ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η Εκκλησία θέλει υπακοή, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει»

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά

Το γάντι στον μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο για το Ουκρανικό ζήτημα ρίχνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄. Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αποδίδει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον Κύκκου στο περιβάλλον του, που κατά τον ίδιο τον παραπλανεί.

–Να πάμε στα του οίκου σας. Τι θα γίνει με την περίπτωση του μητροπολίτη Κύκκου και το ουκρανικό ζήτημα;

–Αυτός ο άνθρωπο, παρόλο που είναι μορφωμένος, το περιβάλλον του τον παραπλανεί και τον εκθέτει. Εγώ θα ζητήσω μια συνάντηση, αν θέλει τις καλές σχέσεις θα τις έχουμε εάν θέλει να μην έχουμε σχέσεις από τον ίδιο εξαρτάται. Εγώ θέλω να υπηρετήσω την Εκκλησία δεν θέλω κανένα, ούτε να μου χτυπά παλαμάκια, ούτε να μου κάνει υποκλίσεις, ούτε να μου λέει ότι είμαι ωραίος. Θέλω να εργαστώ για την Εκκλησία και όλοι οι αδελφοί θέλω να εργάζονται υπέρ της Εκκλησίας, υπέρ της Ορθοδοξίας και να σέβονται και να αγαπούν τη Σύνοδο. Πολλές φορές με κατηγόρησαν ότι δεν σέβομαι τη Σύνοδο. Εγώ σεβάστηκα τη Σύνοδο και η απαίτησή μου είναι να τη σεβαστούν και αυτοί. Αλλά δεν θέλω να πω οτιδήποτε παρά τούτο : να μάθουν να σέβονται τη Σύνοδο και τον προκαθήμενο της Εκκλησίας και πέραν τούτου τίποτε άλλο.

–Με τον μητροπολίτη Μόρφου το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί έχει κλείσει;

–Νομίζω πως ναι. Διότι και σε αυτόν του είπαμε: Έχεις προσωπικές απόψεις αδελφέ; Να τις έχεις αλλά να τις φυλάξεις για τον εαυτό σου. Δεν είναι σωστό να βγαίνεις και να λες για τον κόσμο, να παραπλανείς τον κόσμο. Έστω και αν είναι λάθος που κάνει η κυβέρνηση φέρει ευθύνη η ίδια. Εμείς ως Σύνοδος αποφασίσαμε πως ορθώς εργάζεται η κυβέρνηση και ορθά άκουσα τους ιατρούς της Ευρώπης και της Αμερικής. Τους ανθρώπους που διαδραματίζουν έναν διεθνή ρόλο πάνω στην πανδημία και δεν θα ακούσουμε του κάθε γιατρού εδώ στην Κύπρο. Αλλά και αν λανθασμένα είναι όλα αυτά, αφού η Σύνοδος αποφάσισε να υιοθετήσει αυτή τη στάση, οφείλουμε υπακοή εις τη Σύνοδο. Τις απόψεις σου δικαιούσαι να τις έχεις. Για αυτό θα παρακαλέσω να μην ξαναπείς οτιδήποτε δημοσίως, εναντίον αυτών που δέχθηκε η κυβέρνηση, αυτό που δέχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας να εμβολιαστεί. Αν θέλεις να μην εμβολιαστείς δουλειά δική σου, αλλά δεν θα βγαίνεις να καλείς τον κόσμο να μην εμβολιαστεί. Δεν είναι δουλειά δική σου.

–Επειδή και στο παρελθόν είπε πως θα σταματήσει τις συγκεκριμένες δημόσιες αναφορές και δεν το έπραξε είναι η τελευταία προειδοποίηση;

–Βεβαίως. Ο μητροπολίτης Μόρφου συμφώνησε μαζί μας. Μέχρι σήμερα πειθαρχεί με όσα μας είπε.

–Υπάρχει ένα ζήτημα με μερίδα κληρικών που, όχι μόνο δεν πειθαρχεί με τις αποφάσεις για τα υγειονομικά μέτρα, αλλά προτρέπουν και πιστούς να πράξουν το ίδιο.

–Υπήρχε ζήτημα. Όσοι μιλούσαν εναντίον ειδοποιήθηκαν και διέψευσαν. Τους είπα ότι θέλω να κάνουν δημόσιες διαψεύσεις και να στείλετε και επιστολή προς τη Σύνοδο ότι συμμορφώνεστε με τις αποφάσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση θα σας αφαιρεθεί ο μισθός, διότι παραβαίνετε την εντολή της Συνόδου. Η Εκκλησία θέλει υπακοή, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και αυτό ισχύει για όλους μας και για τον Αρχιεπίσκοπο και για τους μητροπολίτες και για τους παπάδες. Όποιος παραβαίνει την εντολή της Συνόδου θα τιμωρηθεί.

–Διαισθάνεστε πως πίσω από τον θόρυβο με τον κορωνοϊό στην Εκκλησία ίσως να κρύβονται υφέρπουσες φιλοδοξίες κάποιων, για την ηγεσία της Εκκλησίας;

–Δεν αποκλείω τίποτα. Αλλά, αν υπάρχουν αυτά, είναι εις βάρος τους. Σημαίνει πως δεν αγαπούν την Εκκλησία και όταν δεν την αγαπούν, δεν τους αξίζει ούτε προαγωγή ούτε τίποτα. Οφείλουμε όλοι μας, λαϊκοί και κληρικοί, να αγαπούμε την Εκκλησία γι’ αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε αυτή τη στάση απέναντί της. Εάν δεν την αγαπούμε, κακώς γίναμε κληρικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση