ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΓΔ ΥΠΟΙΚ για Cyprus Confidential: «Αναμέναμε κάτι πιο ηχηρό»

«Δεν υπάρχει έρευνα για PwC Κύπρου»

ΚΥΠΕ

To Υπουργείο Οικονομικών διερευνά διάφορες υποθέσεις που αφορούν υπόνοιες για παραβιάσεις ευρωπαϊκών κυρώσεων, αλλά οι έρευνες αυτές δεν σχετίζονται με τον ελεγκτικό οίκο PwC, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Γιώργος Παντελή.

Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τη διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων υπό τον τίτλο “Cyprus Confidential” ο κ. Παντελή είπε ότι το Υπουργείο λαμβάνει υπόψη το έργο ειδικά ερευνητών δημοσιογράφων, για να προσθέτει ωστόσο ότι «δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό, που να καταδεικνύει παραβίαση κυρώσεων αφής στιγμής δεν υπήρχαν κυρώσεις εκδομένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συγκεκριμένη περίοδο».

«Αναμέναμε να βλέπαμε κάτι το πιο ηχηρό, αλλά είναι αναδημοσίευση διαφόρων γεγονότων που προσπαθούν οι δημοσιογράφοι να τα συνδέσουν», είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημείωσε ότι οι αναφορές αφορούν στην περίοδο 2014 με 2022 μια περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχαν κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις άρχισαν να επιβάλλονται από το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 και μετέπειτα.

Η περίπτωση Μορντάσοφ

Δημοσιεύματα τόσο από την κοινοπραξία ερευνητικών δημοσιογράφων (ICIJ), την Γκάρντιαν και τον OCCRP αναφέρονται στην περίπτωση του Ρώσου ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος με τη συμπερίληψη του ονόματος του στις κυρώσεις της ΕΕ, στις 28 Φεβρουαρίου, μετέφερε μερίδιο που κατείχε στον γερμανικό TUI αξίας $1,4 δισ σε εταιρεία στην σύντροφό του Μαρία Μορντάσοβα. Δημοσιεύματα έφεραν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι το Υπουργείο διερευνά τη συναλλαγή που φέρεται να διεκπεραιώθηκε από την PwC Κύπρου.

«Επειδή υπάρχουν υπόνοιες ότι η εν λόγω έρευνα αφορά την PwC Κύπρου να αναφέρω ότι η οποιαδήποτε έρευνα διεξάγεται ή διεξάγονται δεν έχουν σχέση με την εν λόγω εταιρεία», είπε ο κ. Παντελή.

Ο κ. Παντελή είπε ότι διεξάγονται έρευνες για ενδεχόμενες παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κυρώσεων, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω, «διότι δεν είναι σωστό ή πρέπων να σχολιάζουμε τις οποιεσδήποτε έρευνες που διεξάγονται».

«Απλώς επειδή υπήρχε αυτή η υπόνοια και η σκιά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η έρευνα δεν έχει να κάνει με την εταιρεία PwC (Κύπρου)».

Παρακολουθείται η εφαρμογή κυρώσεων

Εξάλλου, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά «τα οποιαδήποτε δημοσιεύματα ή οποιεσδήποτε πληροφορίες περιέλθουν στην αντίληψή μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο και το πλαίσιο των κυρώσεων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά γίνεται».

«Εδώ στο Υπουργείο έχουμε συστήσει επιτροπές αρμόδιες για το θέμα τις οποίες έχουμε στελεχώσει κατάλληλα έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν το έργο τους», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι από τα μέσα του 2023 το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την παροχή τεχνικής βοήθειας και στήριξης για τη σύσταση των ομάδων αυτών όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, στηριζόμενοι στις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η αντίστοιχη μονάδα στο ΗΒ το γνωστό Γραφείο Υλοποίησης Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων (OFCI), «για να έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, νομοτεχνικά και τεχνικά, για να έχουμε αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων».

«Ως Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούμε στενά τα οποιαδήποτε δημοσιεύματα ή οποιεσδήποτε πληροφορίες περιέλθουν στην αντίληψή μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο και το πλαίσιο των κυρώσεων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά γίνεται», κατέληξε ο κ. Παντελή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση