ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιολίτη για θέματα Σένγκεν και μετανάστευσης

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να εντείνουμε τη διαδικασία αξιολόγησης», δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλη Γιολίτη κάλεσε τους ομολόγους της ΕΕ να επισπεύσουν και να εντείνουν τη διαδικασία αξιολόγησης προσχώρησης για τις υποψήφιες χώρες Σένγκεν, όπως η Κύπρος, ενώ εντείνουν την αστυνομική συνεργασία και τη διαχείριση της ασφάλειας σε ολόκληρο το μπλοκ, σε δήλωσή της κατά την άφιξη το πρωί της Τρίτης στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (σε σύνθεση Υπουργών Εσωτερικών) που λαμβάνει χώρα στο Λουξεμβούργο.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός δήλωσε πως "ένα από τα πολλά άλλα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι πώς να οικοδομήσουμε έναν πιο ανθεκτικό, αλλά ταυτόχρονα, έναν πιο περιεκτικό χώρο Σένγκεν".

"Με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι όλα τα κράτη μέλη, κράτη Σένγκεν και ταυτόχρονα τα κράτη Σένγκεν της ΕΕ μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ως απάντηση σε σοβαρές απειλές δημόσιας πολιτικής ή ασφάλειας".

"Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η δημιουργία ενός στενού φρουρίου καλά προστατευμένων κρατών μελών του πυρήνα, που συνδέει εγγενώς το Σένγκεν με τις μεταναστευτικές ροές και να επαναφέρει τον έλεγχο των συνόρων προκειμένου να περιοριστεί η μετανάστευση αντίθετα προς το κεκτημένο του Σένγκεν", σημείωσε η Υπουργός.

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να εντείνουμε τη διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υποψήφιες χώρες Σένγκεν και να ενθαρρύνουμε την αστυνομική συνεργασία και τη διαχείριση της ασφάλειας σε ολόκληρο το μπλοκ", δήλωσε.

"Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για χώρες πρώτης άφιξης - πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, με πολύ δυσανάλογο φορτίο εισερχόμενων μεταναστευτικών ροών" πρόσθεσε.

"Τα κράτη μέλη πρέπει να θυμούνται ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, ακόμη και όταν δικαιολογούνται, πρέπει να είναι προσωρινοί, πρέπει να είναι αναλογικοί και πρέπει να αποτελούν έσχατη λύση", σημείωσε η Υπουργός.

"Σας υπενθυμίζω ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που βρίσκεται υπό παράνομη κατοχή", υπενθύμισε η κ. Γιολίτη.

"Είναι ένα κράτος πρώτης άφιξης", είπε, "και εξακολουθεί να είναι υποψήφια για το Σένγκεν", πρόσθεσε.

"Επομένως, η ενίσχυση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν, ενώ οι χώρες της πρώτης γραμμής παραμένουν υποψήφιες για το Σένγκεν ενεργεί τιμωρητικά μόνο για τέτοια κράτη πρώτης άφιξης που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη των συμπολιτών τους".

"Πρέπει να προτείνουμε έναν μηχανισμό που να προωθεί πραγματικά τη συνεργασία και να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε ανθρωπιστικές κρίσεις" συμπλήρωσε.

"Η ΕΕ είναι μια οικογένεια κρατών μελών και κάθε κράτος μέλος πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι μόνο τόσο ασφαλές και προστατευμένο όσο και υπόλοιπα τα κράτη της", καταλήγει η Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση