ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέα Πρόεδρος της Βουλής η Αννίτα Δημητρίου

Με στήριξη ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ

Η Αννίτα Δημητρίου είναι η νέα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφους ΔΗΣΥ ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ. Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη λήξη της συνεδρίας, η Αννίτα Δημητρίου θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών ομάδων και ακολούθως θα μεταβεί στο κτίριο της Βουλής, όπου θα συναντηθεί με τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής

Κατά τον πρώτο γύρο εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 29 ψήφους και άνω για να εκλεγεί.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων Βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος, δηλαδή όταν είναι και οι 56 Βουλευτές εντός της αίθουσας θα χρειαστεί 22 θετικές ψήφους.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία

17:02 - H νέα πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίας

Επόμενη συνεδρία της Βουλής ορίζεται την Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 4 η ώρα ανέφερε η νέα Πρόεδρος της Βουλής. Τέλος η σημερινή συνεδρία, κηρύχθηκε η λήξη της.

17:00 - Συγχαρητήρια στη νέα πρόεδρο του Σώματος

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρίστου, του ΔΗΠΑ Μάριος Κάρογιαν, του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και από πλευράς ΔΗΣΥ ο κ. Τορναρίτης έδωσαν συγχαρητήρια για την εκλογή της στη νέα πρόεδρο.

16:50 - Στο βήμα της Βουλής η νέα πρόεδρος

Να στρώσουμε το δρόμο της δικαιοσύνης και της ενότητας ανέφερε η κ. Δημητρίου, ενώ πρόσθεσε πως καλουμαστε όπως ποτέ άλλωστε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας.

16:45 - Σε εξέλιξη η δεύτερη ψηφοφορία

Στη δεύτερη ψηφοφορία η Αννίτα Δημητρίου έλαβε 25 ψήφους και είναι πλέον η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής.

Υπέρ Χ. Θεοπέμπτου: 3

Υπέρ Καρογιάν: 4

Υπέρ M. Σιζόπουλου: 13

16:44 - Aποσύρει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Χρίστου

16:43 - Σε δεύτερη ψηφοφορία: Στις επόμενες διαδικασίες δεν θα καταμετρηθούν οι αποχές και τα εναντίον. Δεν συγκέντρωσε 29 ψήφους κάποιος υποψήφιος ως ΠΤΒ, άρα και προχωράει η διαδικασία στο δεύτερο μέρος της ψηφοφορίας.

16:33 - Σε εξέλιξη η ψηφοφορία

- Υπέρ για Χ. Θεοπεμπτου 3 - Αποχές 53 

- Υπέρ για Σιζόπουλο 13 - Αποχές 43

- Υπέρ για Χρίστο Χρίστου ΕΛΑΜ 4 - Εναντίον 19 - Αποχές 

- Υπέρ Νικόλα Παπαδόπουλου 13 - Αποχές 43

- Υπέρ Άντρου Κυπριανού 15 - Αποχές 41

- Υπέρ Αννίτας Δημητρίου 17 - Αποχές 39

16: 31Κατατέθηκαν επτά υποψηφιότητες - Κάθε κόμμα με δικό του υποψήφιο στην πρώτη διαδικασία

Ανακοινώθηκαν και επισήμως οι υποψηφιότητες της Αννίτας Δημητρίου από πλευράς ΔΗΣΥ, του Νικόλα Παπαδόπουλου από πλευράς ΔΗΚΟ, του Χρίστου Χρίστου από πλευράς ΕΛΑΜ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από πλευράς Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Από πλευράς ΑΚΕΛ ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Άντρου Κυπριανού. Από πλευράς ΔΗΠΑ ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Προέδρου του, κ. Μάριου Καρογιάν.Ως επίσης και του κ. Σιζόπουλου από πλευράς ΕΔΕΚ.

16:30 - Η διαδικασία παραμένει ως έχει: Οι υποψηφιότητες θα είναι από το μικρότερο κόμμα προς το μεγαλύτερο.

16:28 - Αντιδράσεις στην εισήγηση Λουκαϊδη: Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν είπε πως δεν θα πρέπει να αλλαξει κάτι, άρα και να στηριχθεί η πρόταση του κ Λουκαϊδη. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως δεν πρέπει να αλλάξει. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ κ. Χρήστου τόνισε πως δεν πρέπει να αλλάξει κάτι, όπως επίσης το ίδιο τόνισε και ο Πρόεδρος των Οικολόγων, κ. Χ. Θεοπέμπτου.

16:26 - O λόγος στον Αβέρωφ: Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως το 2016 η απόφαση στηρίχθηκε σε ένα κανόνα για να αρχίζει η ψηφοφορία από το μικρότερο κόμμα προς το μεγαλύτερο, εκτιμώντας πως πρέπει να συνεχίσει η διαδικασία όπως υφίσταται σήμερα και να μην αλλάξει.

16:24 - Εισήγηση ΔΗΚΟ: Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εισηγήθηκε να ξεκινούν οι υποψηφιότητες από το μικρότερο κόμμα.

16:20 Πρόταση Γ. Λουκαϊδη: Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, απέστειλε επιστολή προς τον κ. Ζαχαρία Κουλία με εισήγηση να επανέλθει στο Παλαιό καθεστώς με την ψηφοφορία να ξεκινά από τον υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος.

16:17 - Σειρά έχει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής

Ο Ζ. Κουλίας εξηγεί τη διαδικασία ψηφοφορίας

16:10 - Aρχίζει η διαδικασία 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X