυγχρονιστική και διαφανή βάση. Πρόσθεσε ότι η διαφθορά, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος και η φοροδιαφυγή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ποινικά ως πράξης εθνικής προδοσίας.

Κάλεσε επίσης μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας συνεννόησης και συνεργασίας «να προχωρήσουμε άμεσα στην επίλυση του δράματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από τις άδικες και αυθαίρετες ενέργειες των τραπεζών που οδηγούν σε εκποιήσεις περιουσιών». Είπε επίσης ότι η μείωση στα ΜΕΔ έγινε με ξεπούλημα περιουσιών στα διάφορα ξένα επενδυτικά ταμεία, ενώ πρόσθεσε ότι ακούγεται ότι πίσω από τα ταμεία αυτά βρίσκονται και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Αναφέρθηκε επίσης σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία Πάφου όπως η ανάγκη για το σχεδιασμό και την προσφοροδότηση της δεύτερης φάσης του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, η ανάγκη για ουσιαστική αναβάθμιση και στελέχωση του Νοσοκομείο Πάφου αλλά και του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς, το θέμα του Ακάμα και την ανάγκη αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης και η ανάγκη ανέγερσης νέας Τεχνικής Σχολής στην επαρχία. Ζήτησε την αντιμετώπιση των κατοίκων της περιφέρειας της Πάφου από το κράτος ως ισότιμους πολίτες.

Τέλος ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η συνένωση μεταξύ των Βουλευτών σε πνεύμα συνεννόησης και ευθύνης για το καλό της πατρίδας και των πολιτών της.

Υπάρχει όντως αρκετό «λίπος», είπε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λ. Παπαγιάννης

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στον φετινό Προϋπολογισμό υπάρχει όντως αρκετό λίπος, λίπος που παρουσιάζεται, όπως ανέφερε, σε πολλές υπηρεσίες και Υπουργεία, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για λαθρομετανάστες, οι δαπάνες για ακόμη μια χρονιά στις πολλαπλές συντάξεις και σε ειδικά επιδόματα υψηλόβαθμων.

Στην ομιλία του κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2022 στην Βουλή, ο κ. Παπαγιάννης σημείωσε ότι στον Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται «δαπάνες για πολυτελείς διακοπές που αφορούν τους ελάχιστους σε βάρος της πλειοψηφίας ενώ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που ζούμε, μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας θα μείνει και πάλι στο έλεος του Θεού».

Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης έχει καταντήσει επαρχία δεύτερης κατηγορίας με την ανεργία, την οικονομική καταστροφή και την κατακόρυφη αύξηση φτώχειας να περιγράφουν την τραγική εικόνα.

«Σε όλη την Κύπρο, οι προσφυγικοί συνοικισμοί βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Οι δικοί μας πρόσφυγες, είτε το θέλουμε είτε όχι είναι ξεχασμένοι από την πολιτεία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Παπαγιάννης είπε πως αυτή ολοένα και βρίσκεται πιο κοντά στα χέρια της Άγκυρας αφού, όπως σημείωσε, η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν για ακόμη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων.

«Θα έπρεπε να απαιτήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο το εμπάργκο όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και να προχωρήσουμε στο άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Επίσης, θα έπρεπε να ζητήσουμε την αποκοπή κάθε χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του εργασιακού τομέα, σημείωσε ότι η μέθοδος που ακολουθείται από το αρμόδιο Υπουργείο για το ανεργιακό επίδομα, «με την ενημέρωση του κόσμου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την υπογραφή που πρέπει να βάλουν ώστε να αποκτήσουν το ανεργιακό τους επίδομα να είναι στην πλειοψηφία της προβληματική».

Υπερψηφίζουμε τη λειτουργία του κράτους, όχι τις πρακτικές της Κυβέρνησης είπε η Χ. Ερωτοκρίτου

Το ΔΗΚΟ υπερψηφίζει μέσω των προϋπολογισμών τη λειτουργία του κράτους, κάτι που δεν έχει σε τίποτε να κάνει με τις πρακτικές της Κυβέρνησης που οδήγησαν στην απαξίωση των θεσμών, ανέφερε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Αναφέρθηκε επίσης στο ήθος και το ύφος της εξουσίας που έχουν καταστήσει την Κύπρο αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν προκαλέσει την απογοήτευση και απαξίωση του κράτους στα μάτια των Κυπρίων.

Αναφερόμενη στην ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στη Βουλή την Τετάρτη , είπε ότι συνεχίζει να συγκρίνει τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη με την προηγούμενη Κυβέρνηση για να φανεί καλύτερη, αλλά δεν τολμά να την συγκρίνει με την διακυβέρνηση του ΔΗΚΟ και παρέθεσε συγκριτικά τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες.

Ανέφερε επίσης ότι η παρούσα διακυβέρνηση κατάφερε να ρεζιλέψει την Κύπρο διεθνώς διαλύοντας την αξιοπιστία της και αποτρέποντας τους σωστούς επενδυτές από το να επενδύσουν στην Κύπρου. Πρόσθεσε ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε για τον δημόσιο, ούτε για τον ιδιωτικό τομέα, ούτε για τους πολλούς, ούτε για την πλειοψηφία, ούτε για την μεσαία τάξη, ούτε για τους φτωχούς, παρά μόνο για μια μικρή ομάδα εκλεκτών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ βρισκόμαστε πιο μακριά από ποτέ από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «και καταφέραμε το ακατόρθωτο, να έχουμε υποχωρήσει, να έχουμε συμβιβαστεί πέραν από τις κόκκινες γραμμές μας, η Τουρκία να παραμένει αδιάλλακτη και να μας φορτώνεται και η ευθύνη». Χρειάζεται, όπως είπε, πραγματικά μεγάλο ταλέντο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Πρόσθεσε ότι πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να επανακτήσει το απολεσθέν ηθικό πλεονέκτημα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, που δεν το έχασε ποτέ παρά μόνο σήμερα, ούτε καν μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν όταν ντόπιοι και ξένοι την υπέσκαπταν και την πολεμούσαν με μανία.

Είπε ότι η επιδίωξη και πολιτική του ΔΗΚΟ είναι η υπεράσπιση, συνέχιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής, κάτι που όπως είπε, είναι για το ΔΗΚΟ άξονες πολιτικής που περιλαμβάνουν και τη δημιουργίας μιας ισχυρής ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας, αλλά και ένα σταθερό, αξιοσέβαστο, αξιόπιστο κράτος στο εξωτερικό με πραγματικούς στρατηγικούς συμμάχους που επιθυμούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για «άρνηση διαλόγου και συναίνεσης» από πλευράς ΔΗΣΥ έκανε λόγο ο Γ. Λουκαΐδης

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, έθεσε θέμα «επίδειξης σεβασμού» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, έναντι της κοινωνίας και των θεσμών, κάνοντας λόγο «για άρνηση διαλόγου και συναίνεσης» φέροντας ως παράδειγμα την ψήφιση από όλα τα κόμματα, πλην του κυβερνώντος, της μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, ο κ. Λουκαϊδης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, Αβέρωφ Νεοφύτου και τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ, διερωτήθηκε, «εάν έτσι αντιλαμβάνεστε τον διάλογο την συναίνεση και τον αλληλοσεβασμό» από τη στιγμή που «ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής και δικές σας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις ανέπεμψε ή τις ανέφερε».

Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε και στην «1η πολιτική πράξη» της Βουλής, μετά τις Βουλευτικές Εκλογές που ήταν «να απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Πάλι δεν μας λάβετε υπόψη» είπε ο Βουλευτής και πρόσθεσε ότι και στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΔΗΣΥ, «ανέσυρε μία πρόταση που δεν κατατέθηκε ποτέ στον διάλογο για να πάμε σε πέντε δήμους σε μια προσπάθεια να τουμπάρετε την μεταρρύθμιση εάν δεν γίνει το δικό σας κι αν δεν επιβληθεί η δική σας θέση».

«Πρόκειται για αυταρχισμό, ετσιθελισμό και καθεστωτικές πρακτικές και αντίστοιχα έτσι ενεργήσατε και έναντι των θεσμών επιδιώκοντας να παύσετε Αρχηγό και Υπαρχηγό Αστυνομίας, Κεντρικούς Τραπεζίτες, ξεκινώντας ποινική διερεύνησης σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα γιατί τόλμησε να οδηγήσει στο δικαστήριο μετά από ποινική έρευνα τον άριστο, τον αρίστων, πρώην Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα», είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Αναφερόμενος σε θέματα διαχείρισης της πανδημίας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι με το Νομοσχέδιο για τις Μολυσματικές Ασθένειες οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία θα μπορεί να αποφασίζει τι είναι μολυσματική ασθένεια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους ειδικούς και να αναστέλλει την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών «και έτσι οδηγήσατε και την κοινωνία σε πόλωση και διχασμό».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μέσω του εμβολιασμού και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας», δήλωσε, τέλος ο Γιώργος Λουκαϊδης.

Προϋπολογισμός 2022: Ετοιμάστηκε κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, είπε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ν. Τορναρίτης

O κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 ετοιμάστηκε κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες πανδημίας αλλά και ελπίδας, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

Στην ομιλία του στην συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2022 στην Βουλή, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό.

Σημείωσε ότι είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος με αιχμή του δόρατος το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, βάζει στέρεες βάσεις για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής « η Κύπρος - το αύριο».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Τορναρίτη προκλήθηκε ένταση όταν αυτός αναφέρθηκε σε αριθμούς που παρουσίασε ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαίδης στην δική του ομιλία.

«Ο κ. Λουκαΐδης χρησιμοποιεί μαθηματικά σοβιετικού τύπου που καταλήγουν στα αποτελέσματα, τα προκατασκευασμένα που οι ίδιοι θέλουν. Πάντα τα ίδια. Υπόσχονται δισεκατομμύρια παραδείσους αλλά και ευρώ στους πολίτες αλλά στο ερώτημα πού θα βρούμε τούτα τα λεφτά, έχετε την απάντηση καλά κρυμμένη στην Εζεκία Παπαϊωάννου», είπε ο κ. Τορναρίτης απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΑΚΕΛ.

«Τους υπόσχονται προοδευτική διακυβέρνηση, υπερφορολόγηση, θέλουν οι φίλοι του ΑΚΕΛ των πολιτών για να προχωρήσουν σε αστόχευτα «φακελάκια», τα οποία έζησε η Κυπριακή Δημοκρατία στο πετσί της», σημείωσε, φέρνοντάς ως παράδειγμα ότι σε μια δεξίωση ευυπόληπτος πολίτης του ανέφερε ότι «μόλις παρέλαβα ένα φακελάκι από τον κ. Χριστόφια».

Στην συνέχεια ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανός ήγειρε θέμα τάξης στο οποίο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου του ανέφερε ότι «δεν δικαιούστε τέτοια διαδικασία».

Ο κ. Τορναρίτης τελικά έδωσε τον λόγο στον κ. Δαμιανού, ο οποίος είπε ότι «η λέξη φακελάκι είναι απαξιωμένη» κι ότι «εννοούσε κάποιος ευυπόληπτος πολίτης ότι πήρε από την διακυβέρνηση Χριστόφια επίδομα. Επομένως να ανακαλέσει».

Ο κ. Τορναρίτης απάντησε με την φράση «ένα τσιεκκούδι».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι τίθεται και θέμα προσβολής τιμής τεθνεώτος, στο οποίο ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι «δεν έχω την όποια πρόθεση να προσβάλω την οποιαδήποτε μνήμη ή την οποιαδήποτε παρουσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X